Koncert pijaniste Vladimira Gligorića

24.01.2019., 20:00

Pijanista čije se izvođenje ističe po virtuoznosti, a još više po delikatnom tonu i studioznom tumačenju kako dela savremenih domaćih kompozitora, kojima se posebno posvetio poslednjih godina, tako i poznatih romantičarskih komada.

Program:
Jozef Hajdn
Sonata u De–duru, Hob. XVI/37
Allegro con brio
Largo e sostenuto
Finale – Presto ma non troppo

Jug Marković
Nokturno za Cilu

Sergej Rahmanjinov
Muzički momenat br. 1 (Andantino)

Prelid br. 5 u De–duru, op. 23 (Andante cantabile)

Muzički momenat br. 6 (Maestoso)

Franc List
Posle čitanja Dantea: Fantazija kao sonata

Biografija:
Pijanista Vladimir Gligorić (Beograd, 1979) je kratko studirao na Konzervatorijumu za muziku u Ženevi. Doktorirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Aleksandra Serdara. Dobitnik je treće nagrade na međunarodnom pijanističkom takmičenju Emil Giljels u Odesi (Ukrajina, 2010), a bio je i finalista međunarodnih pijanističkih takmičenja Muzičke omladine u Beogradu (2009) i Bezendorfer i Šimel u Finiksu (Arizona, SAD 2011), na kom je dobio specijalnu nagradu za najbolje izvođenje virtuoznog komada. Dobitnik je godišnje nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najboljeg mladog umetnika u 2009. godini, a istu nagradu je dobio i od časopisa za klasičnu muziku Muzika klasika 2010. godine. Održao je brojne resitale u gradovima Srbije, kao i u drugim evropskim gradovima (Rim, Pariz, Ženeva, Askoli Pićeno, Zagreb, Barselona, Veletri, Badalona, Hvar…).
Nastupao je na festivalima BELEF, OKTOH, Čelo fest, Mermer i zvuci, Tribina kompozitora, ELEKTE, BUNT i KoMA u Srbiji, Hvarsko ljeto i Muzičko bijenale Zagreb u Hrvatskoj, Nuovi spazi musicali i Forty fingers u Italiji, kao i Balkan Forum u Bugarskoj. Više puta je nastupao sa Simfonijskim orkestrom Radio–televizije Srbije, kao i sa Beogradskim gudačkim orkestrom Dušan Skovran, Kameratom Serbikom, Ansamblom Metamorfozis, Razgradskom filharmonijom (Bugarska) i Filharmonijom Odese (Ukrajina), sa dirigentima kao što su Bojan Suđić, Vladimir Kranjčević, Biljana Radovanović, Ivan Marković, Dragomir Nenov, Hobart Erl i Aleksandar Voker. Aktivan je kao solista i kao kamerni muzičar. Posvećen je izvođenju dela srpskih kompozitora i konstantno istražuje stvaralaštvo za klavir savremenih autora. Kao rezultat toga je objavio  kompakt disk sa delima srpskih savremenih kompozitora i kompakt disk sa klavirskim delima Vasilija Mokranjca za SANU / MASKOM (razni izvođači).

Loading...