Filmovi umetnika – artRESOLUTION – razgovori, video i filmske projekcije

12.04.2019., 12:00 - 22:00

artRESOLUTION English version
Artists Film International vol 12 English version
Iranian Artists Films program
Participants / Učesnici

Dvorana Kulturnog centra Beograda
Kolarčeva 6
Filmovi umetnika – artRESOLUTION
razgovori, video i filmske projekcije

Petak,12. april od 12.00 do 22.00

Ulaz slobodan

Posle decenije učešća u razvijanju projekta Međunarodni film umetnika / Artists Film International, koji je pokrenula galerija Vajtčapel iz Londona sa značajnijim muzejima i galerijama u svetu u oblasti produkcije filmova i videa čiji su autori umetnici, galerija Podroom KCB, koja u fokusu svog programa ima pokretne slike, u saradnji sa Kinetik Kolektivom organizuje jednodnevni program u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Program se sastoji od video i filmskih projekcija i razgovora različitih formata na temu sagledavanja filma umetnika, njegovih pozicija u svetu kinematografije i savremene umetnosti kao i stvaranju video arhiva i radu sa njima uz osvrt na video produkciju u regionu.

Ustanovljen 2008. godine u Londonu, Artists’ Film International obuhvata 18 partnerskih institucija, predstavljajući recentne radove u oblasti pokretnih slika – filma, videa i animacije na različitim lokacijama.Tako će u sali bioskopa Dvorane Kulturnog centra Beograda biti prikazani filmovi umetnika koji su odabrani da učestvuju u poslednjem izdanju projekta, a čija tema je „pitanje roda“, zatim selekcija video radova umetnika koji žive i rade u Iranu i izbor iz video arhiva Centra za savremenu umetnost iz Ljubljane.

Kratki razgovori će biti posvećeni temama odnosa, pozicija i dometa koje film umetnika ima u kinematografiji i savremenoj umetnosti, a u njima će uz primere različitih praksi u domenu pokretnih slika učestvovati kustosi iz institucija, nezavisni kustosi, umetnici i filmski kritičari. Takođe, jedna od tema razgovora biće stvaranje video arhiva, rad sa njima i osvrt na istoriju video produkcije u regionu.

U foajeu će na nekoliko punktova biti prikazana celokupna selekcija filmova Artists Film International, izbor video radova iz Kolekcije Oktobarski salon autora koji su na predlog Kulturnog centra Beograda učestvovali u pomenutom projektu prethodnih godina, izbor eksperimatalnih video radova koje je napravio Kinetik kolektiv i selekcija radova iz DIVA postaje u Centra za savremenu umetnost iz Ljubljane.

Poseban deo programa i prostora foajea biće posvećen najmlađim posetiocima, za koje će biti priređen program animiranih filmova odabran delimično i iz Kolekcije Oktobarski salon.

artRESOLUTION je širi okvir u kome se nastoji na sagledavanju različitih aspekata pokretne slike, kao i platforma za proširenje pojma istorije i prakse savremene umetničke produkcije u ovoj oblasti. Unutar medijskih formata, stepen vidljivosti detalja u analognoj i digitalnoj slici tzv. rezolucija, konkretna je opsesija epohe zasićene masovnom upotrebom i brzim razvojem nove tehnologije, dok artRESOLUTION poziva na promišljanje posledica i uticaja razvoja tehnologije na umetničku praksu.

Autorke programa: Zorana Đaković Minniti, koordiinatorka programa galerije Podroom i Milica Lapčević, novinarka i umetnica (Artteror/Kinetik Kolektiv)

Saradnici: Vladimir Šojat, Vladimir Bjeličić i Katarina Kostandinović

Realizaciju programa podržali su Grad Beograd-Sekretarijat za kulturu, Filmski centar Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Projekcije – bioskop Dvorane Kulturnog centra Beograda

12.00 – Artists’ Film International 12 izdanje  

The Ambasador’s Wife (2017), Theresa Traore Dahlberg (Švedska), 20 min

Aversion to Activity/ Eight of March (2019), Marko Tirnanić (Srbija), 5 min

Deserto (2016), Jacopo Milani (Italija), 6 min

The Interview (2017), Evelyn Taocheng Wang (Kina), 11 min

Eastleigh Crossing (2009), Muwamgi Hutter (Kenija/Nemačka), 8 min

The words I do not have yet (2017), Phoebe Boswell (Velika Britanija/Kenija), 11 min

15.00 – „Konteksti ženske solidarnosti“

Projekcija filma Jūrmala (2010-2016), Laura Horelli, Nina Lassila, Agnese Luse, Angela Melitopoulos, Eléonore de Montesquiou, Tanja Ostojić, Meggie Schneider, Isabell Spengler, Gitte Villesen, 10 min

I razgovor sa Tanjom Ostojić, umetnicom, vodi Milica Lapčević, novinarka i umetnica

16.30 – Filmovi umetnika iz Irana, selekcija Zohreh Deldadeh (posebno hvala Amirali Ghasemi i Parkingallery Archive)

Challenges of Imagination (2017), Rambod Vala & Ramyar Vala, 17 min

Nice & Easy (2018), Samira Eskandarfar, 4 min

Naharkhoran (Nooning) (2017), Mehrdad Afsari, 10 min

Disposable (2015), Sanaz Sohrabi, 7 min

Flatland (2017), Alireza Keymanesh & Amir Pousti, 14 min

The Ones Who Loved me are gone! (2017), Parisa Ghaderi, 1 min

Similar (2018), Medhi Shiri, 14 min

18.00 – Y (2012), Dionis Escorsa, 101 min – (samostalna izložba Dionisa Eskorse u galeriji Podroom u toku)

20.00 – Artists’ Film International 12 izdanje

The Ambasador’s Wife (2017), Theresa Traore Dahlberg (Švedska), 20 min

Aversion to Activity / Eight of March, Marko Tirnanić (Srbija), 5 min

Deserto (2016), Jacopo Milani (Italija), 6 min

The Interview (2017), Evelyn Taocheng Wang (Kina), 11 min

Eastleigh Crossing (2009), Muwamgi Hutter (Kenija/Nemačka), 8 min

The words I do not have yet (2017), Phoebe Boswell (Velika Britanija/Kenija), 11 min

Razgovori – foaje bioskopa Dvorane Kulturnog centra Beograda

13.00  – „Različite perspektive u sagledavanju filmova umetnika“, (na engleskom)

Emili Batler, kustoskinja projekta Artists Film International iz galerije Vajtčapel (snimak), Ines Groso, kustoskinja u Muzeju MAAT u Lisabonu, Arto Ušan, nezavisni kustos, umetnik i osnivač festivala amaterskog filma WIPE u Berlinu, Vladimir Nikolić, umetnik i docent na odseku novih medija na fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Peter Cerovšek, reditelj, producent,  filmski kritičar, direktor Festivala kratkog filma FeKK i saradnik Postaje DIVA u okviru SCCA Ljubljana, Zore Daldade, nezavisna kustoskinja iz Teherana

Moderiraju: Boško Prostran (Doplgenger), umetnik i Zorana Đaković Minniti, koordinatorka programa galerije Podroom, KCB

18.00 – „Video arhive: značaj i načini prezentacije“ –

Barbara Borčić, kritičarka, kustoskinja, voditeljka arhiva Postaja DIVA u okviru Centra za savremenu umetnost SCCA Ljubljana, moderator: Vladimir Šojat, FTV montažer

19.00 – „Novi doprinos istraživanju video arhiva “

Aleksandra Sekulić, urednica programa CZKD i teoretičarka umetnosti i medija, moderator: Vladimir Bjeličić, istoričar umetnosti

20.00 – Prezentacija knjige Artteror

Stevan Vuković, teoretičar umetnosti, Vladimir Bjeličić, kustos izložbe Artteror, Milica Lapčević i Vladimir Šojat (Artteror)

Prateći program projekcija u foajeu bioskopa

Izbor filmova umetnika 12. izdanja Artsists’ Film International na temu pitanje roda / Izbor video radova iz Kolekcije Oktobarski salon (Milica Tomić, Igor Bošnjak, Vladimir Nikolić, Tanja Ostojić) / Izbor video radova iz kolekcije Postaje DIVA SCCA Ljubljana Video Discipline – Dreams (Miha Vipotnik, Marijan Osole-Max, Neven Korda, Marko A. Kovačić, Sašo Podgoršek, Zemira Alajbegović  & Neven Korda, Ema Kugler, Andrej Lupinc)  / Izbor eksperimentalnih filmova u selekciji Kinetik kolektiva

 

***Artists Film International – vol.12***

Tema: pitanje roda

Ustanovljen 2008. godine u Londonu, Artists’ Film International obuhvata 18 partnerskih institucija, predstavljajući recentne radove u oblasti pokretnih slika – filma, videa i animacije na različitim lokacijama.

Više o ovom projektu na: www.whitechapelgallery.org/artists-film-international

Izbor filmova iz 12 izdanja koji će biti prikazan u bioskopu DKCB:

The Ambasador’s Wife (2017), Theresa Traore Dalhberg (Švedska), 20 min
Film Tereze Traore Dalberg (Theresa Traore Dahlberg, 1983, Švedska) govori o strukturama moći, post-kolonijalizamu, feminizamu i klasama prateći dnevnu rutinu žena diplomata ograničenu društvenim konvencijama rezidencije francuskog ambasadora u Ouagadougou na Burkini Faso.

izbor Bonniers Konsthall iz Stokholma

Aversion to Activity/ Eight of March (2019) Marko Tirnanić (Srbija), 5 min

izbor Kulturnog centra Beograda

Deserto (2016), Jacopo Milani, 6 min
Film Jakopa Milanija (Jacopo Milani, 1979, Italija) govori o višestrukim identitetima kroz stvaranje novog jezika. Pustinja u kojoj se završavaju filmovi Teorema Pjer Paola Pazolinija i Avanture Prisile kraljice pustinje Stefana Eliota, autor koristi kao mesto susreta između Gosta (zagonetnog lika koji nit je demon ni anđeo, ali uspešno zavodi celu porodicu) i Bernadete (transrodne žene), koje glumi isti glumac Terens Stamp. Pustinja je mesto u kojoj pesak nikada nema preciznu i definitivnu formu.

izbor Muzeja moderne i savremene umetnosti GAMeC iz Bergama

The Interview (2017), Evelyn Taocheng Wang, 11 min
Film Evelin Taočeng Vang (Evelyn Taocheng Wang, 1981, Kina) počiva na scenariju u kojem umetnica projektuje svoje romantične fantazije i različite kulturološke i međurodne asocijacije na period kojim se bavi Muzej Fransa Halsa u Harlemu. Autorka govori o razlikama između zapadnjačke i istočnjačke umetnosti koje prati „muškarac idealnih proporcija“. Akcenat je na pitanjima sa kojima se suočava današnje društvo a tiču se prihvatanja kulturoloških i telesnih identiteta u okviru umetnosti iz prošlosti i sadašnjosti.

izbor umetničkog centra KWM iz Pekinga

Eastleigh Crossing (2009), Muvamgi Hater, 8 min
U filmu Muvamgi Hater (Muwamgi Hutter, 1975, Kenija) snimanom na blatnjavim ulicama jednog dela Nairobija u kojem žive izbeglice iz Somalije, prolaznici se suočavaju sa performansom ili Gerila Akcijom koja ruši sve javne društvene kodove.

izbor n.b.k. Video Foruma iz Berlina

The words I do not have yet, (2017), Phoebe Boswell, 11 min

izbor galerije Whitechapel London

 

***Selekcija video radova umetnika i umetnica iz Irana – kustoskinja Zohreh Deldadeh (Iran) (posebno hvala Amirali Ghasemi i Parkingallery Archive)***

Challenges of Imagination, Rambod Vala & Ramyar Vala (2017),17min 41sec
Tokom predavanja 2011. godine pod nazivom “Izazovi migracija: radiklano rešenje”, Geri Beker, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju (1992.) predložio je da migranti koji dolaze u SAD plaćaju ulazak oko 50.000 američkih dolara. Tvrdio je da bi to bila dobitna kombinacija za sve. Kao direktan odgovor Bekeru rad nosi naziv Izazovi imaginacije i direktnom odgovoru Bekeru i kroz različite priče i dokumente osvrće se na svet, njegove pretpostavke i institucije. Rambod Vala (1985, Teheran), umetnik, grafički dizajner i predavač koji radi u oblasti digitalnih/pokretnih slika. Narativi u njegovim radovima su prožeti realizmom, fantazijom, politikom, romatikom, skepticizmom i verovanjem. www.rambodvala.com

Nice & Easy, Samira Eskandarfar, (2018), 4 min
Iako nam se svima dopada da radimo stvari lepo i lako, retko kada se to i dešava, a to je zato što na kraju volimo da radimo lepo i grubo.
Samira Eskandarfar (1980, Teheran). Nakon završetka studija filma, učestvovala je 2005. u radionici koju je vodio Abas Kiarostami tokom koje je realizovala 6 kratkih filmova. Radi I kao slikar I video umetnica. www.samiraeskandarfar.com

Naharkhoran (Nooning), Mehrdad Afsari, (2017), 10min 10sec
Reč je o dokumentarnom filmu o periferiji. Ovo je poziv da se upoznate sa ljudima u kratkom vremenskom I prostormon razmaku. Merdad Afsari je rođen 1977. godine u Iranu. On je fotograf, reditelj dokumentarnih filmova I video umetnik. Predavao je na Umetničkoj školi u Teheranu 14 godina. www.mehrdadafsari.com

Disposable, Sanaz Sohrabi, (2015), 7min 7 sec
Koristeći pokrete medijskih slika uličnih protesta i emancipatorskih pokreta, gradi priču oko onoga što prethodi i onoga što sledi nakon odlučujućih trenutaka koje prenose mediji i prebacuje te trenutke na telesnost i pokrete izlažući gledaoca seriji slika oblikovanih trenucima prekida i sporosti.
Sanaz Sorabi radi u oblsti pokretnih slika, videa i instalacija. Njeni radovi su prikazani na brojnim festivalima širom sveta. www.sanaz-sohrabi.com

Flatland, Alireza Keymanesh & Amir Pousti, (2017), 14min 36sec (nagrade festivala mainstream & undergraound u Moskvi, Kalkuta film festivala u Indiji i Feel the real festival u Engleskoj)
Film se zasniva na istoimenoj knjizi Edvina Abota iz 1884. godine. Reč je o dve dimenzije sveta koje zaposedaju geometrijska tela. Autor je kvadrat A, član kaste džentlmena iI profesionlaca koji vodi gledaoca kroz dve dimenzije. Alireza Kejmaneš (1985, Teheran) je glumac, reditelj, plesač, koreograf i predavač. Jedan je od osnivača 33DAC decentral Art Center i deo pozorišne trupe 84 koju vodi Ali Akbar Alizad od 2007. Amir Pusti je reditelj i kamerman, koji je završio Industrijski dizajn na Rasht Univerzitetu.

The Ones Who Loved me are gone!, Parisa Ghaderi, (2017), 1min 9 sec
Pregledajući video zapis venčanja svoje majke iz 1980. autorka primećuje koliko je ljudi sa filma nestalo iz različitih razloga, ostavljajući fizičko i emotivno odsustvo u njenom životu.
Parisa Gaderi (1983, Teheran) je vizuelni umetnik, kustos i reditelj. Živi i radi u Detritu SAD. www.pghaderi.com

Similar, Medhi Shiri, (2018), 14min 42sec
Film govori o odnosu između Smrti i Života u prirodi.
Medi Širi (1989, Hamedan) veoma rano se upoznaje sa osnovama animacije i slikarstva, ali umesto da upiše Akademiju upušta se u ličnu potragu i umetničko eksperimentisanje kada je reč o slikanju i pokretnim slikama.

 

 

Loading...