Промоција књиге „Речи о музици “ Владимира Тошића

22.04.2019., 18:00

На промоцији ће говорити рецензенти др Мишко Шуваковић и др ум Драгана Јовановић, као и аутор, a наступиће и пијанисткиња Катарина Тошић. Књигу је издао Факултет музичке уметности у Београду, а финансирао СОКОЈ.

Извод из књиге:
Ова књига садржи моје текстове о музици, који су настајали 40 година упоредо са мојим композиторским радом – од средине седамдесетих година па до данас. Самим тим она је настајала спонтано, без унапред осмишљене концепције, и представља једну врсту личног дневника, хронике и размишљања о приступу музици, стварању музичког дела, музици самој, али такође и о улози и положају музике у нашем друштву, па донекле и у свету.
Слободно се може рећи да је књига нека врста уметничког креда јер је окосница свих ових текстова пре свега освешћивање, формулисање и тумачење личног приступа стварању и организацији музичког дела. Она је сведочанство о уметничким циљевима који су доследно и упорно реализовани и поред многих препрека које су се јављале током протеклих деценија.
Владимир Тошић

Изводи из рецензија:
Нова књига угледног композитора и професора Факултета музичке уметности Владимира Тошића Речи о музици је збирка размишљања о музици, стручних текстова, одговора на упитнике, интервјуа, писаних докумената везаних за ТВ емисије, мултимедијалне презентације, као и инстуктивних коментара о музичким делима. Ово сложено и хибридно дело се смешта у отворени простор аутопоетике, сведочења, полемичког реаговања и стручног писања.
Тошићева књига Речи о музици појављује се као важно сведочанство о музичком стварању и животу у времену у коме живимо. Зато препоручујем да се књига објави.
Др Мишко Шуваковић, редовни професор ФМК, Београд

Књига Речи о музици је збирка поетских, оригиналних ауторских текстова композитора, насталих кроз ставове, размишљања, разговоре, интервјуе и стручну периодику.
Личи став композитора у виду сакупљене грађе у виду текстова о свом стваралаштву (као писани траг) реткост је у нас. Природан је одговор на питање ‒ ко би боље исказао своје намере, начине, поступке и тежње ‒ осим самог аутора.
Текстови у рукопису су из различитих временских периода. Било да су размишљања или интервјуи или анкете, аутор врло прецизно износи своје ставове и мишљења, стилски уједначено, јасним, бритким српским књижевним језиком, често без длаке на језику.
Др ум. Драгана Јовановић, композитор, ванредни професор ФМУ

Биографија аутора књиге:
Владимир Тошић (Београд, 1949) је композитор, мултимедијални уметник, редовни професор Факултета музичке уметности у Београду. Студије композиције завршио је у класи Василија Мокрањца на истом факултету. Током студија је почео да делује јавно као аутор у тадашњој Југославији а затим и у иностранству (Француска, Мађарска, Италија, САД…). Освојио је прву награду на конкурсу за композицију Thomas Bloch (Париз, 2000) и трећу награду на такмичењу за композицију Gitarrentage für Kinder (Немачка, 2011).
Основа стваралачког приступа Владимира Тошића је редукционистички принцип изградње дела. Сва његова остварења су заснована на веома малом броју различитих елемената, а понекад чак и на само једном (боји, ритму, хармонији…). Једна од битних и изразитих особина његовог стваралаштва је процесуална организација. Дело настаје веома поступним развојем почетног језгра помоћу изабраног поступка без наглих промена и без сукоба различитих музичких материјала. Може се рећи да скоро сва његова дела имају важне, и лако уочљиве, заједничке особине: процесуалну организацију, симетричну лучну форму, репетитивност и инсистирање на боји.
Најважнија дела Владимира Тошића су: Вариал, Дуал, Триал, Воксал, Фисија… Све ове композиције имају неколико верзија за различите инструменте и саставе.

Loading...