Počela prodaja ulaznica za 12. Španski metar!

23.05.2019., 17:00

Dvanaesto izdanje festivala Španski metar, u organizaciji Instituta Servantes u Beogradu, održaće se od 15. do 27. maja na tri lokacije u Beogradu, donoseći ljubiteljima hispanske kinematografije više od dvadeset ostvarenja koja bude najrazličitije emocije, zbog čega ovaj festival s pravom važi za jedno od omiljenih prolećnih filmskih druženja u gradu!

Uzbudljivi, hrabri, emotivni i provokativni, filmovi koje prikazuje ovogodišnji Španski metar donose teme sa različitih meridijana, pokazujući da za kvalitetne filmske priče granice ne postoje.

Glavni program „Savremeni film“ ove godine održava se od 23. do 27. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda i donosi čak dvanaest izvanrednih ostvarenja novije hispanske kinematografije – iz Španije, Argentine, Kolumbije, Meksika i Perua. Ovaj festivalski ciklus Savremeni još jednom se hvata u koštac sa izazovima dvadeset prvog veka. Kroz, prema našem mišljenju, najbolje aktuelne filmove snimljene na španskom jeziku pokušavamo da ponudimo odgovore na brojna pitanja.

Poigravaćemo se sa inspiracijom koja muči protagonistu drame „Autor“ (Manuel Matin Kuenka, 2017), opsednutog željom da napiše roman, a kome profesor savetuje da se fokusira na ljude, i pokušaćemo, zajedno sa Marijom, da počnemo život iz nova nakon što nam porodica pomrsi konce u filmu „Marija (i ostali)“ (Neli Regera, 2016). Navijaćemo čas za šarmantnog galeristu, čas za pomalo mrzovoljnog umetnika u argentinskom hitu „Moje remek-delo“.

Borićemo se protiv predrasuda u nagrađivanoj dugometražnoj drami „Karmen i Lola“ (Aranća Ećevarija, 2018) koja govori o dve Romkinje, tinejdžerke, koje uprkos diskriminaciji i osudi sredine, odlučuju da brane svoju romantičnu vezu. Smejaćemo se uz penzionisani bračni par u pokušaju da odbrani svoj dom i svoj mir od dece koja žele da se usele nazad kod roditelja u meksičkoj komediji „Kad se deca vrate“ (Ugo Lara Ćavez, 2017). Raspored projekcija i više informacija o svim filmovima možete pogledati OVDE.

Ulaznice za Španski metar u prodaji su na blagajnama kulturnih centara gde se projekcije održavaju. Za filmove Pilar Miro u Jugoslovenskoj kinoteci i „Ženski ugao“ u DOB-u cena ulaznica iznosi 200 dinara, dok se karte za „Savremeni film“ u DKC-u mogu kupiti po ceni od 300 dinara.

Loading...