Koncert gudačkog kvarteta „Van der Pals“ i pijanistkinje Jasne Tucović

14.05.2019., 20:00

Švedski kvartet čine violinisti Gordan Trajković i Fredrik Burstedt, violista Markus Falkbring i violončelista Tobias van der Pals, a na koncertu u Skupštini grada pridružiće im se naša pijanistkinja Jasna Tucović. Na programu su dela Beotovena i Dvoržaka.

Program:
Ludvig van Betoven
Gudački kvartet u Be–duru, op. 18/6
Allegro con brio
Adagio ma non troppo
Scherzo: Allegro
La Malinconia: Adagio – Allegretto quasi Allegro

Antonjin Dvoržak
Klavirski kvinet u A–duru, op. 81
Allegro, ma non tanto
Dumka: Andante con moto
Scherzo (Furiant): molto vivace
Finale: Allegro

Tokom majske posete Srbiji, Gudački kvartet Van der Pals u saradnji sa našom pijanistkinjom Jasnom Tucović održaće koncerte u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u nedelju, 12. maja, zatim u Školi za muzičke talente u Ćupriji u ponedeljak, 13. maja, kao i u Svečanoj sali Skupštine grada u utorak, 14. maja.

Biografije:
Gudački kvartet Van der Pals čine violinisti Gordan Trajković i Fredrik Burstedt, violinista Markus Falkbring i violončelista Tobias van der Pals, etablirani umetnici koji su nastupali širom sveta kao članovi različitih kamernih ansambala i renomiranih orkestara. Njihova saradnja u okviru gudačkog kvarteta započela je 2012. godine. Od prvih odsviranih nota moglo se osetiti jedinstvo i harmonija ansambla, i od tada ova četvorica muzičara koriste svaki slobodan trenutak koji imaju da sviraju zajedno. Niko ne ostaje ravnodušan kada kvartet Van der Pals izađe na scenu. Njohov svež pristup i smela interpretacija su oduševile i publiku i kritiku: nemački Neue Musik Zeitung hvali njihovo visoko emotivno sviranje, dok Der Opernfreund piše da je njihovo izvođenje muzike Leopolda van der Palsa must-hear.
U početku poznat pod imenom Virtua String Quartet, kvartet se ubrzo posvetio promociji dela zaboravljenog dansko-holandskog kompozitora Leopolda van der Palsa, po kome danas i nosi ime.
Koncertirajući najčešće po zemljama Skandinavije, Van der Pals kvartet je izgradio širok repertoar koji obuhvata dela kompozitora od Hajdna do Sibelijusa. Nedavno su održali prve koncerte u Nemačkoj, Švajcarskoj i Belgiji. U sezoni 2018/2019. su snimili prvi kompakt disk, a u planu su i koncerti u Srbiji i zemljama Skandinavije.

Jasna Tucović je diplomirala i magistrirala klavir na FMU u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović. Tokom studija je otkrila poseban afinitet za bavljenje kamernom muzikom, koja će postati osnovno polje njenog umetničkog delovanja. Kamernu muziku je najpre specijalizirala u klasi prof. Olivere Đurđević, a potom i doktorirala iz iste umetničke oblasti na FMU, pod mentorstvom dr um. Dejana Subotića. Tokom više od dvadeset godina umetničkog delovanja, Jasna Tucović je sarađivala sa nekim od najistaknutijih umetnika sa ovih prostora, nastupajući na koncertima širom Srbije, u Crnoj Gori, Italiji, Francuskoj, Rumuniji, Austriji i Švajcarskoj, kao i u okviru značajnih festivala u regionu kao što su BEMUS, Budva Grad Teatar, Mermer i zvuci, Mokranjčevi dani, Kozart, Tribina kompozitora i Controcanto (Rim). Jasna Tucović je vanredni profesor na Katedri za kamernu muziku FMU.

Loading...