Концерт виолинисткиње Катарине Васиљевић и пијанисткиње Јасмине Раковић

04.03.2019., 20:00

Катарина Васиљевић је ученица 3. разреда Средње музичке школе „Мокрањац“. Млада виолинисткиња је лауреат републичких и међународних такмичења у земљи и иностранству.

Фото: А. Васиљевић (Политика)

Програм:
Јохан Себастијан Бах
из Партите бр. 2 у де–молу за виолину соло, BWV 1004
I Allemande
IV Gigue

Волфганг Амадеус Моцарт
Соната за виолину и клавир бр. 21 у е–молу, К. 304
Allegro
Tempo di Menuetto

Анри Вијетан
Балада и полонеза, оп. 38

Родион Шчедрин
У стилу Албениза

Биографије:
Катарина Васиљевић (Београд, 2004) је ученица 3. разреда СМШ Мокрањац у класи проф. Владимира Васиљевића. Лауреат је републичких и међународних такмичења у земљи и иностранству, а издвајају се РТ ЗМБСС, Стрингфест, Таленти Европе (Словачка), Premio Clivis (Рим) и Александар Глазунов (Париз). Добитник је награда Милорад и Загорка Апостоловић и Марија Петровић и Јанко Ристић које додељује МШ Мокрањац за најбољу интерпретацију дела и најбољег ученика гудачког одсека, као и награде Јелена Лела Абрамовић на фестивалу Радост музицирања.
Наступала је на концертима и реситалима у Београду, Прагу, Минхену, Паризу и Нарнију. Одржала је реситал на 9. Међународном музичком фестивалу Константинус у Нишу. Наступала је као солисткиња са Симфонијским оркестром РТС-а и Уметничким ансамблом Министарства одбране Станислав Бинички, а такође и као представник Музичке продукције РТС-а са Симфонијским оркестром Председника Руске Федерације у Георгијевској сали у Кремљу на фестивалу младих уметника Мелодија покољења.
Свира на виолини познатог мајстора Николе Васића. Инструмент је уступљен љубазношћу и племенитим ангажовањем удружења Пријатељи српске културе, чији је први стипендиста ова млада виолинисткиња.

Јасмина Раковић (Београд, 1988) је завршила основне, мастер и специјалистичке студије клавира у класама проф. Наташе Митровић и проф. Нинослава Живковића. Усавршавала се у Холандији у класи проф. Франка ван де Лара на Конзерваторијуму у Амстердаму. Наступала је као солиста, камерни музичар и клавирски сарадник у свим значајним салама у Београду, широм Србије, као и у европским градовима (Амстердам, Минхен, Барселона, Праг, Милано, Рим). Усавршавала се на мајсторским курсевима код значајних пијаниста и педагога као што су Дмитри Башкиров, Хакон Аустбо, Дмитри Алексејев, Феликс Готлиб, Тамаш Унгар, Мајкл Лесли и Владимир Стојнић, захваљујући коме учествује у циклусу концерата Одабрани за одабране. Редовно наступа на фестивалима као што су Sona Mollet у Шпанији, Piano Summer у Врању, Piano City у Новом Саду, Piano Fest у Суботици и другим. Члан је клавирског дуа Барабар са пијанисткињом Ружицом Гојковић, са којом је 2018. године освојила трећу награду на међународном такмичењу Chopin Roma у Италији. Активно сарађује са виолинисткињом Мином Алексић. Запослена је у МШ Мокрањац као клавирски сарадник на гудачком одсеку.

 

Loading...