Концерт Клавирског дуа Јелена Ђајић и Милош Павловић

04.03.2019., 21:00

Упоредо са солистичким наступима, пијанисти Јелена Ђајић и Милош Павловић су посвећени промоцији репертоара за клавир четвороручно. У Галерији Артгет извешће дела за овај састав домаћих аутора Светислава Божића и Владимира Тошића.

Програм:
Светислав Божић
Сан господара светлости (1994) за клавир четвороручно
посвећено успомени на Николу Теслу

Вечерње на Галати (2009), фанатазија за клавир четвороручно

Антифон (2016) за клавир четвороручно


Владимир Тошић
Алтус (2001) за клавир четвороручно

Медиал 9 I, II, III (2013) за клавир четвороручно

Биографије:
Јелена Ђајић-Левајац (Београд, 1972) је завршила Основну и СМШ Мокрањац у класи Вукице Виличић. Дипломирала је на ФМУ у класи проф. Мирјане Шуице-Бабић. Школовање је наставила на Високој школи за уметност у Берлину, у класи проф. Елене Лапитскаје, паралелно завршавајући магистарске студије на ФМУ у класи проф. М.Шуице- Бабић. Професионално се усавршавала код проф. Марине Волф и проф. Александра Сандлера са Конзерваторијума Римски Корсаков у Санкт Петербургу. Докторске студије је завршила на ФМУ под менторством проф. Лидије Станковић. Наступала је као солиста и камерни музичар у земљи и иностранству. Члан је клавирског квартета Weissburg и клавирског дуа Mezzo, такође је уметнички сарадник вокалних уметника са којима је остварила бројне концерте у земљи и иностранству. Сарађивала је са многим истакнутим уметницима, као и са Београдском филхармонијом, СО РТС-а, ГО Душан Сковран, са диригентима као што су А. Шурев, А. З. Брајовић и Ж. Милановић. Била је сарадник на уметничким пројектима, организатор и уметнички руководилац студентских концерата. За уметничко педагошки рад и остварене резултате добила је захвалнице Матице српске и ФМУ, и награду за најуспешнијег педагога на међународном такмичењу у Новом Саду. Члан је УМУС и ЕПТА Србије. На ФМУ ради од 2001. године, у звању је доцента на катедри за клавир.

Милош Павловић је пијаниста разноврсних уметничких интересовања и афинитета. Наступајући са подједнаким ентузијазмом као солиста и камерни музичар, јасно се позиционирао на уметничкој сцени региона, али и читаве Европе. Дипломирао је на ФМУ у Београду, у класи руског пијанисте Игора Лазка (бившег студента Јакова Зака), и магистрирао на Академији уметности у Новом Саду,  у класи руског пијанисте Владимира Огаркова (бившег студента Емила Гилелса). Усавршавао се у Торину у класи истакнутог италијанског пијанисте Ремо Ремолија (ученика Артура Бенедетија Микеланђелија), као и на мајсторским курсевима Леонида Брумберга, Лева Наточенија, Арба Валдме, Константина Богина, Сијавуша Гаџијева и Паула Гулде. Био је победник такмичења Музичке омладине Србије Лауреати Орфеја (1989) и Међународног пијанистичког такмичења Castello di Racconigi (Торино, 1996), и освојио је другу награду на Међународном пијанистичком такмичењу у Остуни (Италија, 1991). Наступао је као солиста и камерни музичар у неким од најзначајнијих концертних сала широм региона, као и у Великој Британији, Немачкој, Италији, Норвешкој, Грчкој, Пољској, Естонији и Малти. Био је члан уметничког савета БЕМУС-а. Оснивач је и председник Управног одбора Фондације Добар глас, приватне фондације која помаже најталентованије младе уметнике у Србији. Милош Павловић је потпредседник Европске асоцијације клавирских педагога у Србији. Предаје у звању ванредног професора на Катедри за клавир ФМУ у Београду.

Loading...