Перформанс ПРОДАВНИЦА ПРАЗНИНЕ Јусуфа Хаџифејзовића

02.02.2019., 14:00

Ликовна галерија

Субота 2. фебруар

14:00 – 18:00

Перформанс ПРОДАВНИЦА ПРАЗНИНЕ Јусуфа Хаџифејзовића

18:00

Разговор о изложби УМЕТНИК (НИ)ЈЕ ПРИСУТАН, учествују Данијела Пурешевић (ауторка изложбе, историчарка уметности), Дарка Радосављевић и Миланка Тодић (историчарке уметности), модерира Катарина Костандиновић.

У тексту каталога изложбе Јусуф Хаџифејзовић каже: „О анти-сликарству или о радовима, који немају значење. Моји радови на картонским кутијама нису умјетничке слике. Ја маркирам или биљежим бојом мјеста на картонској амбалажи, гдје су боравили продукти, који су својом тежином утиснули трагове, током транспорта од произвођача до потрошача. Ту серију радова сам назвао: Маркиране празнине. Маркиране празнине настају мојом интервенцијом по одбаченој картонској амбалажи, испуњавајући бојом удубљења у валовитом картону. Немам амбицију да нешто представим, поручим, дочарам или да комуницирам, осим да евидентираим та мјеста гдје је некада боравила потрошачка роба. Картонска кутија, на којој су бојом испуњени трагови производа, је кутија са мојом интервенцијом и ништа више. Она је настала мојом одлуком, скоро из ничега, употребом сиромашних материјала, без предходне припреме, а естетика је максимално избјегнута, онолико колико се естетика може избјећи.“ (Јусуф Хаџифејзовић, Чеонгџу, Јужна Кореја, новембар, 2018)

Јусуф Хаџифејзовић рођен је 1956. године у Пријепољу. Сликарство је студирао на Академији ликовних уметности у Београду, у класи проф. Стојана Ћелића. Постдипломске студије завршио је на Државној уметничкој академији у Дизелдорфу, у класи проф. Клауса Ринкеа. Један је од оснивача пројекта Југословенска документа у Сарајеву, а касније и колекције Ars Aevi, будућег сарајевског музеја савремене уметности. Самостално је излагао широм света, учествовао је на многобројним релевантним међународним групним изложбама, од Берлина до Кореје. Живи и ради у Антверпену и Сарајеву.

 

Loading...