Vođenje kroz izložbu UMETNIK (NI)JE PRISUTAN

19.01.2019., 13:00

LIKOVNA GALERIJA

Knez Mihailova 6

Kritičari su izabrali 2019

UMETNIK (NI)JE PRISUTAN

14.1 -7.2. 2019.

Subota, 19. januar 2019.

13:00 – Vođenje kroz izložbu UMETNIK (NI)JE PRISUTAN

Učestvuju: Danijela Purešević, autorka izložbe i umetnici:Dejan Anđelković i Jelica Radovanović, Igor Stepančić  i Predrag Nešković

Ovogodišnja izložba „Kritičari su izabrali“, izdanje autorke Danijele Purešević, laureata Nagrade Lazar Trifunović za 2016, istoričara umetnosti posvećeno  je istraživanju  (ne)prisutnosti umetnika na našoj sceni, odnosno problemu (dis)kontinuiteta. Aktuelna postavka predstavlja intrigantan i zanimljiv izbor medijski različitih prezentacija i radova deset umetnika  od kojih su Igor Stepančić,  Dejan Anđelković i Jelice Radovanović  i Predrag Nešković i pre četvrt veka bili predstavljeni na istoimenoj izložbi koju je autorka radila.

Danijela Purešević je diplomirala  istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1985. Od 1984. aktivno deluje kao likovni kritičar na srpskoj, jugoslovenskoj i međunarodnoj likovnoj sceni.
Zaposlena je od 1990. kao likovni kritičar i urednik u Redakciji za kulturu TV Beograd (RTS).
Autorka je i urednica serijala Devedesete (mesečni magazin za vizuelne medije) emitovanog od 1991-2000. godine. Autoka je i urednica serijala Art zona (mesečnog magazina za vizuelnu umetnosti) koji se emituje od 2001. godine na RTS. U sklopu rada u Redakciji za kulturu RTS od 1990. godine ka autorka realizovala je više od 1000 priloga.

Radila je u uređivačkim odborima i objavljivala tekstove u mnogim časopisima iz oblasti likovne i vizuelne umetnosti. Bila je selektor i umetnički direktor međunarodnih izložbi i festivala: Oktobarski salon, Bijenale mladih u Vršcu, Festivala Alternative film-video, itd;Bila je član žirija i komisija za tradicionalne izložbe i stručne nagrade kao što su:, Nagrada „Ranko Radović“, Politikina nagrada, Nagrada „Lazar Trifunović“. Autorka je brojnih tekstova u katalozima izložbi naših savremenih umetnika, tekstova u katalozima privatnih kolekcija. Autorka je nekoliko tematskih izložbi (Autoportret u umetnosti 90-ih, Kritičari su izabrali) i predavanja (Outside project, predavanje o stvaralaštvu Petra Lubarde u Izraelu, itd).

Dobitnica je više stručnih  i internacionalnih nagrada iz oblasti art produkcije na RTS-u. Dobitnica “Nagrade Lazar Trifunović” za 2016. godinu, za likovnu kritiku i kritičko razmatranje savremene vizuelne umetnosti.

Igor Stepančić diplomirao je i magistrirao na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beograd,.a specijalizirao u Edinburgu. Dobitnik je brojnih stipendija, uključujući i Fulbrajtovu. Još na studijama počinje da istražuje različite medije vizuelnog izražavanja i moduse osvajanja prostora u kome umetničko delo postoji. Radi murale, video radove, instalacije, dizajn muzejskih postavki, ali i klasičnije tehnike kao što je crtež, koji ostaje njegova glavna preokupacija. Samoslalno izlagao u Narodnom muzeju u Beogradu, Galeriji Ričarda Demarka u Edinburgu, Galeriji Ekvurna u Ljubljani, itd. Izlagao je na brojnim relevantnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Realizovao je brojne postavke u nacionalnim muzejima, objavljivao tekstove u zbornicima Muzejsk­og društva Srbije, Etnografskog instituta SANU, itd.

Jelica Radovanović  je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 1991 radi zajedničke radove sa Dejanom Anđelkovićem. Radi kao profesor na Visokoj školi za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu.

Dejan Anđelković je na slikarskom odseku beogradskog Fakulteta likovnih umetnosti diplomirao i magistrirao 1986. godine. Od 1991. radi zajedničke  radove sa  Jelicom Radovanović. Radi kao prefesor na Visokoj školi za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu.

Predrag Nešković je završio  Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mihaila Petrova. Od 1960. godine održao je veliki broj samostalnih izložbi. Učestvovao je na brojnim relevantnim grupnim izložbama. Dobitnik je nagrade „Ivan Tabaković“, politikine nagrade „Vladislav Ribnikar“ i drugih. Živi u Beogradu,. gde stvara u svom ateljeu na Starom Sajmištu.

 

 

 

 

 

Loading...