Koncert Klavirskog dua Jelena Đajić i Miloš Pavlović

04.03.2019., 21:00

Uporedo sa solističkim nastupima, pijanisti Jelena Đajić i Miloš Pavlović su posvećeni promociji repertoara za klavir četvororučno. U Galeriji Artget izvešće dela za ovaj sastav domaćih autora Svetislava Božića i Vladimira Tošića.

Program:
Svetislav Božić
San gospodara svetlosti (1994) za klavir četvororučno
posvećeno uspomeni na Nikolu Teslu

Večernje na Galati (2009), fanatazija za klavir četvororučno

Antifon (2016) za klavir četvororučno


Vladimir Tošić
Altus (2001) za klavir četvororučno

Medial 9 I, II, III (2013) za klavir četvororučno

Biografije:
Jelena Đajić-Levajac (Beograd, 1972) je završila Osnovnu i SMŠ Mokranjac u klasi Vukice Viličić. Diplomirala je na FMU u klasi prof. Mirjane Šuice-Babić. Školovanje je nastavila na Visokoj školi za umetnost u Berlinu, u klasi prof. Elene Lapitskaje, paralelno završavajući magistarske studije na FMU u klasi prof. M.Šuice- Babić. Profesionalno se usavršavala kod prof. Marine Volf i prof. Aleksandra Sandlera sa Konzervatorijuma Rimski Korsakov u Sankt Peterburgu. Doktorske studije je završila na FMU pod mentorstvom prof. Lidije Stanković. Nastupala je kao solista i kamerni muzičar u zemlji i inostranstvu. Član je klavirskog kvarteta Weissburg i klavirskog dua Mezzo, takođe je umetnički saradnik vokalnih umetnika sa kojima je ostvarila brojne koncerte u zemlji i inostranstvu. Sarađivala je sa mnogim istaknutim umetnicima, kao i sa Beogradskom filharmonijom, SO RTS-a, GO Dušan Skovran, sa dirigentima kao što su A. Šurev, A. Z. Brajović i Ž. Milanović. Bila je saradnik na umetničkim projektima, organizator i umetnički rukovodilac studentskih koncerata. Za umetničko pedagoški rad i ostvarene rezultate dobila je zahvalnice Matice srpske i FMU, i nagradu za najuspešnijeg pedagoga na međunarodnom takmičenju u Novom Sadu. Član je UMUS i EPTA Srbije. Na FMU radi od 2001. godine, u zvanju je docenta na katedri za klavir.

Miloš Pavlović je pijanista raznovrsnih umetničkih interesovanja i afiniteta. Nastupajući sa podjednakim entuzijazmom kao solista i kamerni muzičar, jasno se pozicionirao na umetničkoj sceni regiona, ali i čitave Evrope. Diplomirao je na FMU u Beogradu, u klasi ruskog pijaniste Igora Lazka (bivšeg studenta Jakova Zaka), i magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu,  u klasi ruskog pijaniste Vladimira Ogarkova (bivšeg studenta Emila Gilelsa). Usavršavao se u Torinu u klasi istaknutog italijanskog pijaniste Remo Remolija (učenika Artura Benedetija Mikelanđelija), kao i na majstorskim kursevima Leonida Brumberga, Leva Natočenija, Arba Valdme, Konstantina Bogina, Sijavuša Gadžijeva i Paula Gulde. Bio je pobednik takmičenja Muzičke omladine Srbije Laureati Orfeja (1989) i Međunarodnog pijanističkog takmičenja Castello di Racconigi (Torino, 1996), i osvojio je drugu nagradu na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Ostuni (Italija, 1991). Nastupao je kao solista i kamerni muzičar u nekim od najznačajnijih koncertnih sala širom regiona, kao i u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji, Norveškoj, Grčkoj, Poljskoj, Estoniji i Malti. Bio je član umetničkog saveta BEMUS-a. Osnivač je i predsednik Upravnog odbora Fondacije Dobar glas, privatne fondacije koja pomaže najtalentovanije mlade umetnike u Srbiji. Miloš Pavlović je potpredsednik Evropske asocijacije klavirskih pedagoga u Srbiji. Predaje u zvanju vanrednog profesora na Katedri za klavir FMU u Beogradu.

Loading...