Koncert trija „Neave“ (SAD)

31.05.2019., 20:00

Neave Trio čine violinistkinja Ana Vilijams, violončelista Mikail Veselov i pijanistkinja Eri Nakamura. Ansambl je postigao veliki uspeh zahvaljujući angažovanim i inovativnim nastupima širom Amerike.

Program:
Ejmi Bič
Trio, op. 150
Allegro
Lento expressivo
Allegro con brio

Rebeka Klark
Trio
Moderato ma appassionata
Andante molto semplice
Allegro vigoroso

Astor Pjacola
Četiri godišnja doba u Buenos Ajresu
Verano Porteno
Otono Porteno
Invierno Porteno
Primavera Porteno

Autori fotografija: Arthur Moeller, Mark Roemisch

Biografija ansambla:
Neave Trio
(SAD) čine violinistkinja Ana Vilijams (Anna Williams), violončelista Mikail Veselov (Mikhail Veselov) i pijanistkinja Eri Nakamura (Eri Nakamura). Ansambl je postigao veliki uspeh zahvaljujući angažovanim i inovativnim nastupima. Njujorška radio stanica klasične muzike WQXR navodi: ‘Neave’ je ustvari gaelska reč koja znači svetlo i blistavo, što se svakako odnosi i na muziciranje ovog trija. Elektronski časopis i blog The Boston Musical Intelligencer je Trio Neave uvrstio na listu najboljih u 2014. i 2016. godini ističući njihovo jedinstvo zvuka, komunikaciju, raznolikost i ekspresivni senzibilitet.
Nastupali su u mnogim renomiranim koncertnim dvoranama, koncertnim serijama i festivalima širom sveta. Često nastupaju kao solisti u Betovenovom Trostrukom koncertu u Ce–duru, op. 56, sa orkestrima širom SAD. Od jeseni 2017. godine, Trio je rezidencijalni ansambl Fakulteta Longy School of Music of Bard College u Njujorku, kao diplomirani studenti ove škole. Trio Neave promoviše nova dela savremenih kompozitora, a inovativnom koncertnom prezentacijom klasičnog repertoara teži da privuče široki krug publike. Takođe, redovno sarađuju sa umetnicima svih medija, kao na primer sa igračkom trupom Blythe Barton Dance, vizuelnim umetnikom Rajanom Brejdijem, organizacijom STEIN 2.0 i kompozitorom Amanuelom Zarzovskim. Premijerno su izveli delo Klee Musings priznate američke kompozitorke Auguste Rid Tomas, kao i kompoziciju Missing Words V Erika Natana, porudžbinu projekta Coretet. Učestvovali su u kratakom filmu, čija se premijera očekuje, o tango muzici Astora Pjacole. Njihov album French Moments objavio je Chandos Records u junu 2018. godine. Isti izdavač je objavio i njihov debitantski album pod nazivom American Moments (2016), koji je kritika visoko ocenila. Poslednje izdanje ovog Trija je album Celebrating Piazzolla, koji je u novembru 2018. godine objavila Azica Records. Iz koncertne sezone 2018/2019 se izdvajaju nastupi u okviru koncertnih serijala organizacije Chamber Music Corvallis iz Oregona, Valley Classical Concerts u Northemptonu, Jewel Box Univerziteta Severoistočnog Ilinoisa u Čikagu, Performing Artists Instituta Ročester, Dame Myra Hess Memorial u Čikagu, Prijatelja muzike Stamforda i koncertne serije Leaf Peeper u Okrugu Kolambija (Njujork).

Više detalja na sajtu Trija

 

 

Loading...