Koncert violinistkinje Mione Topalović i pijanistkinje Jovanke Ristić Tot

04.02.2019., 20:00

Mlada violinistkinja Mione Topalović je treći razred Srednje muzičke škole „Vatroslav Lisinski“ u klasi prof. Mine Aleksić

Program:
Johan Sebastijan Bah
iz Partite br. 1 u ha–molu
I Allemanda – double
II Corrente – double (presto)

Volfgang Amadeus Mocart
Koncert za violinu i orkestar br. 5 u A–duru, K. 219
Allegro aperto
Adagio
Rondeau – tempo di minuetto

Nikolo Paganini
I palpiti, op. 13

Biografije:
Miona Topalović (Beograd, 2002) je počela da svira violinu sa sedam godina. Trenutno je treći razred SMŠ Vatroslav Lisinski u klasi prof. Mine Aleksić i pod mentorstvom stručnog savetnika škole prof. Radane Vanrešević. Od 2012. godine je polaznik Interpretativnog studija violine prof. Dejana Mihailovića, koji od 2016. godine vodi Nemanja Radulović. Od 2015. godine je član kamernog ansambla Artlink mladi virtuozi. Na koncertu Stefana Milenkovića u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine (2017) je bila koncert majstor orkestra Artlink, i takođe je pohađala njegov majstorski kurs.
Imala je niz solističkih koncerata i nastupa u Beogradu (Zadužbina Ilije M. Kolarca, Galerija SANU, Artget, Svečana sala Skupštine grada Beograda). Održala je resital u koncertnoj sali Svetoga Duha, u okviru festivala KotorArt (2018).
Osvojila je brojne nagrade na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, od kojih se ističu laureati na Stringfestu (Sremska Mitrovica, 2017) i Republičkom takmičenju (2018), prva nagrada na međunarodnom takmičenju Jozef Micka (Prag, 2015), druga nagrada na međunarodnom takmičenju Talenti za Evropu (Slovačka, 2016), prva i specijalna nagrada žirija za izvođenje zadate kompozicije J. Kociana na međunarodnom takmičenju Jaroslav Kocian (Češka, 2016), kao i prva nagrada na međunarodnom takmičenju Ohridski biseri (Makedonija, 2018), na kome joj je dodeljena nagrada Evropskog udruženja za mlade umetnike Emcy.
Miona Topalović je stipendista Fondacije za mlade talente grada Beograda i zahvaljujući tome svira na violini maestra Đovani Lazara iz Padove.

Jovanka Ristić Tot je započela muzičko školovanje u petoj godini, u MŠ Josip Slavenski u Beogradu. Prvi koncert je održala u šestoj godini. Osnovnu muzičku školu je završila u klasi prof. Miroslave Lili Petrović, dok je srednju školu završila u klasi prof. Arba Valdme, u čijoj klasi je završila i studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Magistrirala je na Konzervatorijumu Petar Iljič Čajkovski u Moskvi, u klasi prof. Evgenija Vasiljeviča Malinjina (učenik Henriha Nojhauza). Usavršavala se na brojnim međunarodnim kursevima klavira u Francuskoj i Italiji.
U toku školovanja je osvojila brojne nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, i to 11 prvih nagrada u disciplinama klavir i kamerni ansambli, kao i prvu nagradu u disciplini solfeđo (takmičenje visokoškolski%

Loading...