Koncert violinistkinje Katarine Vasiljević i pijanistkinje Jasmine Raković

04.03.2019., 20:00

Katarina Vasiljević je učenica 3. razreda Srednje muzičke škole „Mokranjac“. Mlada violinistkinja je laureat republičkih i međunarodnih takmičenja u zemlji i inostranstvu.

Foto: A. Vasiljević (Politika)

Program:
Johan Sebastijan Bah
iz Partite br. 2 u de–molu za violinu solo, BWV 1004
I Allemande
IV Gigue

Volfgang Amadeus Mocart
Sonata za violinu i klavir br. 21 u e–molu, K. 304
Allegro
Tempo di Menuetto

Anri Vijetan
Balada i poloneza, op. 38

Rodion Ščedrin
U stilu Albeniza

Biografije:
Katarina Vasiljević (Beograd, 2004) je učenica 3. razreda SMŠ Mokranjac u klasi prof. Vladimira Vasiljevića. Laureat je republičkih i međunarodnih takmičenja u zemlji i inostranstvu, a izdvajaju se RT ZMBSS, Stringfest, Talenti Evrope (Slovačka), Premio Clivis (Rim) i Aleksandar Glazunov (Pariz). Dobitnik je nagrada Milorad i Zagorka Apostolović i Marija Petrović i Janko Ristić koje dodeljuje MŠ Mokranjac za najbolju interpretaciju dela i najboljeg učenika gudačkog odseka, kao i nagrade Jelena Lela Abramović na festivalu Radost muziciranja.
Nastupala je na koncertima i resitalima u Beogradu, Pragu, Minhenu, Parizu i Narniju. Održala je resital na 9. Međunarodnom muzičkom festivalu Konstantinus u Nišu. Nastupala je kao solistkinja sa Simfonijskim orkestrom RTS-a i Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane Stanislav Binički, a takođe i kao predstavnik Muzičke produkcije RTS-a sa Simfonijskim orkestrom Predsednika Ruske Federacije u Georgijevskoj sali u Kremlju na festivalu mladih umetnika Melodija pokoljenja.
Svira na violini poznatog majstora Nikole Vasića. Instrument je ustupljen ljubaznošću i plemenitim angažovanjem udruženja Prijatelji srpske kulture, čiji je prvi stipendista ova mlada violinistkinja.

Jasmina Raković (Beograd, 1988) je završila osnovne, master i specijalističke studije klavira u klasama prof. Nataše Mitrović i prof. Ninoslava Živkovića. Usavršavala se u Holandiji u klasi prof. Franka van de Lara na Konzervatorijumu u Amsterdamu. Nastupala je kao solista, kamerni muzičar i klavirski saradnik u svim značajnim salama u Beogradu, širom Srbije, kao i u evropskim gradovima (Amsterdam, Minhen, Barselona, Prag, Milano, Rim). Usavršavala se na majstorskim kursevima kod značajnih pijanista i pedagoga kao što su Dmitri Baškirov, Hakon Austbo, Dmitri Aleksejev, Feliks Gotlib, Tamaš Ungar, Majkl Lesli i Vladimir Stojnić, zahvaljujući kome učestvuje u ciklusu koncerata Odabrani za odabrane. Redovno nastupa na festivalima kao što su Sona Mollet u Španiji, Piano Summer u Vranju, Piano City u Novom Sadu, Piano Fest u Subotici i drugim. Član je klavirskog dua Barabar sa pijanistkinjom Ružicom Gojković, sa kojom je 2018. godine osvojila treću nagradu na međunarodnom takmičenju Chopin Roma u Italiji. Aktivno sarađuje sa violinistkinjom Minom Aleksić. Zaposlena je u MŠ Mokranjac kao klavirski saradnik na gudačkom odseku.

 

Loading...