Koнцерт виолинисткиње Мионе Топаловић и пијанисткиње Јованке Ристић Тот

04.02.2019., 20:00

Млада виолинисткиња Мионе Топаловић је трећи разред Средње музичке школе „Ватрослав Лисински“ у класи проф. Мине Алексић

Програм:
Јохан Себастијан Бах
из Партите бр. 1 у ха–молу
I Allemanda – double
II Corrente – double (presto)

Волфганг Амадеус Моцарт
Концерт за виолину и оркестар бр. 5 у А–дуру, К. 219
Allegro aperto
Adagio
Rondeau – tempo di minuetto

Николо Паганини
I palpiti, оп. 13

Биографије:
Миона Топаловић (Београд, 2002) је почела да свира виолину са седам година. Тренутно је трећи разред СМШ Ватрослав Лисински у класи проф. Мине Алексић и под менторством стручног саветника школе проф. Радане Ванрешевић. Од 2012. године је полазник Интерпретативног студија виолине проф. Дејана Михаиловића, који од 2016. године води Немања Радуловић. Од 2015. године је члан камерног ансамбла Артлинк млади виртуози. На концерту Стефана Миленковића у великој дворани Коларчеве задужбине (2017) је била концерт мајстор оркестра Артлинк, и такође је похађала његов мајсторски курс.
Имала је низ солистичких концерата и наступа у Београду (Задужбина Илије М. Коларца, Галерија САНУ, Артгет, Свечана сала Скупштине града Београда). Одржала је реситал у концертној сали Светога Духа, у оквиру фестивала КоторАрт (2018).
Освојила је бројне награде на националним и међународним такмичењима, од којих се истичу лауреати на Стрингфесту (Сремска Митровица, 2017) и Републичком такмичењу (2018), прва награда на међународном такмичењу Јозеф Мицка (Праг, 2015), друга награда на међународном такмичењу Таленти за Европу (Словачка, 2016), прва и специјална награда жирија за извођење задате композиције Ј. Коциана на међународном такмичењу Јарослав Коциан (Чешка, 2016), као и прва награда на међународном такмичењу Охридски бисери (Македонија, 2018), на коме јој је додељена награда Европског удружења за младе уметнике Емцy.
Миона Топаловић је стипендиста Фондације за младе таленте града Београда и захваљујући томе свира на виолини маестра Ђовани Лазара из Падове.

Јованка Ристић Тот је започела музичко школовање у петој години, у МШ Јосип Славенски у Београду. Први концерт је одржала у шестој години. Основну музичку школу је завршила у класи проф. Мирославе Лили Петровић, док је средњу школу завршила у класи проф. Арба Валдме, у чијој класи је завршила и студије на Академији уметности у Новом Саду. Mагистрирала је на Конзерваторијуму Петар Иљич Чајковски у Москви, у класи проф. Евгенија Васиљевича Малињина (ученик Хенриха Нојхауза). Усавршавала се на бројним међународним курсевима клавира у Француској и Италији.
У току школовања је освојила бројне награде на такмичењима у земљи и иностранству, и то 11 првих награда у дисциплинама клавир и камерни ансамбли, као и прву награду у дисциплини солфеђо (такмичење високошколски%

Loading...