Концерт пијанисте Владимира Глигорића

24.01.2019., 20:00

Пијаниста чије се извођење истиче по виртуозности, а још више по деликатном тону и студиозном тумачењу како дела савремених домаћих композитора, којима се посебно посветио последњих година, тако и познатих романтичарских комада.

Програм:
Јозеф Хајдн
Соната у Де–дуру, Hob. XVI/37
Allegro con brio
Largo e sostenuto
Finale – Presto ma non troppo

Југ Марковић
Ноктурно за Цилу

Сергеј Рахмањинов
Музички моменат бр. 1 (Andantino)

Прелид бр. 5 у Де–дуру, оп. 23 (Andante cantabile)

Музички моменат бр. 6 (Maestoso)

Франц Лист
После читања Дантеа: Фантазија као соната

Биографија:
Пијаниста Владимир Глигорић (Београд, 1979) је кратко студирао на Конзерваторијуму за музику у Женеви. Докторирао је на Факултету музичке уметности у Београду у класи професора Александра Сердара. Добитник је треће награде на међународном пијанистичком такмичењу Емил Гиљелс у Одеси (Украјина, 2010), а био је и финалиста међународних пијанистичких такмичења Музичке омладине у Београду (2009) и Безендорфер и Шимел у Финиксу (Аризона, САД 2011), на ком је добио специјалну награду за најбоље извођење виртуозног комада. Добитник је годишње награде Удружења музичких уметника Србије за најбољег младог уметника у 2009. години, а исту награду је добио и од часописа за класичну музику Музика класика 2010. године. Одржао је бројне реситале у градовима Србије, као и у другим европским градовима (Рим, Париз, Женева, Асколи Пићено, Загреб, Барселона, Велетри, Бадалона, Хвар…).
Наступао је на фестивалима БЕЛЕФ, ОКТОХ, Чело фест, Мермер и звуци, Трибина композитора, ЕЛЕКТЕ, БУНТ и КоМА у Србији, Хварско љето и Музичко бијенале Загреб у Хрватској, Nuovi spazi musicali и Forty fingers у Италији, као и Балкан Форум у Бугарској. Више пута је наступао са Симфонијским оркестром Радио–телевизије Србије, као и са Београдским гудачким оркестром Душан Сковран, Камератом Сербиком, Ансамблом Метаморфозис, Разградском филхармонијом (Бугарска) и Филхармонијом Одесе (Украјина), са диригентима као што су Бојан Суђић, Владимир Крањчевић, Биљана Радовановић, Иван Марковић, Драгомир Ненов, Хобарт Ерл и Александар Вокер. Активан је као солиста и као камерни музичар. Посвећен је извођењу дела српских композитора и константно истражује стваралаштво за клавир савремених аутора. Као резултат тога је објавио  компакт диск са делима српских савремених композитора и компакт диск са клавирским делима Василија Мокрањца за САНУ / МАСКОМ (разни извођачи).

Loading...