Promocija knjige SLOBODA NAJJAČEM monografija posvećena Predragu Peđi Neškoviću

22.02.2019., 18:00

Promocija knjige SLOBODA NAJJAČEM
monografija posvećena Predragu Peđi Neškoviću
Izdanje: Vujičić Kolekcija, Srpska umetnost 20. veka
Beograd 2018.

Učestvuju: Ješa Denegri,istoričar umetnosti i autor knjige, Branislav Dimitrijević istoričar umetnosti i autor knjige o radu Peđe Neškovića „Ovo nikad nije bilo“
Moderira: Katarina Kostandinović

Razgovor uz projekciju vizuelnog materijala

Sadržaj knjige čine dva narativna segmenata u okviru kojih značajno mesto pripada intervjuu „Pogled napred sa Predragom Neškovićem“ koji je vodio autor knjige Ješa Denegri sa umetnikom.

Sagledavanje umetničke produkcije Predraga Peđe Neškovića, koju čine veliki broj izlaganih, neizlaganih i novonastalih, te i novonastajućih radova, zahteva stalne istraživačke doprinose. Ješa Denegri, kao autor knjige i savremenik Neškovića video je priliku da se ovim izdanjem dopuni sagledavanje neiscrpnog umetničkog opusa Neškovićeve umetnosti kao i njegovog kritičkog i istorijsko-umetničkog tumačenja i vrednovanja.

Prethodno detaljno obrađena monografija pod naslovom „Ovo nikad nije bilo“ (2014) sa uvodnom studijom Branislava Dimitrijevića prikazala je Neškovićevu dotadašnju veoma plodnu umetničku produkciju. Stoga, kako Denegri predlaže, obe ove monografije bi trebalo shvatiti kao jedinstvenu i ujedno komplementarnu celinu zbog potpunijeg uvida u umetnikov ukupni opus. Neškovićevo poimanje umetnosti i njegovo javno umetničko ponašanje pogodni su povodi za atraktivno pisanje, ali to ponekad može da zapostavi konkretniju analizu njegovih specifičnih jezičkih osobina i operativnih postupaka.

Svi tekstovi imaju prevode na engleski, a ovo izdanje prati veliki broj reprodukcija radova i potrebna naučna aparatura od biografije umetnika, radova u kolekcijama, filmografije, pa do precizno urađene bibliografije.

Loading...