Koncert kontrabasiste Ljubinka Lazića i pijaniste Ivana Novakovića

11.02.2019., 20:00

Ljubinko Lazić pripada novoj generaciji svestranih muzičara, čiji je cilj da, osim standardnog orkestarskog sviranja, razvije i poseban stil solističkog i kamernog muziciranja na srodnim, žičanim, gudačkim i trzanim instrumentima.

Program:
Johan Sebastijan Bah
Preludijum i Sarabanda iz Prve svite za violončelo u Ge–duru, BWV 1007

Johan Sebastijan Bah / Đovani Botezini
Air na Ge žici (iz Orkestarske svite br. 3, BWV 1068)

Đovani Botezini
Koncert br. 2 u ha–molu za kontrabas i orkestar
Allegro Moderato
Andante
Allegro alla Polacca

Johanes Matijas Šperger
Romansa

Đovani Botezini
Allegretto Capricio ‘Alla Chopin’

Fantasia sulla Norma di Bellini, za kontrabas i klavir

Biografije:
Mr Ljubinko Lazić (1979) je vanredni profesor na Univerzitetu umetnosti u Nišu i solo kontrabasista Beogradske filharmonije. Školovao se u Novom Sadu, na Cetinju, u Minhenu i Cirihu. Tokom studija na Visokoj školi za muziku u Minhenu (Hochschule für Musik München) u klasi prof. dr Klausa Trumpfa, učestvovao je kao solista i kamerni muzičar na brojnim takmičenjima i festivalima širom sveta i osvajao nagrade i priznanja.
Na saveznim takmičenjima 1996. i 1998. godine je osvojio specijalne nagrade. Proglašen je za najboljeg studenta na univerzitetu Crne Gore (oblast umetnosti).
Bio je učesnik brojnih evropskih festivala, kao i učesnik festivala u Južnoj Americi. Sa svojim kvartetom kontrabasa Basiona Amoroza (Bassiona Amorosa) je osvojio Evropsku nagradu za najbolji kvartet (2003) i nagradu Eho Klasik (2014). Imao je nastup u velikoj sali Karnegi hola u Njujorku (Isak Štern auditorijum).
Kao solista je nastupao sa Beogradskom filharmonijom, Makedonskom filharmonijom, kamernim orkestrima iz Minhena, Hajlbrona i Osnabruka, Vojvođanskim simfoničarima i Ruskim operskim orkestrom iz Perma. Takođe je nastupao sa poznatim muzičarima kao što su Plasido Domingo, Maksim Vengerov, Eduard Šmider, Roman Patkolo i Edgar Krap.
Ljubinko Lazić pripada novoj generaciji svestranih muzičara, čiji je cilj da, osim standardnog orkestarskog sviranja, razvije i poseban stil solističkog i kamernog muziciranja na srodnim, žičanim, gudačkim i trzanim instrumentima. Lazićev repertoar za kontrabas, koji novom metodikom sviranja i posebnim metodološkim pristupom postaje ravnopravan instrument sa svim ostalim solističkim i orkestarskim, čine dela mnogih epoha, pravaca i žanrova, kao i modernih kompozicija posvećenih ovom instrumentu.

Mr Ivan Novaković (1976) je upisao Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Jegora Čugajeva, a diplomirao je u klasi prof. Svetlane Bogino, kod koje je i magistrirao. Tokom studija radio je sa prof. K. Boginom i prof. V. Ogarkovim. Dobitnik je više nagrada, a između ostalih i Izuzetne nagrade za uspeh i Plakete koju dobija najbolji student Akademije umetnosti. Za vreme magistarskih studija radio je kao saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, za klavir – glavni predmet. Od 2003. godine radi na FU u Nišu, a trenutno je u zvanju vanrednog profesora za predmet klavir.
Sa orkestrom je prvi put nastupio sa petnaest godina svirajući Grigov Koncert za klavir. Takođe je sa orkestrom izveo i klavirske koncerte Bramsa, Čajkovskog, Šostakoviča, Rahmanjinova i Bahov Koncert za dva klavira u ce-molu. Održao je solističke koncerte i koncerte u kamernim ansamblima u Nišu, Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu, Beogradu (Galerija Artget i Zadužbina Ilije M. Kolarca), i drugim gradovima u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Loading...