ГРАДОВИ ДЕЉЕЊА: КРЕАТИВНИ ПОДСТИЦАЈ ПОЗИТИВНО – АКТИВНО

17.05.2019., 00:00

SCCM БИНА 2019

ГРАДОВИ ДЕЉЕЊА: КРЕАТИВНИ ПОДСТИЦАЈ
ПОЗИТИВНО – АКТИВНО

Београдска интернационална недеља архитектура – БИНА од 2016. године реализује пројекат креативне Европе Градови дељења (Shared Cities Creative Momentum – SCCM). Градови дељења је платформа која преиспитује савремене урбане изазове европских градова. БИНА тим, у оквиру ове платформе, развија партиципативни пројекат – градска чворишта. Покретањем експерименталих градских чворишта за унапређење заједничких отворених градских простора у сарадњи са заједницама, БИНА жели да преиспита могућности реализације прокламованог „права на град“.
Капитал за покретање урбаних чворишта налази се у проактивним групама грађана који су спремни да уложе свој рад у обнову суседства и урбану реинтеграцију. Њихов лични ентузијазам може да мобилише суседе да поделе своје сазнања и жеље као равноправни учесници у заједничком подухвату. Практични резултати њиховог рада огледају се у стварању заједничких предлога за трансформацију јавних простора у суседству, њихову реализацији и одржавање. Само друштвено поверење може да континуирано доприноси дуговечности трансформисаних јавних простора. Оно се ствара заједничким деловањем и омогућава даљу сарадњу, јер само сарадња ствара могућност урбане реинтеграције.

У оквиру овогодишњег БИНА програма који се под насловом ПОЗИТИВНО – АКТИВНО одржава у Београду од 9. до 30. маја, БИНА тим представља пројекат Градови дељења дводневним програмом – 17. маја БИНА организује панел дискусију Простори продуктивности у галерији Артгет у Културном центру Београда и 18. маја представља пројекат Градови дељења у Goethe институту Београд.
Урбани развој који се заснива на просторима продуктивности наглашава да је потребна радикална реорганизација друштва како би се остварила одрживост. Простори продуктивности делују против конзумеризма и комодификације, као полазне тачке за планирање градова које пружају могућности за побољшање живота свих грађана, с мање потрошње и више производње.
Панел дискусијом Простори продуктивности БИНА тим жели да започне разговоре који подржавају такву визију. Учеснике панела смо замолили да представе своја теоријска размишљања и практичне предлоге који сагледавају просторе продуктивности као нови облик градског живота. Желимо да поделимо искуства и сазнања о начинима на које можемо да претворимо постојеће градске просторе у просторе продуктивности.
Учесници панела су: Чувари парка; Шкоград; Ново културно насеље – Нови Сад; Светлана Волиц, Факултет ликовних уметности у Београду; Нана Раденковић, Нова Искра; Јована Тимотијевић, Института за урбане политике и Платформа за теорију и праксу друштвених добара – Заједничко.орг, Татјана Вукосављевић, БИНА тим; Луси Шерен Швајцарска; Зузана Цермакова, Goethe Институт Праг, Чешка и Роланд Кребс, Superwien, Аустрија. Разговор модерира Иван Куцина, програмски директор пројекта Градови дељења, БИНА тим.

Пројекат Градови дељења биће представљен 18. маја у 14:30 часова у Goethe ,институту Београд, том приликом говорићемо о пројектима осталих партнера у оквиру платформе Градови дељења и најавићемо низ дешавања и догађаја који се планирају као промоција и представљање свих резултата и достигнућа у оквиру ове европске платформе.
У оквиру програма у Goethe институту биће представљен пројекат Градско чвориште 2 – Мултифункционални круг који БИНА реализује у сарадњи са тимом Шкоград, Goethe институтом Београд и Основном школом „Влада Обрадовић Камени” у насељу Ледине. Припрема за пројекат Градско чвориште 2 почела је у фебруару 2018. године.
Градско чвориште 2 – Мултифункционални круг је колективно замишљена интервенција у школском дворишту – летња учионица у отвореном јавном простору насеља Ледине – чији је циљ да унапреди квалитет живота у заједници.
Школска заједница најбројнија је друштвена група у насељу Ледине. Поред запослених у школи и свих ученика, она броји и оне који су некада ишли у школу, оне који ће тек кренути у школу, као и све оне који простор око школе користе рекреативно. Заједничким промишљањем свих ових група дошло се до предлога решења за унапређење једног дела дворишта школе, са идејом да би то место могло да постане ново место окупљања и размене.
Са партнерима из Берлина из Центра за уметност и урбанизам – ZK/U, реализован је пројекат Културна сцена, као део пројекта Градског чворишта 2. Пројекат су модерирали и водили Миодраг Куч – интердисплинарни уметни, урбани теоретичар и координатор пројекта Градови дељења: Креативни подстицај, KunstRePublic, ZK/U и Конрад Браун – урбани истражитељ, архитекта и оснивач платформе Open Berlin. Културна сцена, настала је као допуна Мултифункционалног круга са циљем да оснажи заједницу низом културних и едукативних програма током године. Сцена се формира од различитих модуларних делова – елемената.

БИНА тим је препознао велики ентузијазам свих грађана који, не битно где раде и којој групи припадају, узимају учешће у промишљању о дељеном – заједничком простору. Највећи изазов пројекта јесте управо да заинтересује све грађане да се активно укључе у процесе промишљања и доношења одлука о јавном дељеном простору.

Loading...