Дела Ијана Вилсона и Дејана Деспића извешће трио „Аниме“- виолинисткиње Душица Младеновић, Мина Ђекић и Марина Поповић, које од 2014. године наступају као чланице истоименог гудачког квартета, а овога пута ће нам се представити у суженом саставу. Концерт се реализује у сарадњи са Удружењем музичких уметника Србије.

Рефлексија представља музички дијалог између српског композитора Дејана Деспића и ирског композитора Ијана Вилсона. Рефлексија, као одбијање светлости или звука, као одблесак, размишљање, преношење пажње са објекта посматрања на субјект и разматрање односа у коме се налазе, представља тачку спајања и раздвајања два главна актера ове дискусије. Тема разговора су исте (цикличне) форме у којима су се композитори независно један од другог опробавали и исти инструментални састави за које су писали. На програму су две соло сонате за
виолину и два трија за три виолине које ће извести Душица Младеновић и гудачки трио Аниме.

Програм:
Ијан Вилсон
Соната за соло виолину
Reeyill
Aire
Jigg

Дејан Деспић
Соната за соло виолину, оп. 85

Ијан Вилсон
1927 за трио виолина
Wasserfall – Водопад
Junger Garten (Rhythmen) – Млади врт (Ритмови)
Garten am Bach – Башта крај потока
Abfart der Schiffe – Бродови испловљавају
Abenteurer-Schiff – Брод-пустолов

Дејан Деспић
Сонатина B-A-C-H за три виолине, оп. 185
Intrada
Arietta
Scherzino

Душица Младеновић, соло виолина и прва виолина
Мина Ђекић, друга виолина
Марина Поповић, трећа виолина

Биографије:
Душица Младеновић је школовање започела у Школи за музичке таленте у Ћуприји, а потом је завршила СМШ Др Војислав Вучковић у Београду, у класи проф. Ранкице Оршолић. Дипломирала је и магистрирала на Академији уметости у Новом Саду код проф. Дејана Михаиловића. Током студија је учесник Међународног омладинског фестивала у Бајројту и концертмајстор Немачко-скандинавског омладнског оркестра у Берлину. Имала је преко 150 наступа као члан разних камерних састава у Србији, Француској, Немачкој, Аустрији, Турској и Холандији. Одржала је бројне солистичке реситале и наступала као солиста са БГО Душан Сковран и Београдском филхармонијом. Извела је Обрадовићев Концерт за виолину, Вивалдијеву Зиму и премијерно је извела виолински концерт Ископани Сократ Вилсона/Сатија у оквиру камерне сцене Београдске филхармоније Пандемонијум. Наступала је на фестивалима као што су Мокрањчеви дани, Константинус, БЕМУС, Трибина композитора, Фронт и КоМА. Премијерно је извела дела Д. Деспића, Д. Радића, М. Милојевића, М. Живковић, Д. Аџића и других. Била је члан БГО Душан Сковран и Жебељан оркестра, а сарађује и са оркестрима Гудачи светог Ђорђа и Музикон. Стални је члан Београдске филхармоније и гудачког квартета Аниме. Снимала је за РТС, Oboe Classics и Riverrun Records, а ирска национална радио-станица RTÉ lyric fm и Радио-Београд 1 су емитовали снимке са њених концерата. Душица Младеновић је професор виолине у МШ Ватрослав Лисински у Београду.

Виолинисткиња Мина Ђекић је завршила МШ Коста Манојловић у класи проф. Јелене Вукајловић и Академију Уметности у Новом Саду у класи проф. Евгеније Кравцеве. Завршила је мастер студије виолине на истом факултету и специјалистичке студије из области камерне музике у класи проф. Ладислава Мезеија на ФМУ у Београду. Усавршавала се на курсевима код професора као што су Јасна Максимовић, Себастијан Гиртлер, Фирмиан Лермер, Дејан Млађеновић, Маја Јокановић и Дејан Богдановић. Била је хонорарни члан Новосадског камерног оркестра, Војвођанских симфоничара, оркестара Флорилегио фестивала (Саламанка), Camerata Academica из Новог Сада, Београдске филхармоније и Фестивалског оркестра Котор Арта. За време школовања је освојила више награда. Изводила је камерну музику многих савремених  композитора (А. Вребалов, М. Росе, Е. Фицклин, Р. Максимовиц, Д. Соненберг, М.Алексић). Члан је виолинског дуа са Ангелином Новаковић са којом активно наступа од 2008. године. Наступала је као солиста са оркестром АУНС и оркестром Camerata Academica. Тренутно се бави педагошким радом у МШ Станислав Бинички. Године 2010. је као волонтер организовала низ музичких радионица у Дневном боравку деце и омладине ометене у развоју општине Чукарица и са истом институцијом наставља сарадњу, организујући концерте својих ученика уз пригодна предавања.

Виолинисткиња и виолисткиња Марина Поповић (1988, Зајечар) је са 6 година уписала МШ Стеван Стојановић Мокрањац у родном граду, у класи проф. Владислава Хиршла и проф. Ивана Костића. Завршила је СМШ Др. Војислав Вучковић у Београду у класи проф. Ранкице Оршолић и проф. Јована Голочевца. Дипломирала је на ФМУ у Београду у  класи проф. Јасне Максимовић, након чега је уписала мастер студије у Кристиансанду (Норвешка) и постала стипендиста те државе. Била је у класи проф. Бaрда Монсена, а дипломирала је у класи проф. Адама Грихота. За време студија је почела да свира и виолу и да наступа у камерним саставима. Била је концертмајстор CEI – Youth Orchestra-Italy и члан Deutsch-Skandinavische Jugend-Philharmonie с којим је наступала у Берлинској филхармонији. За време школовања је радила са многим професорима као што су Весна Станковић, Стафан Камиларов, Грегорy и Jури Жислин, Игор Озим, Томас Брандис, Лиана Исакадзе, Стефан Миленковић, Хенинг Крагеруд, Jи-Вен Јианг, Веиганг Ли, Ћигдем Иyицил и Лукас Давид. Освајала је награде на такмичењима у земљи, како из виолине и клавира, тако и као камерни музичар. Једна је од 204 добитника у акцији за најзаслужније и најуспешније грађане Србије. Добитник је стипендије за 1000 најбољих студената и стипендију за последипломске студије у иностранству.

Loading...