Koncert „Beogradskog trija“

11.03.2019., 21:00

Ansambl čine violinista Dušan Panajotović, violončelista Ivan Jarić i pijanista Igor Dražević – studenti doktorskih akademskih izvođačkih studija na Fakultetu muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Koncert podržava Sokoj.

Program:
Tatjana Milošević
Spyro (2002)

Božo Banović
Trio za klavir, violinu i violončelo, op. 46 (2017)

Vladimir Korać
Klavirski trio (2011)

Olga Bredikhina Janković
Klavirski trio Bestežinsko stanje

Biografije:
Beogradski trio nastao je 2015. godine. Ansambl čine violinista Dušan Panajotović, violončelista Ivan Jarić i pijanista Igor Dražević – studenti doktorskih akademskih izvođačkih studija na Fakultetu muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Naziv trija je nastao sa namerom da se sačuva sećanje na istoimeni trio, koji su osnovali pijanista Andreja Preger, violinista Aleksandar Pavlović i violončelista Viktor Jakovčić 1964. godine, i da se nastavi tradicija izvođenja kompozicija pisanih za ovaj sastav.
Solisti su afirmisani izvođači savremene srpske muzike, prisutni na festivalima kao što su Međunarodna tribina kompozitora, KoMA, u projektima (Rostrum+), i kao stalni saradnici na izvođenju studentskih ispitnih radova iz kompozicije. U okviru projekta Rostrum+ članovi ansambla su nastupili 2018. godine u elitnoj Koncertnoj dvorani Palate lepih umetnosti Bozar u Briselu, gde su izvodili dela srpskih kompozitora. Koncertnu sezonu Beogradskog trija 2018/2019 podržava Sokoj – Organizacija muzičkih autora Srbije.

Igor Dražević (1989) je završio osnovne i master studije klavira u klasi prof. Dubravke Jovičić. Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na FMU u Beogradu, odsek klavir, u klasi prof. Aleksandra Šandorova. Usavršavao se kod istaknutih profesora klavira: Svetlane Bogino, Vladimira Ugarkova, Aleksandra Serdara, Nevene Popović, Jokut Mihajlović, Arbo Valdme, Aleksandre Romanić, Natalije Trul i Siavuša Gadžijeva. Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Kao solista i kamerni muzičar radi na promovisanju i očuvanju muzičkog stvaralaštva domaćih autora širom Srbije i u inostranstvu.

Dušan Panajotović je završio osnovne i master studuje violine u klasi Gordane Matijević Nedeljković. Trenutno je na drugoj godini doktorskih studija, odsek violina, na FMU u Beogradu u istoj klasi. Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Usavršavao se kod istaknutih violinista: Jovana Kolundžije, Hagaia Šahama, Stefana Milenkovića, Olega Pokhanovskog, Liane Isakadze i drugih. Takođe se usavršavao na jednom od najvećih muzičkih  festivala u Evropi – ISA- music Festival u Beču – za koji je dobio punu stipendiju (2014). Član je Beogradske filharmonije od 2017. godine, a od 2018. godine je asistent Gudačkog odseka na FMU u Beogradu.

Ivan Jarić (1993) je završio osnovne i master studije violončela u klasi Dragana Đorđevića, a specijalističke studije u klasi Srđana Sretenovića. Trenutno je student treće godine doktorskih studija violončela u klasi Srđana Sretenovića na FMU u Beogradu. Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao i brojnih stipendija, među kojima se izdvajaju stipendije grada Beograda, i stipendije iz fonda Dositeja za najbolje studente završnih godina osnovnih i master studija u Srbiji (2014,  2015). Kao solista i kamerni muzičar je nastupao u najprestižnijim koncertnim dvoranama Beograda. Njegovo sviranje je zabeleženo na kompakt disku koji je izdat u produkciji Muzičke škole Mokranjac.

Loading...