Семинар АРХИТЕКТУРА ИЗЛОЖБИ

15.03.2019-15.03.2019, 10:00

Серијал Архитектура у контексту
Семинар АРХИТЕКТУРА ИЗЛОЖБИ
Галерија Артгет, Трг републике 5/I
Петак, 15. март 2019, 10.00 – 16.00 сати

Семинар АРХИТЕКТУРА ИЗЛОЖБИ

Циклус разговора о архитектури у Културном центру Београда  покренут је као тематски циклус са намером да се широкој и стручној публици приближе теме из архитектуре. Промишљање простора као део процеса рада на стварању изложбе једно је од поља деловања у коме је незаобилазна улога архитеката и дизајнера, као блиских сарадника кустоса и уметника.

Намера свих изложбених поставки је да публици испричају причу,  да приближе материју којом се баве,  да буду комуникативне, али да истовремено свој садржај представе на високом нивоу и у складу са уметничким и академским критеријумима аутора и очекивања публике. Како се то постиже?  Која су знања и вештине неопходне да би се концепт приказао и комуницирао на најбољи могући начин? У великој мери за то су одговорни стручњаци који у сарадњи са ауторима концепта дизајнирају и граде изложбене поставке.

У свету се постављају изложбе које сваким даном у технолошком смислу подижу границу презентације, технологија је све савршенија, а публика која је захваљујући тој технологији непрекидно на извору иновација све захтевнија. Каква нас будућност чека и како ће изгледати поставке у времену које је пред нама?

После дужег времена и реновирања у Београду су отворена за публику два најзначајнија музеја:  Музеј савремене уметности  и  Народни музеј. У истом периоду у Београду су се догодиле бројне изложбе из области визуелних уметности, науке, историје и археологије. У току је реконструкција објекта Музеја Југославије и израда пројекта за реконструкцију Музеја града Београда. Сваке две године у Београду се одржава највећа међународна  изложба савремене уметности  – Октобарски салон. Верујемо да су искуства досадашњих поставки, значајна и инспиративна за даља промишљања и планирања оних које су пред нама, те да је и тема  упросторавања изложбених садржаја  све актуелнија.

У оквиру семинара представиће нам се дизајнера и архитеката који иза себе имају искуство поставки различитих изложби. Након њихових презенатација уследиће округли сто у који ће се уз њих  укључити  кустоси и уметници да  из своје перспективе проговоре о овој теми и сопственом ставу „за“ и „против“ дизајна поставке.

Семинар је бесплатан и намењен архитектама, дизајнерима, кустосима, уметницима, студентима историје уметности, примењене уметности и архитектуре и свима које ова област интересује.

 

ПРОГРАМ

10.00 Регистрација
10.30 Добродошлица и увод
Даница Јововић Продановић, Културни центар Београда

10.40 Уводно излагање
Милан Попадић, Филозофски факултет ǀ Суптилна вештина дочаравања знања

11.00 Бојана Ђуровић и Драгана Лацмановић  ǀ Препознавање
11.20 Ирена  и Игор Степанчић, Blueprint дизајн студио ǀ Дизајн изложбе нису само легенда и витрина!
11.40 Јерун де Врис  ǀ Неуобичајене изложбене  технике (излагање на енглеском)

12.00 Кафе пауза

12.20 Бранко Павић, Архитектонски факултет ǀ Изложбене поставке као ликовни изазов 
12.40 Јелена Брајковић, Архитектонски факултет  ǀ Архитектура изложби – архитектура медијације и нарације
13.00 Марина Докмановић ǀ Упросторавање приче
13.20 Иван Мангов ǀ Против досаде у музејима – примери излагачке праксе

13.40 Кафе пауза

14.00 Округли сто ǀ Архитектура изложби

Учествују: Милан Попадић, Филозофски факултет, Београд; Гордана Грабеж, Народни музеј Београд; Зоран Ерић, Музеј савремене уметности, Београд; Неда Кнежевић  и Катарина Живановић, Музеј Југославије; Милош Спасић, Музеј града Београда; Ивана Пантовић, Градски музеј Вршац;  Лидија Милашиновић, Народни музеј Кикинда; Светлана Петровић и Зорана Ђаковић Миннити, Културни центар Београда;  Миа Давид, Факултет техничких наука, Нови Сад; Славко Спасић, НК ICOM Србија; Бојана Ђуровић и Драгана Лацмановић, Ирена и Игор Степанчић, Бранко Павић, Јерун де Врис, Јелена Брајковић, Марина Докмановић, Иван Мангов

Модератор: Даница Јововић Продановић

Loading...