Predstavljanje kompakt diska „Legacy of the East“ i koncert dua „Classique-ALL“

15.04.2019., 19:30

Duo je osnovan 2009. godine i čine ga naš violončelista Nenad Uskoković i rumunska pijanistkinja Anka Brašoveanu. Pre godinu dana je izašao njihov prvi kompakt disk „Legacy of the East“ (Monte Rosa Records, Minhen) koji obrađuje temu slovenskih kompozitora 20. veka i njihovo stvaralaštvo za vreme tadašnjih političkih režima. Dela su izvedena u Nemačkoj na promociji kompakt diska u sali Minhenske filharmonije.

Program:
Miloje Milojević
Legenda o Jefimiji

Igor Stravinski
Ruska šansona

Vasilije Mokranjac
Stara pesma i igra

Dmitrij Šostakovič
iz Baletske svite br. 2
Adađo
Prolećni valcer

Isidor Bajić
Sanje

Đavolan

Dejan Despić
Sicilijana

Bohuslav Martinu
Varijacije na Rosinijevu temu

Biografije:
Nenad Uskoković (Beograd, 1989) je pohađao Osnovnu i SMŠ Kosta Manojlović u Zemunu u klasi prof. Nade Jovanović. Završio je studije u Detmoldu u klasi prof. Ksenije Janković.
Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, među kojima se ističu prve nagrade na Republičkom takmičenju (1997–2006), Međunarodnom takmičenju Petar Konjović (2000–2001), Smotri talenata u Sremskim Karlovcima (2003), kao i prve nagrade na prestižnim takmičenjima u Češkoj, Slovačkoj, Nemackoj i Austriji.
Dobitnik je stipendija i priznanja, pa je tako 2018. godine od fondacije Albert Eckstein iz Ulma, dobio na korišćenje francuski instrument poznatog graditelja Jean- Vauchel de Offenbach iz 1834. godine.
Učestvovao je na festivalima kao sto su Čelo fest, Smotra talenata u Sremskim Karlovcima, Colluvio u Austriji, Isar Sommerfest u Minhenu i Breminale u Bremenu.
Sarađivao je sa muzičarima, muzičkim sastavima i orkestrima kao sto su Detmoldski kamerni orkestar i ansambl Vino rosso sa kojim je isao na turneju po Kini, zatim Vestfalijska kamerna filharmonija, etno-džez bend Vertigo Band čiji je osnivač, ansambl Die Musici a od 2016. godine je član i solista Bavarske filharmonije. Učestvovao je i gostovao na projektima raznih izvođača i, pa je tako ove godine snimio i album dečijih pesama sa horom Bavarske filharmonije za Sony Music Entertainment.
Od 2012. godine zaposlen je i kao profesor violončela u Minhenu.​

Anka Brašoveanu (Anca Brasoveanu, Temišvar, 1985) počela je da uči klavir sa šest godina u  Muzičkoj školi Ion Vidu kod prof. Roxane Maniu. Godine 2007. je diplomirala na Temišvarskom univerzitetu za muziku u klasi Marije Bodo. Odmah po sticanju diplome, bila je angažovana na istom univerzitetu kao asistent na katedri za korepeticiju. Master studije je završila na Temišvarskom univerzitetu u klasi Marije Bodo, a potom i u Minhenu kod renomiranog profesora Helmuta Dojča.
Dobitnica je mnogih nacionalnih i međunarodnih priznanja, među kojima su: 2. nagrada na UFAM International Contest u Parizu, 1. nagrada na Takmičenju barokne muzike u Temišvaru, 3. nagrada na Nacionalnom takmičenju muzičara u Botosanu i 1. nagrada na Nacionalnom takmičenju kamerne muzike u Aradu.
Kao solistkinja je imala uspešne nastupe, između ostalog i sa Banatskom filharmonijom pod dirigentskom palicom prof. Georgea Koština, kao i brojne koncerte po celoj Evropi.
Od 2018. godine je pijanista Bavarske filharmonije član istoimenog klavirskog kvinteta.
Anka Brašoveanu se aktivno bavi pedagoškim radom. Njeni učenici su osvajači brojnih nagrada na internacionalnim muzičkim takmičenjima širom sveta, a neki od njih su već i ostvarili zapažene karijere.

Loading...