Koncert studenata solo pevanja Univerziteta Karnegi Melon iz Pitsburga

17.05.2019., 20:00

Grupni koncert studenata solo pevanja Univerziteta Karnegi Melon iz Pitsburga u saradnji sa pijanistom Đorđem Nešićem u petak, 17. maja je završnica njihove posete Beogradu, a na ovom koncertu će izvesti solo pesme i arije američkih i srpskih kompoziotra, kao i poznata dela Persla, Čajkovskog, Monjuškog i drugih.

Program:
Bendžamin Britn
iz ciklusa On this Island
I Let the Florid Music Praise!
II Now the Leaves are Falling fast 
IV Nocturne
TEJLOR TROJER, sopran

Henri Persl
If Music Be the Food of Love
ANA SOFIJA BOJD, sopran

Ejmi Bič
Extase, op. 19/2
Chanson d’amour, op. 21/1
EMILI GALAGER, sopran

Aleksandra Vrebalov
Arija Pesnika iz opere Abraham in Flames (tekst: Nilufar Talebi)
ALEKSANDRA AMBROZIAK, mecosopran

Aleksandra Vrebalov
Ljubav, iz opere Mileva (tekst: Vida Ognjenović)
SOFIJA BRNAM-LEMER, sopran

Teodor Tajhman
Standing Water
ANA SOFIJA BOJD, sopran

Džon Kander
Pismo vojnika Salivana Balua
ELIZABET KAMIL, sopran

Franc Šubert
An den Mond
Erlkönig, D. 328
DŽOZEF SANDLER, bariton

Stanislav Monjuško
Večernja pesma
ALEKSANDRA AMBROZIAK, mecosopran

Petar Iljič Čajkovski
Zaboraviti tako skoro
SOFIJA BRNAM-LEMER, sopran

Džon Adams
Batter My Heart
arija iz opere Doktor Atomik
IVAN PLAZAČIĆ, bariton

Klavirska saradnja: Đorđe Nešić

Fakultet muzike Univerziteta Karnegi Melon u Pitsburgu je osnovan 1912. godine. U okviru Fakulteta se obrazuju izvanredni, intelektualno nadareni muzičari u poljima izvođaštva, kreativnosti, istraživanja i pedagogije. Fakultet muzike nudi diplome iz instrumentalnog i vokalnog izvođaštva, kompozicije i klavira, kao i poslediplomske studije izvođaštva, kompozicije, dirigovanja i pedagogije. Do sada je na Fakultetu diplomiralo više od 3200 studenata, čije su karijere viđene u svetu. Mnogi diplomci redovno nastupaju u orkestrima, na Brodveju i operskim kućama širom sveta. Takođe, Fakultet organizuje preko 250 nastupa godišnje.

Tokom posete Beogradu, studenti ovog univerziteta će održati tri koncerta:
– u utorak, 14. maja u 18.00 u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine Ivan Plazačić i Đorđe Nešić izvešće dela Dureja, Debisija, Borodina, Sviridova i drugih;
– u sredu, 15. maja u 20.00 u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu studenti će izvesti monodramu-operu Petrov Ivana Plazačića na tekst Aleksa Tejlora i operu Svadba Ane Sokolović;
– u petak, 17. maja u 20.00 u Svečanoj sali Skupštine grada održaće se grupni koncert studenata u saradnji sa pijanistom Đorđem Nešićem.

 

Biografije:
Umetnost srpsko-američkog pijaniste Đorđa Nešića je od strane kritičara opisana kao smela, osećajna i suptilno virtuozna. Njegova karijera uključuje resitale, koncerte i kamerno muziciranje. Ove godine će ponovo nastupiti na KotorArt festivalu, u Galeriji SANU, i u Vajl sali Karnegi hola u Njujorku. Nedavno je nastupio u Kulturnom centru Srbije u Parizu i na koncertu Putovanje kroz muziku Srbije u Vajl sali Karnegi Hola u Njujorku, i u Beogradu u galerijama Artget i SANU. Član je ansambla Opera Saratoga, sa kojom je izdao prvi kompletan snimak opere Kolevka će se ljuljati Marka Blicstajna. U Brazilu je održao koncert povodom proslave 80 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Brazila. Korepetirao je majstorski kurs u Karnegi Holu sa mecosopranom Džojs DiDonato. Đorđe Nešić je profesor na univerzitetu Karnegi Melon u Pitsburgu, član je Umetničke globalne fondacije bazirane u Ženevi. Živi u Njujorku. Za više informacija, posetite djordjenesic.com

Tejlor Trojer (Taylor Troyer), sopran, je završila osnovne studije solo pevanja na Državnom univerzitetu Ajove, gde je studirala kod Meri Kresvel i Džudi Gobl, kao i master studije na Univerzitetu Karnegi Melon, u klasi Marije Spakanje, Đorđa Nešića i Marka Karvera. Nastupila je kao Danica u Svadbi, Karolina u Tajnom braku, i Prva dama u Čarobnoj fruli.

Ana Sofija Bojd (Anna Sophia Boyd) će uskoro započeti treću godinu studija na Univerzitetu Karnegi Melon u klasi Marije Spakanje. Nastupila je kao solistkinja sa Ansamblom savremene muzike i Horom Karnegi Melon,kao i pevačima Karnegi Melona. U rodnom San Francisku je nastupala sa mnogim horovima, sa Simfonijskim orkestrom San Franciska, kao i u Operi San Franciska u ulozi Gretel u operi Verter Masnea. Studirala je pevanje kod Katerine Kuk pri Konzervatorijumu muzike San Franciska.

Emili Galager (Emily Gallagher), sopran, je nastupila u ulozi Suzane u Figarovoj ženidbi, Karolina u operi Tajni brak, i kao solistkinja sa duvačkim i baroknim orkestrima pri Univerzitetu Karnegi Melon, gde će uskoro diplomirati na osnovnim studijama odseka za solo pevanje. Premijerno je izvela ulogu Majke u operi Pesma zvezda Eliota Jokuma po tekstu Sare Barker na Kompoz-it operskom festivalu, i ulogu Dijane u operi Jezička mašina Ramina Akavidžua po tekstu Loren D’Eriko.

Aleksandra Ambroziak (Aleksandra Ambroziak) je mecosopran iz Kvinsa, Njujork. Trenutno studira u klasi Sari Gruber na Univerzitetu Karnegi Melon, gde je završila treću godinu. Uloge koje je pevala su Marcelina u Figarovoj ženidbi, JKR2 u premijeri opere Činija malih ruku (festival Kompoz’it opera), i Junona u Ofenbahovoj opereti Orfej u podzemlju. Bavi se i dirigovanjem, pisanjem libreta, i zainteresovana je za stvaranje i produkciju modernih dela.

Soprana Sofiju Brnam-Lemer (Sophia Burnham-Lemaire) karakteriše visoki muzički intelekt i osećanje za detalje u svim vrstama repertoara. Kombinuje svoj afinitet za baroknu i savremenu muziku sa darom izraženosti i ubedljivim scenskim nastupom. Osim uloge Milice u operi Svadba Ane Sokolović, pevala je ulogu Zemire u operi Gretrija Zemira i Azor (Lepotica i zver), ulogu Marije u scenama iz Bernštajnove Priče sa zapadne strane, kao i ulogu prvog dečaka u Čarobnoj fruli. Pevala je delo Rajha Tehilim sa Ansamblom moderne muzike Karnegi Melona, i nastupila je u Karnegi holu sa Talis Skolars grupom.

Elizabet Kamil (Elizabeth Camele) je iz Pitsburga, gde i studira na Univerzitetu Karnegi Melon. Pevala je ulogu Zore u operi Svadba. Nedavno je pevala u kvartetu ženskih glasova i bila zamena za ulogu Bet u operi Sestre marta (Havaji). Takođe je pevala u horovima opera Devojčica sa šibicama Davida Langa, Gloria Ser Džejmsa MekMilana, i kao Pastir u operi Amal i noćni posetioci sa kompanijom Rezonantni radovi u Pitsburgu. Nastupala je na koncertima u Italiji. Za vreme srednje škole je bila stažerka u Pitsburgškoj operi, i pevala je sa juniorskim Mendelson horom.

Džozef Sendler (Joseph Sandler), bariton, živi u Pitsburgu. Nedavno je nastupio u premijeri opere Petrov Ivana Plazačića i libretiste Aleksa Tejlora na operskom festivalu Kompoz-it, i u operi Ovo nam nije prvi Amerikanac Marine Lopez i libretiste D. T. Brnsa, u saradnji između Pitsburške opere i Univerziteta Karnegi Melon. Na Univerzitetu je takođe nastupio u ulozi Simona u operi Juda Makabejac Hendla i kao tumač naslovne uloge u operi Figarova ženidba Mocarta.

Bariton Ivan Plazačić iz Beograda trenutno završava master studije na Univerzitetu Karnegi Melon, gde studira u klasi Danijela Tida. Završio je osnovne studije na FMU u Beogradu u klasi Nikole Mijailovića. Nastupao je kao Grof Almaviva u Figarovoj ženidbi i Grof Robinson u Tajnom braku na univerzitetu Karnegi Melon, u ulozi Koline u Leonkavalovim Boemima u Njujorku, a u Beogradu je nastupao kao Papageno i Belkore u Madlenijanumu. U Pitsburgu je takođe nastupio kao solista u Betovenovoj Devetoj simfoniji, i kao Isus u Bahovoj Pasiji po Jovanu. Bavi se i komponovanjem, audio i video snimanjem, aranžiranjem, dizajnom i fotografijom.

Loading...