Koncert klavirskog dua „Barabar“

10.06.2019., 21:00

Duo čine pijanistkinje Jasmina Raković i Ružica Gojković, koje sarađuju od 2016. godine. Prošle godine su osvojile treću nagradu na međunarodnom takmičenju „Chopin Roma“ u Italiji u kategoriji za dva klavira. 

Program:
Ludvig van Betoven
Sonata za klavir četvororučno, op. 6
Allegro molto
Rondo – Moderato

Modest Petrovič Musorgski
Sonata za klavir četvororučno u Ce–duru
Allegro
Scherzo

Volfgang Amadeus Mocart
Sonata u Ce–duru, K. 521
Allegro
Andante
Allegretto

Aram Hačaturjan
Valcer za klavir četvororučno iz baleta Maskarada

Biografije:
Klavirski duo Barabar je počeo sa radom 2016. godine. Iskustvo sviranja u različitim kamernim sastavima, a posebno u klavirskom duu, koje su sticale u okviru obrazovanja, iskoristile su za rad u ovom sastavu. Saradnju su započele u okviru koncerta profesora MŠ Mokranjac u kojoj obe rade kao korepetitori, profesori klavira. U okviru ovih koncerata nastupile su u MŠ Mokranjac i u sali Beogradske filharmonije. Takođe su učestvovale i na humanitarnom koncertu prikupljanja pomoći za učenika njihove matične škole. Na dečjem festivalu Glumijada u Dečjem kulturnom centru su izvele simfonijsku bajku Peća i vuk S. Prokofjeva .
Održale su koncerte za dva klavira, kao i  koncerte za klavir četvororučno (Artget, SKC).
Nastupile su na festivalu Piano city u Novom Sadu, kao i na Četvrtom Međunarodnom festivalu Piano Fest u Subotici. Premijerno su izvele delo Rave za dva klavira mladog kompozitora Juga K. Markovića.
Prošle godine su osvojile treću nagradu na međunarodnom takmičenju Chopin Roma u Italiji u kategoriji za dva klavira. Usavršavale su se kod profesora Juval Admonija i Tami Kanazave.

Jasmina Raković (Beograd, 1988) je završila OMŠ Stanislav Binički u klasi prof. Snežane Kotrošan i SMŠ Mokranjac u klasama prof. Aleksandre Striković i Ivane Tanasković. Završila je osnovne i master studije na FMU u klasi prof. Nataše Mitrović. Školovanje je nastavila u Holandiji u klasi profesora Franka van de Lara na Konzervatorijumu u Amsterdamu. Prošle godine je završila specijalističke studije na FMU u klasi prof. Ninoslava Živkovića.
Od 2008. godine sarađuje sa prof. Vladimirom Stojnićem i učestvuje u ciklusu koncerata Odabrani za odabrane. Nastupala je kao solista i kamerni muzičar u svim značajnim salama u Beogradu, širom Srbije, kao i u gradovima širom Evrope (Amsterdam, Minhen, Barselona, Prag, Milano). Redovno nastupa na festivalima kao što su Sona Mollet u Španiji, Piano Summer u Vranju, Piano Fest u Subotici, Constantinus u Nišu i drugi. Član je trija Music for a While sa baritonom Stefanom Hadžićem i violončelistom Nenadom Uskokovićem. Aktivno sarađuje sa violinistkinjom Minom Aleksić. Zaposlena je u MŠ Mokranjac u Beogradu kao klavirski saradnik na gudačkom odseku.

Ružica Gojković (1986, Prijepolje) je stekla osnovno muzičko obrazovanje u Muzičkoj školi u Prijepolju, u klasi prof. Grete Šećerkadić Ganović, prof. Danijele Kljajić, i prof. Milenka Bajića. Srednje muzičko obrazovanje stekla u  MŠ Mokranjac, u klasi prof. Marije Tasovac i prof. Milice Vasiljević Bisenić. Diplomirala je na FMU u klasi prof. Maje Rajković.
Nastupala je na republičkim i međunarodnim takmičenjima u zemlji, gde je osvojila niz nagrada. Nastupa kao solistkinja, kamerni muzičar i korepetitor. Nastupala je u Beogradu (Atrijum Narodnog muzeja, Artget, Etnografski muzej, SKC, Kolarac, DKC), u drugim gradovima širom zemlje, kao i u Minhenu.
Član je kamernog sastava Kvadrema, i aktivno nastupa sa flautistkinjom Jelenom Šarenac i violončelistkinjom Kristinom Ivanković. Angažovana je kao profesorka klavira u MŠ Mokranjac od 2010. godine.

 

Loading...