Концерт виолинисте Николе Божића и пијанисткиње Јасмине Раковић

25.02.2019., 20:00

Млади виолиниста Никола Божић је ученик четвртог разреда Средње музичке школе „Мокрањац“ у класи проф. Вение Жарковић. 

Програм:
Јохан Себастијан Бах
из Партите бр. 3 у E–дуру, BWV 1006
I Prelude
II Loure

Волфганг Амадеус Моцарт
Соната за виолину и клавир бр. 18 у Ге–дуру, К. 301
Allegro con spirito
Allegro

Николо Паганини
Каприс бр. 16
Каприс бр. 14

Хенрик Вијењавски
Полонеза у Де–дуру, оп. 4

Антонио Вивалди
из Концерта за четири виолине у ха–молу, RV 580
I Allegro
Никола Божић, виолина
Тара Зечевић, виолина
Сташа Петраш, виолина
Наташа Урошевић, виолина

Биографије:
Никола Божић (Београд, 2001) је завршио ОМШ Др. Војислав Вучковић у класи проф. Биљане Стевановић. Тренутно је ученик четвртог разреда СМШ Мокрањац у класи проф. Вение Жарковић. Остварио је значајан број наступа, а издваја се соло наступ на концерту ученика СМШ Мокрањац у Минхену. Био је члан Симфонијског оркестра младих ESYO (2016,  2017), Фестивалског оркестра младих Musica Giovane del Mediterraneo у Италији, као и члан гудачког ансамбла Опероса – Интернационални фестивал опере и класичне музике.
Међу освојеним наградама издвајају се трећа награда на Међународном такмичењу гудача у Нишу (2012); прве награде на Отвореном такмичењу Меморијал Душан Протић (2016, 2018), на Републичком такмичењу ученика музичких и балетских школа Србије (2016), као и друге награде на Међународном такмичењу гудача у Сремској Митровици (2017) и на Републичком такмичењу ученика музичких и балетских школа Србије (2018).

Јасмина Раковић (Београд, 1988) је завршила основне, мастер и специјалистичке студије клавира у класама проф. Наташе Митровић и проф. Нинослава Живковића. Усавршавала се у Холандији у класи проф. Франка ван де Лара на Конзерваторијуму у Амстердаму. Наступала је као солиста, камерни музичар и клавирски сарадник у свим значајним салама у Београду, широм Србије, као и у европским градовима (Амстердам, Минхен, Барселона, Праг, Милано, Рим). Усавршавала се на мајсторским курсевима код значајних пијаниста и педагога као што су Дмитри Башкиров, Хакон Аустбо, Дмитри Алексејев, Феликс Готлиб, Тамаш Унгар, Мајкл Лесли и Владимир Стојнић, захваљујући коме учествује у циклусу концерата Одабрани за одабране. Редовно наступа на фестивалима као што су Sona Mollet у Шпанији, Piano Summer у Врању, Piano City у Новом Саду, Piano Fest у Суботици и другим. Члан је клавирског дуа Барабар са пијанисткињом Ружицом Гојковић, са којом је 2018. године освојила трећу награду на међународном такмичењу Chopin Roma у Италији. Активно сарађује са виолинисткињом Мином Алексић. Запослена је у МШ Мокрањац као клавирски сарадник на гудачком одсеку.

 

Loading...