Концерт „Београдског трија“

11.03.2019., 21:00

Ансамбл чине виолиниста Душан Панајотовић, виолончелиста Иван Јарић и пијаниста Игор Дражевић – студенти докторских академских извођачких студија на Факултету музичке уметности, Универзитета уметности у Београду. Концерт подржава Сокој.

Програм:
Татјана Милошевић
Спyро (2002)

Божо Бановић
Трио за клавир, виолину и виолончело, оп. 46 (2017)

Владимир Кораћ
Клавирски трио (2011)

Олга Бредикхина Јанковић
Клавирски трио Бестежинско стање

Биографије:
Београдски трио настао је 2015. године. Ансамбл чине виолиниста Душан Панајотовић, виолончелиста Иван Јарић и пијаниста Игор Дражевић – студенти докторских академских извођачких студија на Факултету музичке уметности, Универзитета уметности у Београду. Назив трија је настао са намером да се сачува сећање на истоимени трио, који су основали пијаниста Андреја Прегер, виолиниста Александар Павловић и виолончелиста Виктор Јаковчић 1964. године, и да се настави традиција извођења композиција писаних за овај састав.
Солисти су афирмисани извођачи савремене српске музике, присутни на фестивалима као што су Међународна трибина композитора, КоМА, у пројектима (Рострум+), и као стални сарадници на извођењу студентских испитних радова из композиције. У оквиру пројекта Рострум+ чланови ансамбла су наступили 2018. године у елитној Концертној дворани Палате лепих уметности Бозар у Бриселу, где су изводили дела српских композитора. Концертну сезону Београдског трија 2018/2019 подржава Сокој – Организација музичких аутора Србије.

Игор Дражевић (1989) је завршио основне и мастер студије клавира у класи проф. Дубравке Јовичић. Тренутно је на завршној години докторских студија на ФМУ у Београду, одсек клавир, у класи проф. Александра Шандорова. Усавршавао се код истакнутих професора клавира: Светлане Богино, Владимира Угаркова, Александра Сердара, Невене Поповић, Јокут Михајловић, Арбо Валдме, Александре Романић, Наталије Трул и Сиавуша Гаџијева. Добитник је бројних награда на домаћим и међународним такмичењима. Као солиста и камерни музичар ради на промовисању и очувању музичког стваралаштва домаћих аутора широм Србије и у иностранству.

Душан Панајотовић је завршио основне и мастер студује виолине у класи Гордане Матијевић Недељковић. Тренутно је на другој години докторских студија, одсек виолина, на ФМУ у Београду у истој класи. Добитник је бројних награда на домаћим и међународним такмичењима. Усавршавао се код истакнутих виолиниста: Јована Колунџије, Хагаиа Шахама, Стефана Миленковића, Олега Покхановског, Лиане Исакадзе и других. Такође се усавршавао на једном од највећих музичких  фестивала у Европи – ISA- music Festival у Бечу – за који је добио пуну стипендију (2014). Члан је Београдске филхармоније од 2017. године, а од 2018. године је асистент Гудачког одсека на ФМУ у Београду.

Иван Јарић (1993) је завршио основне и мастер студије виолончела у класи Драгана Ђорђевића, а специјалистичке студије у класи Срђана Сретеновића. Тренутно је студент треће године докторских студија виолончела у класи Срђана Сретеновића на ФМУ у Београду. Добитник је бројних награда на домаћим и међународним такмичењима, као и бројних стипендија, међу којима се издвајају стипендије града Београда, и стипендије из фонда Доситеја за најбоље студенте завршних година основних и мастер студија у Србији (2014,  2015). Као солиста и камерни музичар је наступао у најпрестижнијим концертним дворанама Београда. Његово свирање је забележено на компакт диску који је издат у продукцији Музичке школе Мокрањац.

Loading...