Koncert violiniste Nikole Božića i pijanistkinje Jasmine Raković

25.02.2019., 20:00

Mladi violinista Nikola Božić je učenik četvrtog razreda Srednje muzičke škole „Mokranjac“ u klasi prof. Venie Žarković. 

Program:
Johan Sebastijan Bah
iz Partite br. 3 u E–duru, BWV 1006
I Prelude
II Loure

Volfgang Amadeus Mocart
Sonata za violinu i klavir br. 18 u Ge–duru, K. 301
Allegro con spirito
Allegro

Nikolo Paganini
Kapris br. 16
Kapris br. 14

Henrik Vijenjavski
Poloneza u De–duru, op. 4

Antonio Vivaldi
iz Koncerta za četiri violine u ha–molu, RV 580
I Allegro
Nikola Božić, violina
Tara Zečević, violina
Staša Petraš, violina
Nataša Urošević, violina

Biografije:
Nikola Božić (Beograd, 2001) je završio OMŠ Dr. Vojislav Vučković u klasi prof. Biljane Stevanović. Trenutno je učenik četvrtog razreda SMŠ Mokranjac u klasi prof. Venie Žarković. Ostvario je značajan broj nastupa, a izdvaja se solo nastup na koncertu učenika SMŠ Mokranjac u Minhenu. Bio je član Simfonijskog orkestra mladih ESYO (2016,  2017), Festivalskog orkestra mladih Musica Giovane del Mediterraneo u Italiji, kao i član gudačkog ansambla Operosa – Internacionalni festival opere i klasične muzike.
Među osvojenim nagradama izdvajaju se treća nagrada na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu (2012); prve nagrade na Otvorenom takmičenju Memorijal Dušan Protić (2016, 2018), na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije (2016), kao i druge nagrade na Međunarodnom takmičenju gudača u Sremskoj Mitrovici (2017) i na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije (2018).

Jasmina Raković (Beograd, 1988) je završila osnovne, master i specijalističke studije klavira u klasama prof. Nataše Mitrović i prof. Ninoslava Živkovića. Usavršavala se u Holandiji u klasi prof. Franka van de Lara na Konzervatorijumu u Amsterdamu. Nastupala je kao solista, kamerni muzičar i klavirski saradnik u svim značajnim salama u Beogradu, širom Srbije, kao i u evropskim gradovima (Amsterdam, Minhen, Barselona, Prag, Milano, Rim). Usavršavala se na majstorskim kursevima kod značajnih pijanista i pedagoga kao što su Dmitri Baškirov, Hakon Austbo, Dmitri Aleksejev, Feliks Gotlib, Tamaš Ungar, Majkl Lesli i Vladimir Stojnić, zahvaljujući kome učestvuje u ciklusu koncerata Odabrani za odabrane. Redovno nastupa na festivalima kao što su Sona Mollet u Španiji, Piano Summer u Vranju, Piano City u Novom Sadu, Piano Fest u Subotici i drugim. Član je klavirskog dua Barabar sa pijanistkinjom Ružicom Gojković, sa kojom je 2018. godine osvojila treću nagradu na međunarodnom takmičenju Chopin Roma u Italiji. Aktivno sarađuje sa violinistkinjom Minom Aleksić. Zaposlena je u MŠ Mokranjac kao klavirski saradnik na gudačkom odseku.

 

Loading...