Концерт студената соло певања Универзитета Карнеги Мелон из Питсбурга

17.05.2019., 20:00

Групни концерт студената соло певања Универзитета Карнеги Мелон из Питсбурга у сарадњи са пијанистом Ђорђем Нешићем у петак, 17. маја је завршница њихове посете Београду, а на овом концерту ће извести соло песме и арије америчких и српских композиотра, као и позната дела Персла, Чајковског, Моњушког и других.

Програм:
Бенџамин Бритн
из циклуса On this Island
I Let the Florid Music Praise!
II Now the Leaves are Falling fast 
IV Nocturne
ТЕЈЛОР ТРОЈЕР, сопран

Хенри Персл
If Music Be the Food of Love
АНА СОФИЈА БОЈД, сопран

Ејми Бич
Extase, оп. 19/2
Chanson d’amour, oп. 21/1
ЕМИЛИ ГАЛАГЕР, сопран

Александра Вребалов
Арија Песника из опере Abraham in Flames (текст: Нилуфар Талеби)
АЛЕКСАНДРА АМБРОЗИАК, мецосопран

Александра Вребалов
Љубав, из опере Милева (текст: Вида Огњеновић)
СОФИЈА БРНАМ-ЛЕМЕР, сопран

Теодор Тајхман
Standing Water
АНА СОФИЈА БОЈД, сопран

Џон Кандер
Писмо војника Саливана Балуа
ЕЛИЗАБЕТ КАМИЛ, сопран

Франц Шуберт
An den Mond
Erlkönig, D. 328
ЏОЗЕФ САНДЛЕР, баритон

Станислав Моњушко
Вечерња песма
АЛЕКСАНДРА АМБРОЗИАК, мецосопран

Петар Иљич Чајковски
Заборавити тако скоро
СОФИЈА БРНАМ-ЛЕМЕР, сопран

Џон Адамс
Batter My Heart
арија из опере Доктор Атомик
ИВАН ПЛАЗАЧИЋ, баритон

Клавирска сарадња: Ђорђе Нешић

Факултет музике Универзитета Карнеги Мелон у Питсбургу је основан 1912. године. У оквиру Факултета се образују изванредни, интелектуално надарени музичари у пољима извођаштва, креативности, истраживања и педагогије. Факултет музике нуди дипломе из инструменталног и вокалног извођаштва, композиције и клавира, као и последипломске студије извођаштва, композиције, дириговања и педагогије. До сада је на Факултету дипломирало више од 3200 студената, чије су каријере виђене у свету. Многи дипломци редовно наступају у оркестрима, на Бродвеју и оперским кућама широм света. Такође, Факултет организује преко 250 наступа годишње.

Током посете Београду, студенти овог универзитета ће одржати три концерта:
– у уторак, 14. маја у 18.00 у Музичкој галерији Коларчеве задужбине Иван Плазачић и Ђорђе Нешић извешће дела Дуреја, Дебисија, Бородина, Свиридова и других;
– у среду, 15. маја у 20.00 у Атријуму Народног музеја у Београду студенти ће извести монодраму-оперу Петров Ивана Плазачића на текст Алекса Тејлора и оперу Свадба Ане Соколовић;
– у петак, 17. маја у 20.00 у Свечаној сали Скупштине града одржаће се групни концерт студената у сарадњи са пијанистом Ђорђем Нешићем.

 

Биографије:
Уметност српско-америчког пијанисте Ђорђа Нешића је од стране критичара описана као смела, осећајна и суптилно виртуозна. Његова каријера укључује реситале, концерте и камерно музицирање. Ове године ће поново наступити на КоторАрт фестивалу, у Галерији САНУ, и у Вајл сали Карнеги хола у Њујорку. Недавно је наступио у Културном центру Србије у Паризу и на концерту Путовање кроз музику Србије у Вајл сали Карнеги Хола у Њујорку, и у Београду у галеријама Артгет и САНУ. Члан је ансамбла Опера Саратога, са којом је издао први комплетан снимак опере Колевка ће се љуљати Марка Блицстајна. У Бразилу је одржао концерт поводом прославе 80 година успостављања дипломатских односа Србије и Бразила. Корепетирао је мајсторски курс у Карнеги Холу са мецосопраном Џојс ДиДонато. Ђорђе Нешић је професор на универзитету Карнеги Мелон у Питсбургу, члан је Уметничке глобалне фондације базиране у Женеви. Живи у Њујорку. За више информација, посетите djordjenesic.com

Тејлор Тројер (Taylor Troyer), сопран, је завршила основне студије соло певања на Државном универзитету Ајове, где је студирала код Мери Кресвел и Џуди Гобл, као и мастер студије на Универзитету Карнеги Мелон, у класи Марије Спакање, Ђорђа Нешића и Марка Карвера. Наступила је као Даница у Свадби, Каролина у Тајном браку, и Прва дама у Чаробној фрули.

Ана Софија Бојд (Anna Sophia Boyd) ће ускоро започети трећу годину студија на Универзитету Карнеги Мелон у класи Марије Спакање. Наступила је као солисткиња са Ансамблом савремене музике и Хором Карнеги Мелон,као и певачима Карнеги Мелона. У родном Сан Франциску је наступала са многим хоровима, са Симфонијским оркестром Сан Франциска, као и у Опери Сан Франциска у улози Гретел у опери Вертер Маснеа. Студирала је певање код Катерине Кук при Конзерваторијуму музике Сан Франциска.

Емили Галагер (Emily Gallagher), сопран, је наступила у улози Сузане у Фигаровој женидби, Каролина у опери Тајни брак, и као солисткиња са дувачким и барокним оркестрима при Универзитету Карнеги Мелон, где ће ускоро дипломирати на основним студијама одсека за соло певање. Премијерно је извела улогу Мајке у опери Песма звезда Елиота Јокума по тексту Саре Баркер на Композ-ит оперском фестивалу, и улогу Дијане у опери Језичка машина Рамина Акавиџуа по тексту Лорен Д’Ерико.

Александра Амброзиак (Aleksandra Ambroziak) је мецосопран из Квинса, Њујорк. Тренутно студира у класи Сари Грубер на Универзитету Карнеги Мелон, где је завршила трећу годину. Улоге које је певала су Марцелина у Фигаровој женидби, ЈКР2 у премијери опере Чинија малих руку (фестивал Композ’ит опера), и Јунона у Офенбаховој оперети Орфеј у подземљу. Бави се и дириговањем, писањем либрета, и заинтересована је за стварање и продукцију модерних дела.

Сопрана Софију Брнам-Лемер (Sophia Burnham-Lemaire) карактерише високи музички интелект и осећање за детаље у свим врстама репертоара. Комбинује свој афинитет за барокну и савремену музику са даром изражености и убедљивим сценским наступом. Осим улоге Милице у опери Свадба Ане Соколовић, певала је улогу Земире у опери Гретрија Земира и Азор (Лепотица и звер), улогу Марије у сценама из Бернштајнове Приче са западне стране, као и улогу првог дечака у Чаробној фрули. Певала је дело Рајха Техилим са Ансамблом модерне музике Карнеги Мелона, и наступила је у Карнеги холу са Талис Сколарс групом.

Елизабет Камил (Elizabeth Camele) је из Питсбурга, где и студира на Универзитету Карнеги Мелон. Певала је улогу Зоре у опери Свадба. Недавно је певала у квартету женских гласова и била замена за улогу Бет у опери Сестре марта (Хаваји). Такође је певала у хоровима опера Девојчица са шибицама Давида Ланга, Глориа Сер Џејмса МекМилана, и као Пастир у опери Амал и ноћни посетиоци са компанијом Резонантни радови у Питсбургу. Наступала је на концертима у Италији. За време средње школе је била стажерка у Питсбургшкој опери, и певала је са јуниорским Менделсон хором.

Џозеф Сендлер (Joseph Sandler), баритон, живи у Питсбургу. Недавно је наступио у премијери опере Петров Ивана Плазачића и либретисте Алекса Тејлора на оперском фестивалу Композ-ит, и у опери Ово нам није први Американац Марине Лопез и либретисте Д. Т. Брнса, у сарадњи између Питсбуршке опере и Универзитета Карнеги Мелон. На Универзитету је такође наступио у улози Симона у опери Јуда Макабејац Хендла и као тумач насловне улоге у опери Фигарова женидба Моцарта.

Баритон Иван Плазачић из Београда тренутно завршава мастер студије на Универзитету Карнеги Мелон, где студира у класи Данијела Тида. Завршио је основне студије на ФМУ у Београду у класи Николе Мијаиловића. Наступао је као Гроф Алмавива у Фигаровој женидби и Гроф Робинсон у Тајном браку на универзитету Карнеги Мелон, у улози Колине у Леонкаваловим Боемима у Њујорку, а у Београду је наступао као Папагено и Белкоре у Мадленијануму. У Питсбургу је такође наступио као солиста у Бетовеновој Деветој симфонији, и као Исус у Баховој Пасији по Јовану. Бави се и компоновањем, аудио и видео снимањем, аранжирањем, дизајном и фотографијом.

Loading...