САВРЕМЕНА ДАНСКА АРХИТЕКТУРА

13.05.2019., 17:30

САВРЕМЕНА ДАНСКА АРХИТЕКТУРА

Понедељак, 13.05.2019.
17.30 ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ
Аутори: Министарство спољних послова Данске, Удружење данских архитектонских компанија, Иницијатива за данску архитектуру и дизајн
→ Плато испред КЦБ, Трг Републике

13-27.05.2019.

Највећи умови архитектуре. као што су Jern Utson, Arne Jacobsen и Johan fon Sprekelsen, током 20. века развијали су јак идентитет данске архитектуре, који се градио око уметничког израза који је минималистички, чист и функционалан.

И данас ове вредности прожимају дела данских архитеката, и у великој мери се и даље налазе у самом језгру међународног бренда какав је данска архитектура постала. Међутим, последњих 20-30 година данске архитекте су нарочиту пажњу посвећивале изналажењу решења која нису само функционална и лепа него и одржива.

Сви пројекти које обухвата ова изложба примери су савремене, одрживе архитектуре данских фирми у којима се спајају функционалност и естетика. Друштвено одрживи пројекти који су усмерени на стварање интеракције, одрживи пројекти у области животне средине којима се смањују емисије претварањем енергије сунца, воде и ветра у електричну енергију, као и економски одрживи пројекти, у оквиру којих се за напуштене зграде, па чак и за читаве квартове, осмишљава нов начин коришћења – све то је представљено на овој изложби, те тако имамо преглед талената и разноликости приступа савремних данских срхитеката.
Партнери: Амбасада Данске у Београду

Loading...