Овогодишња Ноћ музеја биће одржана 18. маја широм земље, а посетиоци ће у периоду од 16.00 до 24.00 сата моћи да уживају у бројним садржајима који се на оригиналне, занимљиве и интерактивне начине баве слободама и освајањем истих.

Под темом Слобода најузбудљивија музејска авантура и ове године помериће границе и својим посетиоцима понудити мајско дружење за памћење. Током ове ноћи широм Србије своја врата ће отворити не само бројни музеји, галерије и установе културе, већ и многа заборављена здања и институције богате историјом, са жељом да оживе успомене на људе, догађаје и места која заузимају кључне улоге у освајању различитих слобода.

Претходна Ноћ музеја обухватила је 47 места у Србији и више од 500 различитих дешавања обједињених темом Победе и победници.

„Након великих победа долази слобода и зато је окосница 16. Ноћи музеја управо то – освајање и упражњавање слобода у најширем смислу – од уметничког изражавања и образовања до слободе мисли и кретања… Иако је ми данас често подразумевамо, чињеница је да слободу знамо да ценимо тек када је изгубимо“, наводе организатори манифестације. „Није тајна да је слобода, као стање свести, одувек била идеја водиља и инспирација уметничког бунта. На тај начин су стеге и забране, које су често биле део друштвених норми, постале креативни вентил, а уметност огледало друштва.“

Прва Ноћ музеја одржана је у Београду 2005. године у свега пет музеја и галерија да би већ за неколико година израсла у највећу манифестацију из области промоције културне баштине у Србији и региону, као и једну од најуспешнијих Ноћи музеја у Европи.. Београд је тиме постављен на мапу заједно са више од 120 градова широм света који организује овај јединствени културни спектакл. Током претходних 15 година забележено је више милиона улазака у музеје на скоро 200 локација у 60 градова и места широм Србије.

Десету, јубиларну годину заредом канал Viasat History је поносни национални спонзор манифестације Ноћ музеја. Он се налази у власништву интернационалне компаније Viasat World, која има 100 милиона претплатника и производи и дистрибуира најквалитетније забавне садржаје кроз више од двадесет документарних, филмских и спортских канала, у скоро 50 земаља широм света. Поред канала Viasat History, компанија је у региону присутна и са каналима Epic Drama, TV1000, Viasat Explore и Viasat Nature

Како права пријатељства треба неговати, тако је и ове године, 14. пут заредом, мтс пријатељ манифестације. А и овогодишњи визуал радили су Браћа буразери инспирисани темом Слобода.

Loading...