БИНА 2019: перформанс ПЛАСТИКА НЕМА ГРАНИЦА / Ноћ музеја

18.05.2019., 19:00

Део програма Београдске интернационалне недеље аркитекуре који се одвија у Културном центру Београда је и перформанс под називом „Пластика нема граница“ уметничке групе Basurama и уметнице Ida-Marie Corell уз Галерију Колектив као партнера. Уједно, овај перформанс чини програм 16. Ноћи музеја чија је тема слобода.

Субота, 18.05.2019.  око 19.00
Трг републике 5, код фонтана

Учествују: Basurama и Ida-Marie Corell
Партнер. Галерија Колектив

Basurama и Ida-Marie Corell сарађују на перформансу са хаљинама од пластичних кеса као инсталацијама. Овај рад се осврће на план који су сачиниле Уједињене нације Циљеви одрживог развоја (Sustainable Development Goals) и његовом повезаношћу са глобалним масовним конзумеризмом, нашим пластичним понашањем и његовим утицајем на губитак наше индивидуалности и традиције, као и на појаву глобалних супротних покрета попут јефтиног масовног туризма и луксузног џетсет туризма, trashedy (сумрак америчке културе, живот без суштине и вредности) и избеглиштво.

Пластична кеса представља наше глобално масовно и спонтано потрошачко друштво. Док присталице глобалног масовног туризма и конзумеризма и даље носе пластичне кесе као трофеје, пластичне кесе су једино и најјефтиније превозно средство за избеглице које прелазе границе и мора, носећи личне ствари које су им преостале. Било да је благослов или проклетство, било да се сматра култом или смећем, било да се воли или мрзи, пластична кеса поларизује и одражава понашање потрошача у целом свету својом пролазном употребом и свеприсутношћу. Док, с једне стране, она јача статус, стварајући идентитет и културну историју, с друге стране има деструктиван утицај на естетику, културу, животиње, природу и животну средину.

Хаљину која ће бити део овог перформанса израдиће заједнички Ida-Marie Corell и чланови групе Basurama, а перформанс прати музика чији је извођач и аутор Ida-Marie Corell.

Биографије:
Basurama је уметничка група посвећена културном и еколошком истраживању, стварању и продукцији, а њен рад се заснива на проучавању смећа, отпадака и рециклираног материјала у свим облицима и могућим значењима. Настала је на Архитектонском факултету у Мадриду (ETSAM) 2001. године, и од тада се развила и попримила нове облике. Циљ јој је проучавање феномена који чине неодвојиви део масовне производње стварног и виртуелног смећа у потрошачком друштву, и разматрање различитих гледишта о тој теми из којих могу проистећи нова размишљања и ставови.

 Ida-Marie Corell је уметница, песникиња-музичарка, истраживачица и синестетичка филозофкиња, која у свом раду спаја музику, звук, уметност и знање и то преноси на поље спорог живота, одрживости, активизма усмереног ка музици ослобођеној мас-медија, ка уметности, одевању и мушко-женској равнотежи.

Loading...