Koncert „Refleksija“

11.02.2019., 21:00

Dela Ijana Vilsona i Dejana Despića izvešće trio „Anime“- violinistkinje Dušica Mladenović, Mina Đekić i Marina Popović, koje od 2014. godine nastupaju kao članice istoimenog gudačkog kvarteta, a ovoga puta će nam se predstaviti u suženom sastavu. Koncert se realizuje u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije.

Refleksija predstavlja muzički dijalog između srpskog kompozitora Dejana Despića i irskog kompozitora Ijana Vilsona. Refleksija, kao odbijanje svetlosti ili zvuka, kao odblesak, razmišljanje, prenošenje pažnje sa objekta posmatranja na subjekt i razmatranje odnosa u kome se nalaze, predstavlja tačku spajanja i razdvajanja dva glavna aktera ove diskusije. Tema razgovora su iste (ciklične) forme u kojima su se kompozitori nezavisno jedan od drugog oprobavali i isti instrumentalni sastavi za koje su pisali. Na programu su dve solo sonate za
violinu i dva trija za tri violine koje će izvesti Dušica Mladenović i gudački trio Anime.

Program:
Ijan Vilson
Sonata za solo violinu
Reeyill
Aire
Jigg

Dejan Despić
Sonata za solo violinu, op. 85

Ijan Vilson
1927 za trio violina
Wasserfall – Vodopad
Junger Garten (Rhythmen) – Mladi vrt (Ritmovi)
Garten am Bach – Bašta kraj potoka
Abfart der Schiffe – Brodovi isplovljavaju
Abenteurer-Schiff – Brod-pustolov

Dejan Despić
Sonatina B-A-C-H za tri violine, op. 185
Intrada
Arietta
Scherzino

Dušica Mladenović, solo violina i prva violina
Mina Đekić, druga violina
Marina Popović, treća violina

Biografije:
Dušica Mladenović je školovanje započela u Školi za muzičke talente u Ćupriji, a potom je završila SMŠ Dr Vojislav Vučković u Beogradu, u klasi prof. Rankice Oršolić. Diplomirala je i magistrirala na Akademiji umetosti u Novom Sadu kod prof. Dejana Mihailovića. Tokom studija je učesnik Međunarodnog omladinskog festivala u Bajrojtu i koncertmajstor Nemačko-skandinavskog omladnskog orkestra u Berlinu. Imala je preko 150 nastupa kao član raznih kamernih sastava u Srbiji, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Turskoj i Holandiji. Održala je brojne solističke resitale i nastupala kao solista sa BGO Dušan Skovran i Beogradskom filharmonijom. Izvela je Obradovićev Koncert za violinu, Vivaldijevu Zimu i premijerno je izvela violinski koncert Iskopani Sokrat Vilsona/Satija u okviru kamerne scene Beogradske filharmonije Pandemonijum. Nastupala je na festivalima kao što su Mokranjčevi dani, Konstantinus, BEMUS, Tribina kompozitora, Front i KoMA. Premijerno je izvela dela D. Despića, D. Radića, M. Milojevića, M. Živković, D. Adžića i drugih. Bila je član BGO Dušan Skovran i Žebeljan orkestra, a sarađuje i sa orkestrima Gudači svetog Đorđa i Muzikon. Stalni je član Beogradske filharmonije i gudačkog kvarteta Anime. Snimala je za RTS, Oboe Classics i Riverrun Records, a irska nacionalna radio-stanica RTÉ lyric fm i Radio-Beograd 1 su emitovali snimke sa njenih koncerata. Dušica Mladenović je profesor violine u MŠ Vatroslav Lisinski u Beogradu.

Violinistkinja Mina Đekić je završila MŠ Kosta Manojlović u klasi prof. Jelene Vukajlović i Akademiju Umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Evgenije Kravceve. Završila je master studije violine na istom fakultetu i specijalističke studije iz oblasti kamerne muzike u klasi prof. Ladislava Mezeija na FMU u Beogradu. Usavršavala se na kursevima kod profesora kao što su Jasna Maksimović, Sebastijan Girtler, Firmian Lermer, Dejan Mlađenović, Maja Jokanović i Dejan Bogdanović. Bila je honorarni član Novosadskog kamernog orkestra, Vojvođanskih simfoničara, orkestara Florilegio festivala (Salamanka), Camerata Academica iz Novog Sada, Beogradske filharmonije i Festivalskog orkestra Kotor Arta. Za vreme školovanja je osvojila više nagrada. Izvodila je kamernu muziku mnogih savremenih  kompozitora (A. Vrebalov, M. Rose, E. Ficklin, R. Maksimovic, D. Sonenberg, M.Aleksić). Član je violinskog dua sa Angelinom Novaković sa kojom aktivno nastupa od 2008. godine. Nastupala je kao solista sa orkestrom AUNS i orkestrom Camerata Academica. Trenutno se bavi pedagoškim radom u MŠ Stanislav Binički. Godine 2010. je kao volonter organizovala niz muzičkih radionica u Dnevnom boravku dece i omladine ometene u razvoju opštine Čukarica i sa istom institucijom nastavlja saradnju, organizujući koncerte svojih učenika uz prigodna predavanja.

Violinistkinja i violistkinja Marina Popović (1988, Zaječar) je sa 6 godina upisala MŠ Stevan Stojanović Mokranjac u rodnom gradu, u klasi prof. Vladislava Hiršla i prof. Ivana Kostića. Završila je SMŠ Dr. Vojislav Vučković u Beogradu u klasi prof. Rankice Oršolić i prof. Jovana Goločevca. Diplomirala je na FMU u Beogradu u  klasi prof. Jasne Maksimović, nakon čega je upisala master studije u Kristiansandu (Norveška) i postala stipendista te države. Bila je u klasi prof. Barda Monsena, a diplomirala je u klasi prof. Adama Grihota. Za vreme studija je počela da svira i violu i da nastupa u kamernim sastavima. Bila je koncertmajstor CEI – Youth Orchestra-Italy i član Deutsch-Skandinavische Jugend-Philharmonie s kojim je nastupala u Berlinskoj filharmoniji. Za vreme školovanja je radila sa mnogim profesorima kao što su Vesna Stanković, Stafan Kamilarov, Gregory i Juri Žislin, Igor Ozim, Tomas Brandis, Liana Isakadze, Stefan Milenković, Hening Kragerud, Ji-Ven Jiang, Veigang Li, Ćigdem Iyicil i Lukas David. Osvajala je nagrade na takmičenjima u zemlji, kako iz violine i klavira, tako i kao kamerni muzičar. Jedna je od 204 dobitnika u akciji za najzaslužnije i najuspešnije građane Srbije. Dobitnik je stipendije za 1000 najboljih studenata i stipendiju za poslediplomske studije u inostranstvu.

Loading...