Концерт клавирског дуа „Барабар“

10.06.2019., 21:00

Дуо чине пијанисткиње Јасмина Раковић и Ружица Гојковић, које сарађују од 2016. године. Прошле године су освојиле трећу награду на међународном такмичењу „Chopin Roma“ у Италији у категорији за два клавира. 

Програм:
Лудвиг ван Бетовен
Соната за клавир четвороручно, оп. 6
Allegro molto
Rondo – Moderato

Модест Петрович Мусоргски
Соната за клавир четвороручно у Це–дуру
Allegro
Scherzo

Волфганг Амадеус Моцарт
Соната у Це–дуру, K. 521
Allegro
Andante
Allegretto

Арам Хачатурјан
Валцер за клавир четвороручно из балета Маскарада

Биографије:
Клавирски дуо Барабар је почео са радом 2016. године. Искуство свирања у различитим камерним саставима, а посебно у клавирском дуу, које су стицале у оквиру образовања, искористиле су за рад у овом саставу. Сарадњу су започеле у оквиру концерта професора МШ Мокрањац у којој обе раде као корепетитори, професори клавира. У оквиру ових концерата наступиле су у МШ Мокрањац и у сали Београдске филхармоније. Такође су учествовале и на хуманитарном концерту прикупљања помоћи за ученика њихове матичне школе. На дечјем фестивалу Глумијада у Дечјем културном центру су извеле симфонијску бајку Пећа и вук С. Прокофјева .
Одржале су концерте за два клавира, као и  концерте за клавир четвороручно (Артгет, СКЦ).
Наступиле су на фестивалу Piano city у Новом Саду, као и на Четвртом Међународном фестивалу Piano Fest у Суботици. Премијерно су извеле дело Rave за два клавира младог композитора Југа К. Марковића.
Прошле године су освојиле трећу награду на међународном такмичењу Chopin Roma у Италији у категорији за два клавира. Усавршавале су се код професора Јувал Адмонија и Тами Каназаве.

Јасмина Раковић (Београд, 1988) је завршила ОМШ Станислав Бинички у класи проф. Снежане Котрошан и СМШ Мокрањац у класама проф. Александре Стриковић и Иване Танасковић. Завршила је основне и мастер студије на ФМУ у класи проф. Наташе Митровић. Школовање је наставила у Холандији у класи професора Франка ван де Лара на Конзерваторијуму у Амстердаму. Прошле године је завршила специјалистичке студије на ФМУ у класи проф. Нинослава Живковића.
Од 2008. године сарађује са проф. Владимиром Стојнићем и учествује у циклусу концерата Одабрани за одабране. Наступала је као солиста и камерни музичар у свим значајним салама у Београду, широм Србије, као и у градовима широм Европе (Амстердам, Минхен, Барселона, Праг, Милано). Редовно наступа на фестивалима као што су Sona Mollet у Шпанији, Piano Summer у Врању, Piano Fest у Суботици, Constantinus у Нишу и други. Члан је трија Music for a While са баритоном Стефаном Хаџићем и виолончелистом Ненадом Ускоковићем. Активно сарађује са виолинисткињом Мином Алексић. Запослена је у МШ Мокрањац у Београду као клавирски сарадник на гудачком одсеку.

Ружица Гојковић (1986, Пријепоље) је стекла основно музичко образовање у Музичкој школи у Пријепољу, у класи проф. Грете Шећеркадић Гановић, проф. Данијеле Кљајић, и проф. Миленка Бајића. Средње музичко образовање стекла у  МШ Мокрањац, у класи проф. Марије Тасовац и проф. Милице Васиљевић Бисенић. Дипломирала је на ФМУ у класи проф. Маје Рајковић.
Наступала је на републичким и међународним такмичењима у земљи, где је освојила низ награда. Наступа као солисткиња, камерни музичар и корепетитор. Наступала је у Београду (Атријум Народног музеја, Артгет, Етнографски музеј, СКЦ, Коларац, ДКЦ), у другим градовима широм земље, као и у Минхену.
Члан је камерног састава Квадрема, и активно наступа са флаутисткињом Јеленом Шаренац и виолончелисткињом Кристином Иванковић. Ангажована је као професорка клавира у МШ Мокрањац од 2010. године.

 

Loading...