19. Međunarodni festival „Dani orgulja“: KONCERTI ZA DECU

30.06.2019-02.07.2019, 10:00

U okviru Festivala će biti priređena tri koncerta za najmlađu publiku, u nedelju, 30. juna u Muzeju nauke i tehnike (Skender-begova 51) i u utorak, 2. jula u Katedrali Blažene Djevice Marije (Hadži Milentijeva 75).

Volfgang Amadeus Mocart je rekao da su za njegove uši i oči orgulje kraljica instrumenata. Veličina i složenost ovog instrumenta, ali pre svega moćan zvuk koji se može meriti sa onim koji proizvodi simfonijski orkestar, i danas opravdavaju epitet koji im je pripisao.

Program:
NEDELJA, 30. JUN
Muzej nauke i tehnike, Skender-begova 51
KONCERTI ZA DECU U MUZEJU
10.00Orgulje u Artiš labu – za uzrast od 2 do 5 godina
Baby Artish i Višnja Dimitrijević, orgulje

Muzičari okupljeni u udruženju Arish:lab ohrabruju decu na interakciju. Njima se ovom prilikom pridružuje orguljašica Višnja Dimitrijević. Zajedno pružaju priliku deci da na zabavan način upoznaju zvuk i izgled ovog velikog instrumenta, pa i da ga sviraju.

11.30Susret sa kraljicom instrumenata – za predškolski i školski uzrast
Marija Družijanić, orgulje i učenici MŠ Stanković

Deca školskog uzrasta imaće priliku da čuju odgovore na pitanja kao što su: Kako rade orgulje? Kada su nastale i ko ih je izumeo? Zašto imaju toliko dugmića i čemu oni služe? Zašto postoje tri klavijature? Zašto ima toliko cevi i od čega se one prave? Na pitanja će odgovoriti orguljašica Mariji Družijanić, i učenici orgulja MŠ Stanković. Na kraju će nakratko i sami moći da se oprobaju u ulozi orguljaša, zbog čega će ovaj koncert predstavljati nezaboravno iskustvo.

UTORAK, 2. JUL u 11.00
Katedrala Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75
KONCERTI ZA DECU U KATEDRALI
Susret sa kraljicom instrumenata – za predškolski i školski uzrast
Marija Družijanić, orgulje

Orguljašica Marija Družijanić je za ovu priliku pripremila neke od najpopularnijih melodija klasične muzike. Osim što će slušati koncert, deca će moći i da se upoznaju sa velikim instrumentom u Katedrali Blažene Djevice Marije.

Biografije:
Višnja Dimitrijević (Beograd, 1989) svira klavir od svoje pete godine, a orgulje od četrnaeste. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje je stekla u MŠ Stanković, na odsecima za klavir, teoriju, orgulje i solo-pevanje. Završila je Odsek za opštu muzičku pedagogiju na FMU u Beogradu, nakon čega je upisala Odsek za orgulje. Trenutno je student i na doktorskim studijama na Odseku za muzičku teoriju.
Kao orguljašica se aktivno bavi koncertnom delatnošću kao solista, kamerni muzičar i korepetitor. Nastupala je na brojnim koncertima u zemlji i inostranstvu. Na njenom repertoaru se nalaze dela svih epoha, ali posebnu naklonost izražava prema muzici XX veka. Bila je umetnički rukovodilac i dirigent ansambla Sv. Cecilija, pri Rimokatoličkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu.

Marija Družijanić je diplomirala i specijalizirala orgulje na FMU u Beogradu u klasi prof. Maje Smiljanić-Radić sa najvišom ocenom. Tokom školovanja je aktivno učestvovala na više majstorskih kurseva, pod mentorstvom eminentnih profesora orgulja i improvizacije. Inicijator je, organizator i učesnik brojnih koncerata solističke i kamerne muzike za orgulje i klavir u zemlji i inostranstvu. Intenzivno sarađuje sa horovima i orkestrima, nastupala je kao član ansambla za ranu muziku. Takođe se zalaže za izvođenje i promovisanje muzike savremenih kompozitora. Aktivna je kao crkveni orguljaš u Beogradskoj nadbiskupiji. Radi kao profesor orgulja u MŠ Stanković u Beogradu.

 

Loading...