Performans PRODAVNICA PRAZNINE Jusufa Hadžifejzovića

02.02.2019., 14:00

Likovna galerija

Subota 2. februar

14:00 – 18:00

Performans PRODAVNICA PRAZNINE Jusufa Hadžifejzovića

18:00

Razgovor o izložbi UMETNIK (NI)JE PRISUTAN, učestvuju Danijela Purešević (autorka izložbe, istoričarka umetnosti), Darka Radosavljević i Milanka Todić (istoričarke umetnosti), moderira Katarina Kostandinović.

U tekstu kataloga izložbe Jusuf Hadžifejzović kaže: „O anti-slikarstvu ili o radovima, koji nemaju značenje. Moji radovi na kartonskim kutijama nisu umjetničke slike. Ja markiram ili bilježim bojom mjesta na kartonskoj ambalaži, gdje su boravili produkti, koji su svojom težinom utisnuli tragove, tokom transporta od proizvođača do potrošača. Tu seriju radova sam nazvao: Markirane praznine. Markirane praznine nastaju mojom intervencijom po odbačenoj kartonskoj ambalaži, ispunjavajući bojom udubljenja u valovitom kartonu. Nemam ambiciju da nešto predstavim, poručim, dočaram ili da komuniciram, osim da evidentiraim ta mjesta gdje je nekada boravila potrošačka roba. Kartonska kutija, na kojoj su bojom ispunjeni tragovi proizvoda, je kutija sa mojom intervencijom i ništa više. Ona je nastala mojom odlukom, skoro iz ničega, upotrebom siromašnih materijala, bez predhodne pripreme, a estetika je maksimalno izbjegnuta, onoliko koliko se estetika može izbjeći.“ (Jusuf Hadžifejzović, Čeongdžu, Južna Koreja, novembar, 2018)

Jusuf Hadžifejzović rođen je 1956. godine u Prijepolju. Slikarstvo je studirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Stojana Ćelića. Postdiplomske studije završio je na Državnoj umetničkoj akademiji u Dizeldorfu, u klasi prof. Klausa Rinkea. Jedan je od osnivača projekta Jugoslovenska dokumenta u Sarajevu, a kasnije i kolekcije Ars Aevi, budućeg sarajevskog muzeja savremene umetnosti. Samostalno je izlagao širom sveta, učestvovao je na mnogobrojnim relevantnim međunarodnim grupnim izložbama, od Berlina do Koreje. Živi i radi u Antverpenu i Sarajevu.

 

Loading...