Koncert dua „Opus Neo“ – „Muzika tišine i kontemplacije“

06.05.2019., 21:00

Duo „Opus Neo“, koji čine violončelistkinja Ivana Grahovac i pijanista Olivije Morel, predstaviće program pod naslovom „Muzika tišine i kontemplacije“ zajedno sa gošćama, harfistkinjom Milanom Zarić i violinistkinjom Manjom Ristić. Ovaj program čine dela koja su zajedno napravili jermensko-grčki filozof i mistik Georgij Gurdžijev i ruski kompozitor Tomas de Hartman. Koncert je podržao Francuski institut u Beogradu.

Projekat Gurdžijev: Muzika tišine i kontemplacije

Georgij Ivanovič Gurdžijev / Tomas de Hartman
Napev iz Svete knjige (Chant from a Holy Book)

Napev i igra derviša (Dervish Chant and Dance)

Napev i igra saida u ef-molu (Sayyid Chant and Dance, F minor)

Persijski ples (Persian Dance)

Asirijske narikače (Assyrian Women Mourners)

Jermenska pesma (Armenian song)

Molitva i očajanje (Prayer and Despair)

Napev i igra saida u a-molu (Sayyid Chant and Dance, A minor)

Napev i igra saida u ce-molu (Sayyid Chant and Dance, C minor)

Duduki (Duduki)


Projekat Gurdžijev
, aktuelan poslednjih nekoliko godina, predstavljen je na velikom broju koncerata u Francuskoj tokom 2017. i 2018. godine u saradnji sa muzičarima različitih kultura, prakse, na raskrsnici džeza, tradicionalne muzike, improvizacije i klasične interpretacije. Tokom godine biće predstavljen publici širom Francuske i Srbije u okviru turneja kada će duo nastupiti u saradnji sa gostujućim muzičarima.
Duo Ivana Grahovac / Olivije Morel izvodi ovu kontempativnu i duboku muziku kroz pisanu i improvizacionu interpretaciju, igru zvučnih tekstura, melodija i harmonije sa kontarpunktnim elementima istraživajući volumene azijskih ritmova, plesa derviša i saida, himni i molitvi. Spoj sakralne i folklorne muzike nudi most između meditacije i plesa, svesti i transa.

Opus Neo je muzička produkcijska organizacija koja je aktuelna u Francuskoj i Evropi od 2011. godine na čelu sa Olivijeom Morelom. Kreacije i projekti Opus Neo su do sada predstavljeni širom Evrope u različitim sastavima i projektima kao što su Piano et Mediterannee i Led Zep Session, a sada i Gurdjieff project u saradnji sa mnogim umetnicima (Bijan Chemirani, Maryam Chemirani, Philippe Botta, Maria Simoglou, Pierrick Hardy, Jessy Rakotomanga, Guillaume Lys…) na mnogobrojnim festivalima.

Ivana Grahovac (Beograd) je diplomirala na FMU u Beogradu. Magistarske studije je završila na Kraljevskom muzičkom koledžu u u Londonu i Eastman School of Music (Ročester, SAD). Sviranje barokonog violončela je usavršavala u Lionu. Kao kamerna muzičarka je nastupala sa mnogim ansamblima klasične muzike, a bavi se i interpretacijom i promocijom nove muzike. Istražuje različite pristupe u muzičkom stvaralaštvu u rasponu od klasične muzičke interpretacije, kreativne improvizacije, integrisanja elektronske muzike i akustičnih instrumenata. Komponuje za pozorište i film, plesne predstave i široku paletu različitih multimedijalnih predstava i projekata. Nastupala je širom Evrope i sarađivala sa brojnim kompozitorima, filmskim i pozorišnim redateljima i umetnicima. Nastupala je sa Beogradskim baroknim solistima i Makris simfonijskim orkestrom i aktivan je član ansambla za interpretaciju nove muzike Studio 6 i dua Eruption. Godine 2007, sa Manjom Ristić je osnovala umetničko udruženje Auropolis koje se bavi podržavanjem različitih multimedijalnih nastupa, održavanjem radionica i seminara, motivacijom mladih umetnika i promovisanjem nove i improvizacione muzike, kao i barokne interpretacije. Sa pijanistom Olivijom Morelom sarađuje od 2012. godine.

Olivije Morel (Olivier Maurel, Marsej, 1975) je počeo da svira klavir sa sedam godina, a krajem devedesetih otkriva džez muziku i improvizaciju. Nakon prvog ciklusa studija na Cité de la Musique u Marseju, upisuje Nacionalni konzervatorijum Marseja (Conservatoire National de Région de Marseilles) gde je stekao diplomu u klasi Filipa Renoa 2005. godine. Redovno nastupa sa triojom Cosmicmaurel na Konzervatorijumu u Marseju, Džez festivalu u Porkerolu i drugim festivalima. Dobitnik je džez nagrada Côte d’Azur, na Džez festivalu u Odesu, La Meson Piano Festival, Young Jazz European Meeting (Belgija), Ajmi Avignon, Open Jazz Chernigiv, Francuskog instituta Sentrum u Kijevu i drugih. Aktivan je u eklektičnim projektima u potrazi za humanističkom i univerzalnom muzikom. Godine 2011. osniva kompaniju Opus Neo koja je do sada producirala broje projekte, kao što su The Triumph of Bushmen, Piano & Mediterranean, Projekat Gurdžijev, Led Zep sesije i drugi. Sarađuje sa džez i klasičnim muzičarima. Od 2005. godine, njegova pedagoška aktivnost ispunjena je mnogim iskustvima, seminarima klavira, muzičkim radionicama, školskim intervencijama i drugo.. Komponuje muziku za klavir.

Loading...