Promocija knjige „Reči o muzici “ Vladimira Tošića

22.04.2019., 18:00

Na promociji će govoriti recenzenti dr Miško Šuvaković i dr um Dragana Jovanović, kao i autor, a nastupiće i pijanistkinja Katarina Tošić. Knjigu je izdao Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, a finansirao SOKOJ.

Izvod iz knjige:
Ova knjiga sadrži moje tekstove o muzici, koji su nastajali 40 godina uporedo sa mojim kompozitorskim radom – od sredine sedamdesetih godina pa do danas. Samim tim ona je nastajala spontano, bez unapred osmišljene koncepcije, i predstavlja jednu vrstu ličnog dnevnika, hronike i razmišljanja o pristupu muzici, stvaranju muzičkog dela, muzici samoj, ali takođe i o ulozi i položaju muzike u našem društvu, pa donekle i u svetu.
Slobodno se može reći da je knjiga neka vrsta umetničkog kreda jer je okosnica svih ovih tekstova pre svega osvešćivanje, formulisanje i tumačenje ličnog pristupa stvaranju i organizaciji muzičkog dela. Ona je svedočanstvo o umetničkim ciljevima koji su dosledno i uporno realizovani i pored mnogih prepreka koje su se javljale tokom proteklih decenija.
Vladimir Tošić

Izvodi iz recenzija:
Nova knjiga uglednog kompozitora i profesora Fakulteta muzičke umetnosti Vladimira Tošića Reči o muzici je zbirka razmišljanja o muzici, stručnih tekstova, odgovora na upitnike, intervjua, pisanih dokumenata vezanih za TV emisije, multimedijalne prezentacije, kao i instuktivnih komentara o muzičkim delima. Ovo složeno i hibridno delo se smešta u otvoreni prostor autopoetike, svedočenja, polemičkog reagovanja i stručnog pisanja.
Tošićeva knjiga Reči o muzici pojavljuje se kao važno svedočanstvo o muzičkom stvaranju i životu u vremenu u kome živimo. Zato preporučujem da se knjiga objavi.
Dr Miško Šuvaković, redovni profesor FMK, Beograd

Knjiga Reči o muzici je zbirka poetskih, originalnih autorskih tekstova kompozitora, nastalih kroz stavove, razmišljanja, razgovore, intervjue i stručnu periodiku.
Liči stav kompozitora u vidu sakupljene građe u vidu tekstova o svom stvaralaštvu (kao pisani trag) retkost je u nas. Prirodan je odgovor na pitanje ‒ ko bi bolje iskazao svoje namere, načine, postupke i težnje ‒ osim samog autora.
Tekstovi u rukopisu su iz različitih vremenskih perioda. Bilo da su razmišljanja ili intervjui ili ankete, autor vrlo precizno iznosi svoje stavove i mišljenja, stilski ujednačeno, jasnim, britkim srpskim književnim jezikom, često bez dlake na jeziku.
Dr um. Dragana Jovanović, kompozitor, vanredni profesor FMU

Biografija autora knjige:
Vladimir Tošić (Beograd, 1949) je kompozitor, multimedijalni umetnik, redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Studije kompozicije završio je u klasi Vasilija Mokranjca na istom fakultetu. Tokom studija je počeo da deluje javno kao autor u tadašnjoj Jugoslaviji a zatim i u inostranstvu (Francuska, Mađarska, Italija, SAD…). Osvojio je prvu nagradu na konkursu za kompoziciju Thomas Bloch (Pariz, 2000) i treću nagradu na takmičenju za kompoziciju Gitarrentage für Kinder (Nemačka, 2011).
Osnova stvaralačkog pristupa Vladimira Tošića je redukcionistički princip izgradnje dela. Sva njegova ostvarenja su zasnovana na veoma malom broju različitih elemenata, a ponekad čak i na samo jednom (boji, ritmu, harmoniji…). Jedna od bitnih i izrazitih osobina njegovog stvaralaštva je procesualna organizacija. Delo nastaje veoma postupnim razvojem početnog jezgra pomoću izabranog postupka bez naglih promena i bez sukoba različitih muzičkih materijala. Može se reći da skoro sva njegova dela imaju važne, i lako uočljive, zajedničke osobine: procesualnu organizaciju, simetričnu lučnu formu, repetitivnost i insistiranje na boji.
Najvažnija dela Vladimira Tošića su: Varial, Dual, Trial, Voksal, Fisija… Sve ove kompozicije imaju nekoliko verzija za različite instrumente i sastave.

Loading...