Betina fotografija godine 2019

06.06.2019-27.06.2019, 12:00-20:00

Betina fotografija godine 2019.

Kustoskinja: Milena Marjanović

6 – 27. jun 2019.

Galerija Artget, Trg republike 5/I

Otvaranje: četvrtak, 6. jun 2019. u 20.00

Na 16. konkursu Betina fotografija godine, Prvu nagradu dobio je frilens fotoreporter Vladimir Živojinović za fotografiju „Majke“, Drugu nagradu osvojio je fotoreporter National Geografic-a Srbija Marko Risović za fotografiju „Pillars of Democracy“, a Treća nagrada je pripala fooreporteru Tanjuga Savi Radovanoviću za fotografiju „Budućnost Srbije“. Nagradu publike dobio je fotoreporter Euroblica Banjaluka Siniša Pasalić za fotografiju „Davor Dragićević“.

Na ovogodišnji konkurs Betina fotografija godine 2019 pristigla su 294 rada 79 autora iz 8 zemalja. Stručni žiri u sastavu Milena Marjanović, istoričarka umetnosti, Nenad Petrović, fotograf i Imre Sabo, fotograf, odabrao je 44 fotografije koje će biti izložene u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda u periodu od 6. do 27. juna 2019.

„Među fotografijama koje su nam pristigle, izdvojili smo one koje polažu puno pravo da im pripišemo značenje osmišljenog gesta, predmeta, događaja, ali pre svega atmosfere. Ovi `prirodni` znaci ukazali su nam na nekakvo prirodno stanje stvari. Na simptom/znak/asocijaciju. Logična veza između tog znaka i onoga što je predstavljeno sjedinjuje se u nagrađenim fotografijama koje su poput `lica s ožiljkom` bljesnule kao svetiljke u našoj svesti“ – obrazlaže član Žirija Milena Marjanović.

Betina fotografija godine je jedini međunarodni konkurs profesionalne fotografije u regionu koji uživa visok kredibilitet u struci i u javnosti, doprinosi popularizaciji medijske fotografije, saradnji profesionalaca i međusobnom razumevanju. Na dosadašnjim konkursima učestvovalo je oko 1.500 fotoreportera sa oko 6.000 radova. Kao i svake godine, i ove je će, nakon žiriranja, biti predstavljeno oko 50 fotografija, a tri će biti novčano nagrađene. Sad se već može reći tradicionalno, na ovoj izložbi učestvuje i publika tako što svog favorita među fotografijama bira putem društenih mreža.

Pobednici konkursa do sada su bili: Savo Prelević, Dragan Milovanović, Emil Vaš, Slobodan Đurić, Vjekoslav Skledar, Bela Sendelski, Saša Čolić, Luiza Guliamaki, Sanja Knežević, Andrej Isaković, Damir Seničar, Marko Risović, Robert Atanacovski i Mithat Poturović.

 

 

Loading...