Koncert flautistkinje Dragane Jovanović i pijanistkinje Dragane Teparić

27.05.2019., 20:00

Na programu su dela Mocarta, Čajkovskog, Pjacole i Šuberta.

Program:
Volfgang Amadeus Mocart
Andante u Ce–duru za flautu i klavir, K. 315

Petar Iljič Čajkovski
Arija Lenskog iz opere Evgenije Onjegin za flautu i klavir

Astor Pjacola
Tango etida za flautu i klavir br. 4

Tango etida za flautu i klavir br. 3

Franc Šubert
Tema i varijacije Trockne Blumen za flautu i klavir, D. 802

Biografije:
Dragana Jovanović (Priština) je diplomirala i završila master studije u klasi prof. Ljubiše Jovanovića na FMU u Beogradu. Master studije je završila i na Visokoj školi za muziku u Nirnbergu u klasi prof. Markosa Fregnanija. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu. Bila je član Međunarodne letnje akademije Toppenkurset u Norveškoj (2011). Nastupala je na Međunarodnom festivalu flautista u Kini (2014).
Sarađivala je sa orkestrom Beogradske filharmonije i orkestrom Kamerata Serbika. Bila je demonstrator i saradnik u nastavi u klasi prof. Jovanovića na FMU u Beogradu. Bila je stipendista Fonda za mlade talente Republike Srbije i Visoke škole za muziku u Nirnbergu u okviru programa za inostrane studente (2016-2018) i dobitnik nagrade Dositeja za postignute rezultate u toku školovanja.
U Nemačkoj je sarađivala sa orkestrima kao što su Nirnberška filharmonija, Nirnberški simfoničari, Hamelburški orkestar, orkestar Donje Saksonije i drugi. Godine 2015. je bila stipendista Međunarodne letnje akademije u Pajerbahu (Austrija) i sa duvačkim kvintetom u okviru akademije je osvojila nagradu za najbolje izvođenje kompozicije za ovaj sastav. Nastupala je kao solista sa orkestrom u Marijenbadu (Češka).
Predavala je flautu u MŠ Stiegler u Nirnbergu. Zaposlena je kao profesor flaute u MŠ Dr. Vojislav Vučković u Beogradu.

Dragana Teparić (Beograd, 1993) je završila Osnovnu i SMŠ Mihailo Vukdragović u Šapcu u klasi prof. Goare Lazić. Diplomirala je na FMU u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, a master studije je zavšila u klasi prof. Vladimira Miloševića. Osvojila je brojne nagrade i priznanja, među kojima su prve nagrade na Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko (Beograd, 2008–2010, 2012), Međunarodnom takmičenju pijanista u Šapcu (2008–2010), Šopenijadi (2012), Pijanističkom međunarodnom konkursu (Rim, 2013), Takmičenju Pjeter Gaci (Skadar, Albanija, 2015), druga nagrada na takmičenju Citta di Barletta (Italija, 2010), a bila je i laureat na Banjalučkom bijenalu (2012).
Nastupa na koncertima u zemlji i inostranstvu. Sa orkestrom RTS-a i dirigentom Vesnom Šouc je izvela Končertino za klavir, dve harfe i kamerni orkestar Vasilija Mokranjca, povodom obeležavanja 175 godina Srpske akademije nauka i umetnosti. Koncertirala je širom Srbije, kao i u Parizu i Tirani. Učestvovala je na festivalu Klavirsko leto u Vranju i na 26. Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu. Dobitnica je nagrade Stevan Mokranjac za najtalentovanijeg učenika Muzičke škole, nagrade iz Fonda Emil Hajek za najperspektivnijeg mladog pijanistu, nagrade iz Fonda Srđan Grbić za najuspešnijeg studenta FMU i nagrade Stanojlo Rajičić za najuspešniji koncert sezone 2016/2017 u Galeriji SANU. Zaposlena je kao profesor klavira u MŠ Stanković u Beogradu.

Loading...