19. Међународни фестивал „Дани оргуља“: КОНЦЕРТИ ЗА ДЕЦУ

30.06.2019-02.07.2019, 10:00

У оквиру Фестивала ће бити приређена три концерта за најмлађу публику, у недељу, 30. јуна у Музеју науке и технике (Скендер-бегова 51) и у уторак, 2. јула у Катедрали Блажене Дјевице Марије (Хаџи Милентијева 75).

Волфганг Амадеус Моцарт је рекао да су за његове уши и очи оргуље краљица инструмената. Величина и сложеност овог инструмента, али пре свега моћан звук који се може мерити са оним који производи симфонијски оркестар, и данас оправдавају епитет који им је приписао.

Програм:
НЕДЕЉА, 30. ЈУН
Музеј науке и технике, Скендер-бегова 51
КОНЦЕРТИ ЗА ДЕЦУ У МУЗЕЈУ
10.00Oргуље у Артиш лабу – за узраст од 2 до 5 година
Baby Artish и Вишња Димитријевић, оргуље

Музичари окупљени у удружењу Arish:lab охрабрују децу на интеракцију. Њима се овом приликом придружује оргуљашица Вишња Димитријевић. Заједно пружају прилику деци да на забаван начин упознају звук и изглед овог великог инструмента, па и да га свирају.

11.30Сусрет са краљицом инструмената – за предшколски и школски узраст
Марија Дружијанић, оргуље и ученици МШ Станковић

Деца школског узраста имаће прилику да чују одговоре на питања као што су: Како раде оргуље? Када су настале и ко их је изумео? Зашто имају толико дугмића и чему они служе? Зашто постоје три клавијатуре? Зашто има толико цеви и од чега се оне праве? На питања ће одговорити оргуљашица Марији Дружијанић, и ученици оргуља МШ Станковић. На крају ће накратко и сами моћи да се опробају у улози оргуљаша, због чега ће овај концерт представљати незаборавно искуство.

УТОРАК, 2. ЈУЛ у 11.00
Катедрала Блажене Дјевице Марије, Хаџи Милентијева 75
КОНЦЕРТИ ЗА ДЕЦУ У КАТЕДРАЛИ
Сусрет са краљицом инструмената – за предшколски и школски узраст
Марија Дружијанић, оргуље

Оргуљашица Марија Дружијанић је за ову прилику припремила неке од најпопуларнијих мелодија класичне музике. Осим што ће слушати концерт, деца ће моћи и да се упознају са великим инструментом у Катедрали Блажене Дјевице Марије.

Биографије:
Вишња Димитријевић (Београд, 1989) свира клавир од своје пете године, а оргуље од четрнаесте. Основно и средње музичко образовање је стекла у МШ Станковић, на одсецима за клавир, теорију, оргуље и соло-певање. Завршила је Одсек за општу музичку педагогију на ФМУ у Београду, након чега је уписала Одсек за оргуље. Тренутно је студент и на докторским студијама на Одсеку за музичку теорију.
Као оргуљашица се активно бави концертном делатношћу као солиста, камерни музичар и корепетитор. Наступала је на бројним концертима у земљи и иностранству. На њеном репертоару се налазе дела свих епоха, али посебну наклоност изражава према музици XX века. Била је уметнички руководилац и диригент ансамбла Св. Цецилија, при Римокатоличкој цркви Узнесења Блажене Дјевице Марије у Земуну.

Марија Дружијанић је дипломирала и специјализирала оргуље на ФМУ у Београду у класи проф. Маје Смиљанић-Радић са највишом оценом. Током школовања је активно учествовала на више мајсторских курсева, под менторством еминентних професора оргуља и импровизације. Иницијатор је, организатор и учесник бројних концерата солистичке и камерне музике за оргуље и клавир у земљи и иностранству. Интензивно сарађује са хоровима и оркестрима, наступала је као члан ансамбла за рану музику. Такође се залаже за извођење и промовисање музике савремених композитора. Активна је као црквени оргуљаш у Београдској надбискупији. Ради као професор оргуља у МШ Станковић у Београду.

 

Loading...