Бетина фотографија године 2019

06.06.2019-27.06.2019, 12:00-20:00

Бетина фотографија године 2019.

Кустоскиња: Милена Марјановић

6 – 27. јун 2019.

Галерија Артгет, Трг републике 5/I

Отварање: четвртак, 6. јун 2019. у 20.00

На 16. конкурсу Бетина фотографија године, Прву награду добио је фриленс фоторепортер Владимир Живојиновић за фотографију „Мајке“, Другу награду освојио је фоторепортер National Geografic-a Србија Марко Рисовић за фотографију „Pillars of Democracy“, а Трећа награда је припала фоорепортеру Танјуга Сави Радовановићу за фотографију „Будућност Србије“. Награду публике добио је фоторепортер Еуроблица Бањалука Синиша Пасалић за фотографију „Давор Драгићевић“.

На овогодишњи конкурс Бетина фотографија године 2019 пристигла су 294 рада 79 аутора из 8 земаља. Стручни жири у саставу Милена Марјановић, историчарка уметности, Ненад Петровић, фотограф и Имре Сабо, фотограф, одабрао је 44 фотографије које ће бити изложене у Галерији Артгет Културног центра Београда у периоду од 6. до 27. јуна 2019.

„Међу фотографијама које су нам пристигле, издвојили смо оне које полажу пуно право да им припишемо значење осмишљеног геста, предмета, догађаја, али пре свега атмосфере. Ови `природни` знаци указали су нам на некакво природно стање ствари. На симптом/знак/асоцијацију. Логична веза између тог знака и онога што је представљено сједињује се у награђеним фотографијама које су попут `лица с ожиљком` бљеснуле као светиљке у нашој свести“ – образлаже члан Жирија Милена Марјановић.

Бетина фотографија године је једини међународни конкурс професионалне фотографије у региону који ужива висок кредибилитет у струци и у јавности, доприноси популаризацији медијске фотографије, сарадњи професионалаца и међусобном разумевању. На досадашњим конкурсима учествовало је око 1.500 фоторепортера са око 6.000 радова. Као и сваке године, и ове је ће, након жирирања, бити представљено око 50 фотографија, а три ће бити новчано награђене. Сад се већ може рећи традиционално, на овој изложби учествује и публика тако што свог фаворита међу фотографијама бира путем друштених мрежа.

Победници конкурса до сада су били: Саво Прелевић, Драган Миловановић, Емил Ваш, Слободан Ђурић, Вјекослав Скледар, Бела Сенделски, Саша Чолић, Луиза Гулиамаки, Сања Кнежевић, Андреј Исаковић, Дамир Сеничар, Марко Рисовић, Роберт Атанацовски и Митхат Потуровић.

 

 

Loading...