VOĐENJE KROZ IZLOŽBE U KULTURNOM CENTRU BEOGRADA

20.04.2019., 12.00

KROZ IZLOŽBE U KULTURNOM CENTRU BEOGRADA VODI
KATARINA KOSTANDINOVIĆ, istoričarka umetnosti
Subota, 20. april u 13.00

Okupljanje u Galeriji Artget
Trg republike 5/I

Učestvuju: Milena Marjanović (um. direktorka Galerije Artget), Aleksandar Zograf (umetnik), Katarina Kostandinović (istoričarka umetnosti)

Vođenje kroz postavke u galerijama Kulturnog centra Beograda zamišljeno je kao upoznavanje sa različitim umetničkim praksama, estetskim i konceptualnim opredeljenjima i izražajnim sredstvima autora koji se predstavljaju na aktuelnim izložbama u KCB. Krećući se od Galerije Artget i izložbe Aleksandra Zografa i Emanuela Mašonija pod nazivom Apokalipsa – Bor, preko Likovne galerije i izložbe Andree Palašti EMIL (B5044), do izložbe u Galeriji Podroom Dionisa Eskorse ZRAK I VRAG, šetnja ima za cilj da podstakne dijalog sa publikom, pokrene pitanja i diskusiju, razmenu mišljenja. Govorićemo o različitim sadržajima kroz postavke, u galerijskim prostorima kao mestima inventivnosti i promišljanja o savremenoj vizuelnoj i likovnoj sceni.

Emanuele Mašoni i Aleksandar Zograf, APOKALIPSA – BOR
Umetnik fotografije Emanuele Mašoni viđeno prisvaja kao kapital slikovnih znakova za svoje likovne ciljeve, sapete između dve sfere interesovanja – snimaka apokalipse rudnika i rudarskog gradića i slika fantazmagorične lepote halucinantne okoline. Mašonijeve fotografije emaniraju pretežno estetiku apstraktnog. Priča O Borskoj beležnici Aleksandra Zografa, sa svojih 14 tabli u boji i celokupnom strukturom, podseća na arheološko iskopavanje. Počinje dokazom prisustva bakra u ovom regionu, a završava se poslednjim iskopavanjem: ekshumacijom posmrtnih ostataka mađarskog pesnika Mikloša Radnotija, koji je za vreme nacističke okupacije deportovan na prisilni rad u rudnike bakra i na kraju ustreljen u vrat u jednom maršu smrti.

Više o izložbi vidite ovde

Andrea Palašti, EMIL (B5044)
Izložba o Emilu, orangutanu koji je bio kućni ljubimac srpskog državnog službenika iz Marburga deo je projekta Šetnja kroz zoološki vrt koju čine serija fotografija i video rad, a u kome se ispituju kompleksni odnosi između ljudi i životinja, prirode i kulture, istorije i savremenog trenutka. Istraživanjem Emilove istorije, poznatog orangutana iz šenbrunskog zoo vrta, ali i njegovog života nakon smrti – u različitim kulturnim i naučnim institucijama, otvaraju se pitanja antropomorfizma, kolonijalizma, ali i ideoloških motiva stvaranja muzejskih kolekcija.

Više o izložbi vidite ovde

Dionis Eskorsa, ZRAK I VRAG
Izložbu u galeriji Podroom čine eksperimentalni filmovi katalonskog umetnika Dionisa Eskrose, u kojima narativi nastaju kombinacijom fiktivnih i dokumentarističkih segmenata, kreirajući oniričke atmosfere prepune simboličkih referenci. Zrak i Vrag je naziv koji obuhvata devet filmova Dionisa Eskorse koji su nastali u poslednjih deset godina. i svi govore o uticaju političkih sukoba koji prerastaju u oružana nasilja na svakodnevni život krhkih pojedinaca. Dionis Eskorsa je saradnju sa Srbijom započeo još pre 15 godina, kada je u Beogradu producirao film pod nazivom „Rum servis za bombardovane zgrade“ . Zrak i Vrag je neka vrsta empatične spekulacije, sa distance koja je nalik snu, o psihičkom otuđenju do kojeg dovode ratovi, kako kod žrtava tako i kod agresora.

Više o izložbi vidite ovde.

 

Loading...