Koncert „Le Secret“

24.04.2019., 20:00

Na koncertu u Svečanoj sali Skupštine grada nastupiće lirsko-koloraturni sopran Ana Cvetković zajedno sa umetničkim saradnikom, pijanistom Vladimirom Stojnićem. Program pod nazivom Le Secret čine solo pesme perioda romantizma i impresionizma.

Program:
Feliks Mendelson
Suleika, op. 57/3
Auf Flügeln des Gesanges, op. 34/2
Lieblingsplätzchen, op. 99/3
Die Liebende schreibt, op. 86/3
Der Mond, op. 86/5
Frage, op. 9/1
Schlafloser Augen
Hexenlied, op. 8/8
Nachtlied, op. 71/6
Venetianisches Gondellied, op. 57/5
Suleika, op. 34/4
Frühlingslied, op. 47/3

Gabrijel Fore
Après un rêve, op. 7/1 (na stihove anonimnog autora)

Rejnaldo An
L’heure exquise (na stihove Pola Verlena)

Franc List
Oh, quand je dors (na stihove Viktora Igoa)

Klod Debisi
Romance (na stihove Pola Buržea)

Anri Dipark
Chanson triste, op. 2/4 (na stihove Anrija Kazalisa)

Gabrijel Fore
Le Secret, op. 23/3 (na stihove Pol-Armana Silvestra)

Klod Debisi
Fantoches, iz ciklusa Galantne svetkovine (na stihove Pola Verlena)

Rejnaldo An
Le Rossignol des lilas (na stihove Leopolda Dofena)
À Chloris (na stihove Teofila de Vija)

Biografije:
Ana Cvetković je lirsko-koloraturni sopran. Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu je diplomirala solo-pevanje u klasama Gordane Jevtović-Minov i Anete Ilić i završila sprecijalizaciju kod Nikole Mijalovića. Magistrirala je u Beču (MUK) i bila stipendista CEE Musiktheater koji podržava obrazovanje najboljih mladih operskih talenata severoistočne Evrope. Profesionalni debi je ostvarila u Japanu (2011) u ulozi Mikaele. Njen prvi operski angažman je bio u nemačkoj operskoj kući u Koburgu (Landestheater Coburg) u kojoj je gradila repertoar u petnaest različitih uloga u periodu od 2014. do 2017. godine. Za to je dobila sjajne kritike nemačke javnosti, a tumačenje lika Konstance bilo je prepoznato od strane festivala Glyndebourne, koji joj je ponudio ugovor za Glyndebourne Tour 2015/16.
Na domaćoj sceni je prisutna od srednjoškolskih dana kao član grupe Odabrani za odabrane. Sa pijanistom Vladimirom Stojnićem neguje koncertno pevanje, a njihov koncert Veče Štrausa i Šumana dobio je prestižnu nagradu UMUS-a za najbolji koncert u 2013. godini. Nastupala je sa Umetničkim ansamblom Stanislav Binički, orkestrima Opere u Gracu, Roma Sinfonietta, kamernim orkestrom Wernigerode, Simfonijskim orkestrom RTS-a, uz dirigente kao što su E. Morikone, R. Klutig, R. Fister. A. Merzyn. L. Da Rio, F. Muratovski kao i uz sve renomirane domaće dirigente. Usavršavala se u Americi, Nemačkoj, Austriji i Beogradu.

Vladimir Stojnić (Beograd) je završio teoretski i instrumentalni odsek – klavir u klasi prof. Marte Šurev u MŠ Josip Slavenski. Diplomirao je na FMU u Beogradu u klasi prof. Jasmine Gavrilović. Tokom studija osvojio je medalje na takmičenju Maria Kanals u Barseloni, bio je finalista takmičenja Alessandro Casagrande u Terniju (Italija) i dobitnik Oktobarske nagrade za studentska dostignuća 1986. godine.
Kao solista je nastupao u Rusiji, Švajcarskoj, Grčkoj, Izraelu, Sloveniji, Francuskoj, Americi itd. Nastupao je sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Umetnički ansambl MO Stanislav Binički i Sofijskom filharmonijom.
Intenzivno se bavi kamernom muzikom kao klavirski saradnik. Kao član ansambala Elitta i Jazzycal sa našim eminentnim umetnicima nastupa u zemlji i inostranstvu. Već dugi niz godina uspešno sarađuje sa našim i inostranim pevačima kao što su Nikolas Klepton, Jadranka Jovanović, Živan Saramandić, Gordana Jevtović-Minov, Aneta Ilić, Zoran Marković i drugi.
Posvećen je radu sa mladima. Kao profesor klavira i kao klavirski saradnik radio je u brojnim beogradskim muzičkim školama. Kao umetnički saradnik pevača radio je i na Akademiji lepih umetnosti. Dobitnik je godišnje nagrade UMUS-a za pedagoška dostignuća. Bio je oficijalni korepetitor na takmičenju solo-pevanja Jeunesse musical 2008. godine. Na takmičenju solo-pevanja Nikola Cvejić u Rumi tri puta je nagrađivan za najboljeg umetničkog saradnika. Stojnić je 2001. godine osnovao grupu Odabrani za odabrane posvećenu promociji mladih talenata. Kroz Odabrane je prošlo blizu stotinu mladih umetnika, koji su nastupali u svim značajnim salama u Beogradu i Srbiji.
Vladimir Stojnić živi i radi u Beogradu kao samostalni umetnički saradnik na Katedri za solo-pevanje na FMU u Beogradu.

Loading...