Почела продаја улазница за 12. Шпански метар!

23.05.2019., 17:00

Дванаесто издање фестивала Шпански метар, у организацији Института Сервантес у Београду, одржаће се од 15. до 27. маја на три локације у Београду, доносећи љубитељима хиспанске кинематографије више од двадесет остварења која буде најразличитије емоције, због чега овај фестивал с правом важи за једно од омиљених пролећних филмских дружења у граду!

Узбудљиви, храбри, емотивни и провокативни, филмови које приказује овогодишњи Шпански метар доносе теме са различитих меридијана, показујући да за квалитетне филмске приче границе не постоје.

Главни програм „Савремени филм“ ове године одржава се од 23. до 27. маја у Дворани Културног центра Београда и доноси чак дванаест изванредних остварења новије хиспанске кинематографије – из Шпаније, Аргентине, Колумбије, Мексика и Перуа. Овај фестивалски циклус Савремени још једном се хвата у коштац са изазовима двадесет првог века. Кроз, према нашем мишљењу, најбоље актуелне филмове снимљене на шпанском језику покушавамо да понудимо одговоре на бројна питања.

Поиграваћемо се са инспирацијом која мучи протагонисту драме „Аутор“ (Мануел Матин Куенка, 2017), опседнутог жељом да напише роман, а коме професор саветује да се фокусира на људе, и покушаћемо, заједно са Маријом, да почнемо живот из нова након што нам породица помрси конце у филму „Марија (и остали)“ (Нели Регера, 2016). Навијаћемо час за шармантног галеристу, час за помало мрзовољног уметника у аргентинском хиту „Моје ремек-дело“.

Борићемо се против предрасуда у награђиваној дугометражној драми „Кармен и Лола“ (Аранћа Ећеварија, 2018) која говори о две Ромкиње, тинејџерке, које упркос дискриминацији и осуди средине, одлучују да бране своју романтичну везу. Смејаћемо се уз пензионисани брачни пар у покушају да одбрани свој дом и свој мир од деце која желе да се уселе назад код родитеља у мексичкој комедији „Кад се деца врате“ (Уго Лара Ћавез, 2017). Распоред пројекција и више информација о свим филмовима можете погледати ОВДЕ.

Улазнице за Шпански метар у продаји су на благајнама културних центара где се пројекције одржавају. За филмове Пилар Миро у Југословенској кинотеци и „Женски угао“ у ДОБ-у цена улазница износи 200 динара, док се карте за „Савремени филм“ у ДКЦ-у могу купити по цени од 300 динара.

Loading...