Концерт дуа „Opus Neo“ – „Музика тишине и контемплације“

06.05.2019., 21:00

Дуо „Opus Neo“, који чине виолончелисткиња Ивана Граховац и пијаниста Оливије Морел, представиће програм под насловом „Музика тишине и контемплације“ заједно са гошћама, харфисткињом Миланом Зарић и виолинисткињом Мањом Ристић. Овај програм чине дела која су заједно направили јерменско-грчки филозоф и мистик Георгиј Гурџијев и руски композитор Томас де Хартман. Концерт је подржао Француски институт у Београду.

Пројекат Гурџијев: Музика тишине и контемплације

Георгиј Иванович Гурџијев / Томас де Хартман
Напев из Свете књиге (Chant from a Holy Book)

Напев и игра дервиша (Dervish Chant and Dance)

Напев и игра саида у еф-молу (Sayyid Chant and Dance, F minor)

Персијски плес (Persian Dance)

Асиријске нарикаче (Assyrian Women Mourners)

Јерменска песма (Armenian song)

Молитва и очајање (Prayer and Despair)

Напев и игра саида у a-молу (Sayyid Chant and Dance, A minor)

Напев и игра саида у цe-молу (Sayyid Chant and Dance, C minor)

Дудуки (Duduki)


Пројекат Гурџијев
, актуелан последњих неколико година, представљен је на великом броју концерата у Француској током 2017. и 2018. године у сарадњи са музичарима различитих култура, праксе, на раскрсници џеза, традиционалне музике, импровизације и класичне интерпретације. Током године биће представљен публици широм Француске и Србије у оквиру турнеја када ће дуо наступити у сарадњи са гостујућим музичарима.
Дуо Ивана Граховац / Оливије Морел изводи ову контемпативну и дубоку музику кроз писану и импровизациону интерпретацију, игру звучних текстура, мелодија и хармоније са контарпунктним елементима истраживајући волумене азијских ритмова, плеса дервиша и саида, химни и молитви. Спој сакралне и фолклорне музике нуди мост између медитације и плеса, свести и транса.

Opus Neo је музичка продукцијска организација која је актуелна у Француској и Европи од 2011. године на челу са Оливијеом Морелом. Креације и пројекти Opus Neo су до сада представљени широм Европе у различитим саставима и пројектима као што су Piano et Mediterannee и Led Zep Session, а сада и Gurdjieff project у сарадњи са многим уметницима (Bijan Chemirani, Maryam Chemirani, Philippe Botta, Maria Simoglou, Pierrick Hardy, Jessy Rakotomanga, Guillaume Lys…) на многобројним фестивалима.

Ивана Граховац (Београд) је дипломирала на ФМУ у Београду. Магистарске студије је завршила на Краљевском музичком колеџу у у Лондону и Eastman School of Music (Рочестер, САД). Свирање бароконог виолончела је усавршавала у Лиону. Као камерна музичарка је наступала са многим ансамблима класичне музике, а бави се и интерпретацијом и промоцијом нове музике. Истражује различите приступе у музичком стваралаштву у распону од класичне музичке интерпретације, креативне импровизације, интегрисања електронске музике и акустичних инструмената. Компонује за позориште и филм, плесне представе и широку палету различитих мултимедијалних представа и пројеката. Наступала је широм Европе и сарађивала са бројним композиторима, филмским и позоришним редатељима и уметницима. Наступала је са Београдским барокним солистима и Макрис симфонијским оркестром и активан је члан ансамбла за интерпретацију нове музике Студио 6 и дуа Еruption. Године 2007, са Мањом Ристић је основала уметничко удружење Аурополис које се бави подржавањем различитих мултимедијалних наступа, одржавањем радионица и семинара, мотивацијом младих уметника и промовисањем нове и импровизационе музике, као и барокне интерпретације. Са пијанистом Оливијом Морелом сарађује од 2012. године.

Оливије Морел (Olivier Maurel, Марсеј, 1975) је почео да свира клавир са седам година, а крајем деведесетих открива џез музику и импровизацију. Након првог циклуса студија на Cité de la Musique у Марсеју, уписује Национални конзерваторијум Марсеја (Conservatoire National de Région de Marseilles) где је стекао диплому у класи Филипа Реноа 2005. године. Редовно наступа са триојом Cosmicmaurel на Конзерваторијуму у Марсеју, Џез фестивалу у Поркеролу и другим фестивалима. Добитник је џез награда Côte d’Azur, на Џез фестивалу у Одесу, La Meson Piano Festival, Young Jazz European Meeting (Белгија), Aјmi Avignon, Open Jazz Chernigiv, Француског института Сентрум у Кијеву и других. Активан је у еклектичним пројектима у потрази за хуманистичком и универзалном музиком. Године 2011. оснива компанију Opus Neo која је до сада продуцирала броје пројекте, као што су The Triumph of Bushmen, Piano & Mediterranean, Пројекат Гурџијев, Led Zep сесије и други. Сарађује са џез и класичним музичарима. Од 2005. године, његова педагошка активност испуњена је многим искуствима, семинарима клавира, музичким радионицама, школским интервенцијама и друго.. Компонује музику за клавир.

Loading...