OD IDEJE DO REALIZACIJE – SALT LAKE CITY STVARANJE NOVOG GRADA

12.06.2019., 18:00

Serijal Arhitektura u kontekstu  5
Sreda, 12.6. u 18.00 sati

OD IDEJE DO REALIZACIJE – SALT LAKE CITY STVARANJE NOVO GRADA
Učestvuju: Mila Pucar, moderator i Dobrivoje Tošković, arhitekta

Kakva je bila pozicija jugoslovenskog građevinarstva u svetu između šezdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, kako su zemlje u razvoju prihvatale naše eksperte, pitanja su o kojima će biti reči u razgovoru sa arhitektom Dobrivojem Toškovićem u još jednom od razgovora iz serijala „Arhitektura u kontekstu“.

Nesumnjivo najznačajnije kultno delo iz opusa Dobrivoja Toškovića je ostvarenje Master plana BIDHANAGAR kao oaze reda i mira u području Kalkute, koja se u studiji sa ETH univerziteta iz Ciriha, navodi kao je SALT LAKE CITY (BIDHANAGAR) AN IDEAL CITY JUST COMPLETED, a u svom zaključku ističe da je SALT LAKE CITY A SUCCESSFUL STORY. Ovo priznanje prema oceni Žaka Hercoga i Pjera de Merona iz istog Instituta, ima istorijski značaj, jer su ideje rešavanja problema industrijskog grada ostvarene.

O svom radu, iskustvima, izazovima, lepoti stvaranja, nagradama, pričama o različitim kulturama i  susretima sa najvišim zvaničnicima zemalja u kojima je radio, ali i susretima sa lokalnim stanovništvom koje živi u gradu koji je on koncipirao, kao i omnogim drugim temama razgovaraće sa arhitektom Milom Pucar.

Tokom razgovora biće prikazan dokumentarni film OD IDEJE DO REALIZACIJE – SALT LAKE CITY STVARANJE NOVOG GRADA, režija: Miomir Miki Stamenković, Dragana Sotirovski i Jovica Krstić, 2012.

………………………………
Dobrivoje Tošković je sve akademske titule stakao na arhitektonskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Profesionalnu karijeru počeo u KMG „TRUDBENIK“, zatim prelazi u biro preduzeća „Ivan Milutinović“ u svojstvu glavnog arhitekte. Sa ovim preduzećem učestvuje na međunarodnom konkursu za Master Plan Nove Kalkute u Indiji, gde dobija prvu nagradu 1964.god. Dalji rad je vezan za Libiju gde je bio u svojstvu regionalnog planera Tripolitanije (1966-1970). Potom, izabran je za direktora urbanističkog planiranja Republike Tanzanije (1970-1972). Po povratku u Srbiju radi u Zavodu za urbanizam, a zatim u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije, gde do odlaska u penziju radi kao naučni savetnik. Nastavnu aktivnost započeo je na Geografskom fakultetu u Beogradu, potom je bio profesor na Departmentu za arhitekturu univerziteta u Mosulu, Irak, bio je nastavnik i prodekan na Internacionalnom Master Programu na Fakultetu za arhitekturu, Univerziteta u Helsinkiju. Predavao je i na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjaluci, zatim na EPCD (Evropski Centar za mir i razvoj) Univerziteta UN u Beogradu. Za svoj rad nagrađivan je brojnim stručnim priznanjima i nagradama u zemlji i inostranstvu. Redovnije član Akademije Inženjerskih nauka Srbije (AINS). Autor je brojnih knjiga i monografija.

……………………………………………………………………….

Galerije Kulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana od 12:00 do 20:00, sem nedeljom i državnim praznicima.

Program galerija podržavaju Grad Beograd — Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Loading...