Konkurs 58. Oktobarski salon

22.04.2019-01.06.2019, 12:00-20:00
-

58th OCTOBER SALON OPEN CALL English

Konkurs
58. Oktobarski salon
Septembar – novembar 2020. godine
Kustosi: Ilarija Marota i Andrea Baćin

Opšte karakteristike

Odbor Oktobarskog salona i Kulturni centar Beograda, organizator, raspisuju konkurs za umetnike, umetnice i umetničke grupe 58. izdanja Oktobarskog salona.

58. Oktobarski salon nosi radni naziv Sanjari (The Dreamers).

„Filozofi se već vekovima bave pitanjem u kojoj se meri vanjski svet može smatrati stvarnim, koristeći oniričko kao argument za kritiku svega što doživljavamo pouzdanim. Danas se čini da je ubrzani razvoj novih tehnologija to pitanje učinio bespredmetnim. Mogućnost stvaranja i učestvovanja u sve sofisticiranijim virtuelnim prostorima deluje kao beg od realnosti, beg u dimenziju koja nije strogo onirička ali se, sasvim izvesno, tiče naših snova.

Osnovna namera Sanjara leži u preispitivanju ne samo varljive i dvosmislene prirode realnog, već i prostora umetnosti, koji je zamišljen kao prostor slobode koji može da dovodi u pitanje izvesnost realnog sveta, stečenog znanja i naših uverenja. U svetu u kom kulturne, religijske, pa čak i ekspresivne barijere postaju sve veće, umetnici reaguju na paradoksalne slučajnosti suprotstavljenih stavova, kakvi su otvorenost, propustljivost, nepoverenje i odbijanje, stvaranjem jednog novog prostora. Prostora u kome je moguće eksperimentisati rasnim, seksualnim i društvenim slobodama, prostorom u kom umetnost nema jednu već mnoge forme, zahvaljujući stalnoj razmeni između virtuelnog i fizičkog.

Pitanje koje se postavlja je sledeće: Kako se može posmatrati svet današnjice? Na koji način umetnici mogu da pojasne kompleksnu prirodu savremenog čoveka? U višeznačnom svetu u kom živimo, snovi su izraz čovekove osnovne potrebe. Sanjari tako postaju žitelji jednog metaforičkog sveta u kom nikakve barijere, ograničenja, ili granice ne mogu da spreče pristup zemlji u kojoj je moguće redefinisati vreme, pravila, stavove, ili razviti nove scenarije, nove puteve i nove krajolike. To je mesto na kom kategorije prošlosti, sadašnjosti i budućnosti više ne postoje, već u kom jedan napušteni svet definiše strukturu nekog novog doba.

BIOGRAFIJE KUSTOSA preuzmite ovde

Konkurs je međunarodnog karaktera.

Kustosi 58. Oktobarskog salona zadržavaju pravo izbora učesnica i učesnika direktnim pozivom, kao i izbora umetničkih radova koji su aktuelni za konceptualni okvir izložbe.
Učesnice i učesnici konkursa svoje predloge mogu da pošalju najkasnije do 1. juna 2019. isključivo u digitalnom formatu na elektronsku adresu oktobarskisalon@kcb.rs

Svi tekstualni materijali za konkurs moraju da budu poslati na srpskom i engleskom (ili samo na engleskom), a celokupni materijal neophodan za učešće na konkursu potrebno je poslati u jednom mejlu.
U naslovu mejla napisati ime učesnice/učesnika konkursa kao i ime konkursa „58. Oktobarski salon“.

Materijal za konkurs treba da sadrži sledeće:

·      Lične podatke: ime i prezime, adresa, imejl adresa i kontakt telefon
·      Profesionalnu biografiju i portfolio sa dokumentacijom poslednjih produkcija ili dela (ukoliko umetnik ili umetnička grupa nemaju internet prezentaciju)
·      Kratak opis rada(ova) i/ili izložbenog projekta koji se predlaže (najviše do 1800 karaktera ili 300 reči)
·      Okvirnu cena produkcije i/ili postprodukcije u slučaju produkcije novog rada ili planiranih troškova postprodukcije
·      Umetnici koji predlažu video radove treba da obezbede link za pregled (Vimeo, Youtube…)

Predlozi koji budu stigli posle navedenog roka ili budu nepotpuni neće biti uzeti u razmatranje.
Konkurs je otvoren od ponedeljka 22. aprila 2019. godine i traje do 1. juna 2019.
Rezultati konkursa će biti objavljeni najkasnije do kraja jula 2019.

Odbor Oktobarskog salona i Kulturni centar Beograda, organizator manifestacije, obavezuju se da će poštovati sva moralna autorska prava svih učesnika konkursa i zaštititi predložene autorske ideje na osnovu Zakona o autorskim pravima.

O Oktobarskom salonu

Oktobarski salon je međunarodna izložba savremene umetnosti, koja se od 2014. godine realizuje svake druge godine u periodu između septembra i decembra, traje šest nedelja, nema stalni izložbeni prostor, već se svake godine bira novi u zavisnosti od raspoloživosti i koncepta umetničkog direktora/kustosa. Oktobarski salon je osnovao Grad Beograd 1960. godine kao izložbu najboljih ostvarenja iz oblasti likovnih umetnosti (od 1967. i primenjenih umetnosti), a tada po ugledu na izložbe Pariskih salona.
Tokom svoje istorije, Salon je menjao koncepciju i oblike organizovanja, a 2004. dobio je međunarodni karakter i postao jedna od značajnih referentnih tačaka za srpsku ali i regionalnu umetničku scenu. Odbor Oktobarskog salona, koga imenije Grad Beograd, odlučuje o koncepciji manifestacije, umetničkoj(om) direktorki(u)/kustoskinji(su) kao i o članovima međunarodnog žirija, koji dodeljuje nagradu Oktobarskog salona.
Oktobarski salon ima svoja pravila koja su doneta Odlukom o stalnim manifestcijama u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd 2007. godine. Cilj mu je predstavljanje i afirmacija najznačajnijih novih ostvarenja domaćih i stranih autora iz oblasti vizuelnih umetnosti i nema status pravnog lica.

Dosadašnji kustosi međunarodnih izdanja Salona bili su: Anda Rotenberg, Darka Radosavljević i Nebojša Vilić, Rene Blok, Loran Heđi, Bojana Pejić, Branislava Anđelković, Johan Pousete i Selia Prado, Alenka Gregorič i Galit Eilat, Branislav Dimitrijević i Mika Hanula, kustoska grupa Red Min(e)d, Nikolaus Šafhauzen, Dejvid Eliot, Gunar i Daniejl Kvaran.

www.oktobarskisalon.org

Članovi Odbora Oktobarskog salona od februara 2019:
Gordana Goncić, predsednica, Svetlana Jovanović, Maja Kolarić, Đorđe Ozbolt i Vladislav Šćepanović

Osnivač i pokrovitelj: Grad Beograd
Podrška: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Organizator: Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6/I, 11000 Beograd, Srbija
www.kcb.org.rs

Kontakt osoba:
Katarina Kostandinović
Istoričarka umetnosti i asistentkinja kustosa u Kulturnom centru Beograda
katarina.kostandinovic@kcb.org.rs

 

 

Loading...