Представљање компакт диска „Legacy of the East“ и концерт дуа „Classique-ALL“

15.04.2019., 19:30

Дуо је основан 2009. године и чине га наш виолончелиста Ненад Ускоковић и румунска пијанисткиња Анка Брашовеану. Пре годину дана је изашао њихов први компакт диск „Legacy of the East“ (Monte Rosa Records, Минхен) који обрађује тему словенских композитора 20. века и њихово стваралаштво за време тадашњих политичких режима. Дела су изведена у Немачкој на промоцији компакт диска у сали Минхенске филхармоније.

Програм:
Милоје Милојевић
Легенда о Јефимији

Игор Стравински
Руска шансона

Василије Мокрањац
Стара песма и игра

Дмитриј Шостакович
из Балетске свите бр. 2
Адађо
Пролећни валцер

Исидор Бајић
Сање

Ђаволан

Дејан Деспић
Сицилијана

Бохуслав Мартину
Варијације на Росинијеву тему

Биографије:
Ненад Ускоковић (Београд, 1989) је похађао Основну и СМШ Коста Манојловић у Земуну у класи проф. Наде Јовановић. Завршио је студије у Детмолду у класи проф. Ксеније Јанковић.
Добитник је бројних награда на домаћим и међународним такмичењима, међу којима се истичу прве награде на Републичком такмичењу (1997–2006), Међународном такмичењу Петар Коњовић (2000–2001), Смотри талената у Сремским Карловцима (2003), као и прве награде на престижним такмичењима у Чешкој, Словачкој, Немацкој и Аустрији.
Добитник је стипендија и признања, па је тако 2018. године од фондације Albert Eckstein из Улма, добио на коришћење француски инструмент познатог градитеља Jean- Vauchel de Offenbach из 1834. године.
Учествовао је на фестивалима као сто су Чело фест, Смотра талената у Сремским Карловцима, Colluvio у Аустрији, Isar Sommerfest у Минхену и Breminale у Бремену.
Сарађивао је са музичарима, музичким саставима и оркестрима као сто су Детмолдски камерни оркестар и ансамбл Vino rosso са којим је исао на турнеју по Кини, затим Вестфалијска камерна филхармонија, етно-џез бенд Vertigo Band чији је оснивач, ансамбл Die Musici а од 2016. године је члан и солиста Баварске филхармоније. Учествовао је и гостовао на пројектима разних извођача и, па је тако ове године снимио и албум дечијих песама са хором Баварске филхармоније за Sony Мusic Еntertainment.
Од 2012. године запослен је и као професор виолончела у Минхену.​

Анка Брашовеану (Anca Brasoveanu, Темишвар, 1985) почела је да учи клавир са шест година у  Музичкој школи Ион Виду код проф. Роxане Маниу. Године 2007. je дипломирала на Темишварском универзитету за музику у класи Марије Бодо. Одмах по стицању дипломе, била је ангажована на истом универзитету као асистент на катедри за корепетицију. Мастер студије је завршила на Темишварском универзитету у класи Марије Бодо, а потом и у Минхену код реномираног професора Хелмута Дојча.
Добитница је многих националних и међународних признања, међу којима су: 2. награда на UFAM International Contest у Паризу, 1. награда на Такмичењу барокне музике у Темишвару, 3. награда на Националном такмичењу музичара у Ботосану и 1. награда на Националном такмичењу камерне музике у Араду.
Као солисткиња је имала успешне наступе, између осталог и са Банатском филхармонијом под диригентском палицом проф. Георгеа Коштина, као и бројне концерте по целој Европи.
Од 2018. године је пијаниста Баварске филхармоније члан истоименог клавирског квинтета.
Анка Брашовеану се активно бави педагошким радом. Њени ученици су освајачи бројних награда на интернационалним музичким такмичењима широм света, а неки од њих су већ и остварили запажене каријере.

Loading...