Концерт гудачког квартета „Ван дер Палс“ и пијанисткиње Јасне Туцовић

14.05.2019., 20:00

Шведски квартет чине виолинисти Гордан Трајковић и Фредрик Бурстедт, виолиста Маркус Фалкбринг и виолончелиста Тобиас ван дер Палс, а на концерту у Скупштини града придружиће им се наша пијанисткиња Јасна Туцовић. На програму су дела Беотовена и Дворжака.

Програм:
Лудвиг ван Бетовен
Гудачки квартет у Бе–дуру, оп. 18/6
Allegro con brio
Adagio ma non troppo
Scherzo: Allegro
La Malinconia: Adagio – Allegretto quasi Allegro

Антоњин Дворжак
Клавирски квинет у А–дуру, оп. 81
Allegro, ma non tanto
Dumka: Andante con moto
Scherzo (Furiant): molto vivace
Finale: Allegro

Током мајске посете Србији, Гудачки квартет Ван дер Палс у сарадњи са нашом пијанисткињом Јасном Туцовић одржаће концерте у Великој сали Коларчеве задужбине у недељу, 12. маја, затим у Школи за музичке таленте у Ћуприји у понедељак, 13. маја, као и у Свечаној сали Скупштине града у уторак, 14. маја.

Биографије:
Гудачки квартет Ван дер Палс чине виолинисти Гордан Трајковић и Фредрик Бурстедт, виолиниста Маркус Фалкбринг и виолончелиста Тобиас ван дер Палс, етаблирани уметници који су наступали широм света као чланови различитих камерних ансамбала и реномираних оркестара. Њихова сарадња у оквиру гудачког квартета започела је 2012. године. Од првих одсвираних нота могло се осетити јединство и хармонија ансамбла, и од тада ова четворица музичара користе сваки слободан тренутак који имају да свирају заједно. Нико не остаје равнодушан када квартет Ван дер Палс изађе на сцену. Њохов свеж приступ и смела интерпретација су одушевиле и публику и критику: немачки Neue Musik Zeitung хвали њихово високо емотивно свирање, док Der Opernfreund пише да је њихово извођење музике Леополда ван дер Палса must-hear.
У почетку познат под именом Virtua String Quartet, квартет се убрзо посветио промоцији дела заборављеног данско-холандског композитора Леополда ван дер Палса, по коме данас и носи име.
Концертирајући најчешће по земљама Скандинавије, Ван дер Палс квартет је изградио широк репертоар који обухвата дела композитора од Хајдна до Сибелијуса. Недавно су одржали прве концерте у Немачкој, Швајцарској и Белгији. У сезони 2018/2019. су снимили први компакт диск, а у плану су и концерти у Србији и земљама Скандинавије.

Јасна Туцовић је дипломирала и магистрирала клавир на ФМУ у Београду у класи проф. Невене Поповић. Током студија је открила посебан афинитет за бављење камерном музиком, која ће постати основно поље њеног уметничког деловања. Камерну музику је најпре специјализирала у класи проф. Оливере Ђурђевић, а потом и докторирала из исте уметничке области на ФМУ, под менторством др ум. Дејана Суботића. Током више од двадесет година уметничког деловања, Јасна Туцовић је сарађивала са неким од најистакнутијих уметника са ових простора, наступајући на концертима широм Србије, у Црној Гори, Италији, Француској, Румунији, Аустрији и Швајцарској, као и у оквиру значајних фестивала у региону као што су БЕМУС, Будва Град Театар, Мермер и звуци, Мокрањчеви дани, Козарт, Трибина композитора и Controcanto (Рим). Јасна Туцовић је ванредни професор на Катедри за камерну музику ФМУ.

Loading...