Концерт флаутисткиње Драгане Јовановић и пијанисткиње Драгане Тепарић

27.05.2019., 20:00

На програму су дела Моцарта, Чајковског, Пјацоле и Шуберта.

Програм:
Волфганг Амадеус Моцарт
Анданте у Це–дуру за флауту и клавир, К. 315

Петар Иљич Чајковски
Арија Ленског из опере Евгеније Оњегин за флауту и клавир

Астор Пјацола
Танго етида за флауту и клавир бр. 4

Танго етида за флауту и клавир бр. 3

Франц Шуберт
Тема и варијације Trockne Blumen за флауту и клавир, D. 802

Биографије:
Драгана Јовановић (Приштина) је дипломирала и завршила мастер студије у класи проф. Љубише Јовановића на ФМУ у Београду. Мастер студије је завршила и на Високој школи за музику у Нирнбергу у класи проф. Маркоса Фрегнанија. Добитница је бројних награда и признања у земљи и иностранству. Била је члан Међународне летње академије Toppenkurset у Норвешкој (2011). Наступала је на Међународном фестивалу флаутиста у Кини (2014).
Сарађивала је са оркестром Београдске филхармоније и оркестром Камерата Сербика. Била је демонстратор и сарадник у настави у класи проф. Јовановића на ФМУ у Београду. Била је стипендиста Фонда за младе таленте Републике Србије и Високе школе за музику у Нирнбергу у оквиру програма за иностране студенте (2016-2018) и добитник награде Доситеја за постигнуте резултате у току школовања.
У Немачкој је сарађивала са оркестрима као што су Нирнбершка филхармонија, Нирнбершки симфоничари, Хамелбуршки оркестар, оркестар Доње Саксоније и други. Године 2015. је била стипендиста Међународне летње академије у Пајербаху (Аустрија) и са дувачким квинтетом у оквиру академије је освојила награду за најбоље извођење композиције за овај састав. Наступала је као солиста са оркестром у Маријенбаду (Чешка).
Предавала је флауту у МШ Stiegler у Нирнбергу. Запослена је као професор флауте у МШ Др. Војислав Вучковић у Београду.

Драгана Тепарић (Београд, 1993) је завршила Основну и СМШ Михаило Вукдраговић у Шапцу у класи проф. Гоаре Лазић. Дипломирала је на ФМУ у Београду у класи проф. Невене Поповић, а мастер студије је завшила у класи проф. Владимира Милошевића. Освојила је бројне награде и признања, међу којима су прве награде на Међународном такмичењу Даворин Јенко (Београд, 2008–2010, 2012), Међународном такмичењу пијаниста у Шапцу (2008–2010), Шопенијади (2012), Пијанистичком међународном конкурсу (Рим, 2013), Такмичењу Пјетер Гаци (Скадар, Албанија, 2015), друга награда на такмичењу Citta di Barletta (Италија, 2010), а била је и лауреат на Бањалучком бијеналу (2012).
Наступа на концертима у земљи и иностранству. Са оркестром РТС-а и диригентом Весном Шоуц је извела Кончертино за клавир, две харфе и камерни оркестар Василија Мокрањца, поводом обележавања 175 година Српске академије наука и уметности. Концертирала је широм Србије, као и у Паризу и Тирани. Учествовала је на фестивалу Клавирско лето у Врању и на 26. Међународној трибини композитора у Београду. Добитница је награде Стеван Мокрањац за најталентованијег ученика Музичке школе, награде из Фонда Емил Хајек за најперспективнијег младог пијанисту, награде из Фонда Срђан Грбић за најуспешнијег студента ФМУ и награде Станојло Рајичић за најуспешнији концерт сезоне 2016/2017 у Галерији САНУ. Запослена је као професор клавира у МШ Станковић у Београду.

Loading...