Филмови уметника – artRESOLUTION – разговори, видео и филмске пројекције

12.04.2019., 12:00 - 22:00

artRESOLUTION English version
Artists Film International vol 12 English version
Iranian Artists Films program
Participants / Učesnici

Дворана Културног центра Београда
Коларчева 6
Филмови уметника – artRESOLUTION
разговори, видео и филмске пројекције

Петак,12. април од 12.00 до 22.00

Улаз слободан

После деценије учешћа у развијању пројекта Међународни филм уметника / Artists Film International, који је покренула галерија Вајтчапел из Лондона са значајнијим музејима и галеријама у свету у области продукције филмова и видеа чији су аутори уметници, галерија Podroom КЦБ, која у фокусу свог програма има покретне слике, у сарадњи са Кинетик Колективом организује једнодневни програм у Дворани Културног центра Београда. Програм се састоји од видео и филмских пројекција и разговора различитих формата на тему сагледавања филма уметника, његових позиција у свету кинематографије и савремене уметности као и стварању видео архива и раду са њима уз осврт на видео продукцију у региону.

Установљен 2008. године у Лондону, Artists’ Film International обухвата 18 партнерских институција, представљајући рецентне радове у области покретних слика – филма, видеа и анимације на различитим локацијама.Тако ће у сали биоскопа Дворане Културног центра Београда бити приказани филмови уметника који су одабрани да учествују у последњем издању пројекта, а чија тема је „питање рода“, затим селекција видео радова уметника који живе и раде у Ирану и избор из видео архива Центра за савремену уметност из Љубљане.

Кратки разговори ће бити посвећени темама односа, позиција и домета које филм уметника има у кинематографији и савременој уметности, а у њима ће уз примере различитих пракси у домену покретних слика учествовати кустоси из институција, независни кустоси, уметници и филмски критичари. Такође, једна од тема разговора биће стварање видео архива, рад са њима и осврт на историју видео продукције у региону.

У фоајеу ће на неколико пунктова бити приказана целокупна селекција филмова Artists Film International, избор видео радова из Колекције Октобарски салон аутора који су на предлог Културног центра Београда учествовали у поменутом пројекту претходних година, избор експериматалних видео радова које је направио Кинетик колектив и селекција радова из ДИВА постаје у Центра за савремену уметност из Љубљане.

Посебан део програма и простора фоајеа биће посвећен најмлађим посетиоцима, за које ће бити приређен програм анимираних филмова одабран делимично и из Колекције Октобарски салон.

artRESOLUTION је шири оквир у коме се настоји на сагледавању различитих аспеката покретне слике, као и платформа за проширење појма историје и праксе савремене уметничке продукције у овој области. Унутар медијских формата, степен видљивости детаља у аналогној и дигиталној слици тзв. резолуција, конкретна је опсесија епохе засићене масовном употребом и брзим развојем нове технологије, док artRESOLUTION позива на промишљање последица и утицаја развоја технологије на уметничку праксу.

Ауторке програма: Зорана Ђаковић Миннити, коордиинаторка програма галерије Podroom и Милица Лапчевић, новинарка и уметница (Арттерор/Кинетик Колектив)

Сарадници: Владимир Шојат, Владимир Бјеличић и Катарина Костандиновић

Реализацију програма подржали су Град Београд-Секретаријат за културу, Филмски центар Србије и Министарство културе и информисања Републике Србије

Пројекције – биоскоп Дворане Културног центра Београда

12.00 – Artists’ Film International 12 издање  

The Ambasador’s Wife (2017), Theresa Traore Dahlberg (Шведска), 20 мин

Aversion to Activity/ Eight of March (2019), Марко Тирнанић (Србија), 5 мин

Deserto (2016), Jacopo Milani (Италија), 6 мин

The Interview (2017), Evelyn Taocheng Wang (Кина), 11 мин

Eastleigh Crossing (2009), Muwamgi Hutter (Кенија/Немачка), 8 мин

The words I do not have yet (2017), Phoebe Boswell (Велика Британија/Кенија), 11 мин

15.00 – „Контексти женске солидарности“

Пројекција филма Jūrmala (2010-2016), Laura Horelli, Nina Lassila, Agnese Luse, Angela Melitopoulos, Eléonore de Montesquiou, Tanja Ostojić, Meggie Schneider, Isabell Spengler, Gitte Villesen, 10 мин

И разговор са Тањом Остојић, уметницом, води Милица Лапчевић, новинарка и уметница

16.30 – Филмови уметника из Ирана, селекција Zohreh Deldadeh (посебно хвала Amirali Ghasemi и Parkingallery Archive)

Challenges of Imagination (2017), Rambod Vala & Ramyar Vala, 17 мин

Nice & Easy (2018), Samira Eskandarfar, 4 мин

Naharkhoran (Nooning) (2017), Mehrdad Afsari, 10 мин

Disposable (2015), Sanaz Sohrabi, 7 мин

Flatland (2017), Alireza Keymanesh & Amir Pousti, 14 мин

The Ones Who Loved me are gone! (2017), Parisa Ghaderi, 1 мин

Similar (2018), Medhi Shiri, 14 мин

18.00 – Y (2012), Dionis Escorsa, 101 мин – (самостална изложба Диониса Ескорсе у галерији Podroom у току)

20.00 – Artists’ Film International 12 издање

The Ambasador’s Wife (2017), Theresa Traore Dahlberg (Шведска), 20 мин

Aversion to Activity / Eight of March, Марко Тирнанић (Србија), 5 мин

Deserto (2016), Jacopo Milani (Италија), 6 мин

The Interview (2017), Evelyn Taocheng Wang (Кина), 11 мин

Eastleigh Crossing (2009), Muwamgi Hutter (Кенија/Немачка), 8 мин

The words I do not have yet (2017), Phoebe Boswell (Велика Британија/Кенија), 11 мин

Разговори – фоаје биоскопа Дворане Културног центра Београда

13.00  – „Различите перспективе у сагледавању филмова уметника“, (на енглeском)

Емили Бaтлер, кустоскиња пројекта Artists Film International из галерије Вајтчапел (снимак), Инес Гросо, кустоскиња у Музеју МААТ у Лисабону, Арто Ушан, независни кустос, уметник и оснивач фестивала аматерског филма WIPE у Берлину, Владимир Николић, уметник и доцент на одсеку нових медија на факултету ликовних уметности у Београду, Петер Церовшек, редитељ, продуцент,  филмски критичар, директор Фестивала кратког филма FeKK и сарадник Postaje DIVA у оквиру SCCA Љубљана, Зоре Далдаде, независна кустоскиња из Техерана

Модерирају: Бошко Простран (Доплгенгер), уметник и Зорана Ђаковић Миннити, координаторка програма галерије Podroom, КЦБ

18.00 – „Видео архиве: значај и начини презентације“ –

Барбара Борчић, критичарка, кустоскиња, водитељка архива Postaja DIVA у оквиру Центра за савремену уметност SCCA Љубљана, модератор: Владимир Шојат, ФТВ монтажер

19.00 – „Нови допринос истраживању видео архива “

Александра Секулић, уредница програма ЦЗКД и теоретичарка уметности и медија, модератор: Владимир Бјеличић, историчар уметности

20.00 – Презентација књиге Арттерор

Стеван Вуковић, теоретичар уметности, Владимир Бјеличић, кустос изложбе Арттерор, Милица Лапчевић и Владимир Шојат (Арттерор)

Пратећи програм пројекција у фоајеу биоскопа

Избор филмова уметника 12. издања Artsists’ Film International на тему питање рода / Избор видео радова из Колекције Октобарски салон (Милица Томић, Игор Бошњак, Владимир Николић, Тања Остојић) / Избор видео радова из колекције Postaje DIVA SCCA Љубљана Video Discipline – Dreams (Miha Vipotnik, Marijan Osole-Max, Neven Korda, Marko A. Kovačić, Sašo Podgoršek, Zemira Alajbegović  & Neven Korda, Ema Kugler, Andrej Lupinc)  / Избор експерименталних филмова у селекцији Кинетик колектива

 

***Artists Film International – vol.12***

Тема: питање рода

Установљен 2008. године у Лондону, Artists’ Film International обухвата 18 партнерских институција, представљајући рецентне радове у области покретних слика – филма, видеа и анимације на различитим локацијама.

Више о овом пројекту на: www.whitechapelgallery.org/artists-film-international

Избор филмова из 12 издања који ће бити приказан у биоскопу ДКЦБ:

The Ambasador’s Wife (2017), Theresa Traore Dalhberg (Шведска), 20 мин
Филм Терезе Траоре Далберг (Theresa Traore Dahlberg, 1983, Шведска) говори о структурама моћи, пост-колонијализаму, феминизаму и класама пратећи дневну рутину жена дипломата ограничену друштвеним конвенцијама резиденције француског амбасадора у Оуагадоугоу на Буркини Фасо.

избор Bonniers Konsthall из Стокхолма

Aversion to Activity/ Eight of March (2019) Марко Тирнанић (Србија), 5 мин

избор Културног центра Београда

Deserto (2016), Jacopo Milani, 6 мин
Филм Јакопа Миланија (Jacopo Milani, 1979, Италија) говори о вишеструким идентитетима кроз стварање новог језика. Пустиња у којој се завршавају филмови Теорема Пјер Паола Пазолинија и Авантуре Присиле краљице пустиње Стефана Елиота, аутор користи као место сусрета између Госта (загонетног лика који нит је демон ни анђео, али успешно заводи целу породицу) и Бернадете (трансродне жене), које глуми исти глумац Теренс Стамп. Пустиња је место у којој песак никада нема прецизну и дефинитивну форму.

избор Музеја модерне и савремене уметности GAMeC из Бергама

The Interview (2017), Evelyn Taocheng Wang, 11 мин
Филм Евелин Таоченг Ванг (Evelyn Taocheng Wang, 1981, Кина) почива на сценарију у којем уметница пројектује своје романтичне фантазије и различите културолошке и међуродне асоцијације на период којим се бави Музеј Франса Халса у Харлему. Ауторка говори о разликама између западњачке и источњачке уметности које прати „мушкарац идеалних пропорција“. Акценат је на питањима са којима се суочава данашње друштво а тичу се прихватања културолошких и телесних идентитета у оквиру уметности из прошлости и садашњости.

избор уметничког центра KWM из Пекинга

Eastleigh Crossing (2009), Muvamgi Hater, 8 мин
У филму Мувамги Хатер (Muwamgi Hutter, 1975, Кенија) сниманом на блатњавим улицама једног дела Наиробија у којем живе избеглице из Сомалије, пролазници се суочавају са перформансом или Герила Акцијом која руши све јавне друштвене кодове.

избор n.b.k. Видео Форума из Берлина

The words I do not have yet, (2017), Phoebe Boswell, 11 мин

избор галерије Whitechapel Лондон

 

***Селекција видео радова уметника и уметница из Ирана – кустоскиња Зохрех Делдадех (Иран) (посебно хвала Amirali Ghasemi и Parkingallery Archive)***

Challenges of Imagination, Rambod Vala & Ramyar Vala (2017),17min 41sec
Током предавања 2011. године под називом “Изазови миграција: радиклано решење”, Гери Бекер, добитник Нобелове награде за економију (1992.) предложио је да мигранти који долазе у САД плаћају улазак око 50.000 америчких долара. Тврдио је да би то била добитна комбинација за све. Као директан одговор Бекеру рад носи назив Изазови имагинације и директном одговору Бекеру и кроз различите приче и документе осврће се на свет, његове претпоставке и институције. Рамбод Вала (1985, Техеран), уметник, графички дизајнер и предавач који ради у области дигиталних/покретних слика. Наративи у његовим радовима су прожети реализмом, фантазијом, политиком, роматиком, скептицизмом и веровањем. www.rambodvala.com

Nice & Easy, Samira Eskandarfar, (2018), 4 min
Иако нам се свима допада да радимо ствари лепо и лако, ретко када се то и дешава, а то је зато што на крају волимо да радимо лепо и грубо.
Самира Ескандарфар (1980, Техеран). Након завршетка студија филма, учествовала је 2005. у радионици коју је водио Абас Киаростами током које је реализовала 6 кратких филмова. Ради И као сликар И видео уметница. www.samiraeskandarfar.com

Naharkhoran (Nooning), Mehrdad Afsari, (2017), 10min 10sec
Реч је о документарном филму о периферији. Ово је позив да се упознате са људима у кратком временском И простормон размаку. Мердад Афсари је рођен 1977. године у Ирану. Он је фотограф, редитељ документарних филмова И видео уметник. Предавао је на Уметничкој школи у Техерану 14 година. www.mehrdadafsari.com

Disposable, Sanaz Sohrabi, (2015), 7min 7 sec
Користећи покрете медијских слика уличних протеста и еманципаторских покрета, гради причу око онога што претходи и онога што следи након одлучујућих тренутака које преносе медији и пребацује те тренутке на телесност и покрете излажући гледаоца серији слика обликованих тренуцима прекида и спорости.
Саназ Сораби ради у облсти покретних слика, видеа и инсталација. Њени радови су приказани на бројним фестивалима широм света. www.sanaz-sohrabi.com

Flatland, Alireza Keymanesh & Amir Pousti, (2017), 14min 36sec (награде фестивала mainstream & undergraound у Москви, Калкута филм фестивала у Индији и Feel the real festival у Енглеској)
Филм се заснива на истоименој књизи Едвина Абота из 1884. године. Реч је о две димензије света које запоседају геометријска тела. Аутор је квадрат А, члан касте џентлмена иИ професионлаца који води гледаоца кроз две димензије. Алиреза Kејманеш (1985, Техеран) је глумац, редитељ, плесач, кореограф и предавач. Један је од оснивача 33DAC decentral Art Center и део позоришне трупе 84 коју води Али Акбар Ализад од 2007. Амир Пусти је редитељ и камерман, који је завршио Индустријски дизајн на Rasht Универзитету.

The Ones Who Loved me are gone!, Parisa Ghaderi, (2017), 1min 9 sec
Прегледајући видео запис венчања своје мајке из 1980. ауторка примећује колико је људи са филма нестало из различитих разлога, остављајући физичко и емотивно одсуство у њеном животу.
Париса Гадери (1983, Техеран) је визуелни уметник, кустос и редитељ. Живи и ради у Детриту САД. www.pghaderi.com

Similar, Medhi Shiri, (2018), 14min 42sec
Филм говори о односу између Смрти и Живота у природи.
Меди Шири (1989, Хамедан) веома рано се упознаје са основама анимације и сликарства, али уместо да упише Академију упушта се у личну потрагу и уметничко експериментисање када је реч о сликању и покретним сликама.

 

 

Loading...