OTVARANJE JUNSKIH IZLOŽBI U KULTURNOM CENTRU BEOGRADA

06.06.2019., 20.00

OTVARANJE JUNSKIH IZLOŽBI U KULTURNOM CENTRU BEOGRADA
ČETVRTAK, 6. jun  u 20.00

Betina fotografija godine 2019
Kustoskinja: Milena Marjanović
6 – 27. jun 2019.
Galerija Artget, Trg republike 5/I
Otvaranje: četvrtak, 6. jun 2019. u 20.00

Na šesnaesti konkurs Betina fotografija godine 2019 pristigla su 294 rada 79 autora iz 8 zemalja. Stručni žiri u sastavu Milena Marjanović, istoričarka umetnosti, Nenad Petrović, fotograf i Imre Sabo, fotograf, odabrao je 44 fotografije koje će biti izložene u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda , u periodu od 6. do 27. juna 2019.

Betina fotografija godine je jedini međunarodni konkurs profesionalne fotografije u regionu koji uživa visok kredibilitet u struci i u javnosti, doprinosi popularizaciji medijske fotografije, saradnji profesionalaca i međusobnom razumevanju.

…..
Lana Stojićević SUNNY SIDE
Likovna galerija, Knez Mihailova 6
6 – 27.06.2019.
Polazišnu tačku za istraživanje izložbe Sunny Side Lana Stojićević je pronašla u inovativno izgrađenom bazenu hotela Zora u Primoštenu. Hotel koji je danas privatiziran i preuređen, izgrađen je 1969. prema projektu Lovre Perkovića. Inspirisana činjenicom da je na turističkoj reklami iz 1971. dokumentovan slavni gost hotela Orson Vels, umetnica gradi narativ o asocijativnoj futurističkoj kupoli bazena.
Minimalnim intervencijama modernistička kupola je izmeštena u svet naučno-fantastičnih filmova šezdesetih. Tako bazen postaje svemirski brod, a slogan „Dođite i vidite istinu”, kojim je Jugoslavija u skladu s politikama nesvrstanosti pozivala inozemne goste da dožive sunčanu stranu socijalizma, postaje slogan Sunny Side misije.

Lana Stojićević (Šibenik, 1989) je vizuelna umetnica koja se najčešće izražava u mediju fotografije, tekstila i arhitektonske makete. Multimedijalnim radovima kritički istražuje raznolike lokalne teme poput divlje gradnje, nebrige za (arhitektonsko) nasleđe i ekološka zagađenja.
Diplomirala je slikarstvo 2012. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu, na kojoj je od 2015. do 2018. radila kao spoljna saradnica u zvanju asistentkinje.
Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inostranstvu. Osvojila je Metro Imaging Mentorship Award na izložbi New East Photo Prize (Calvert 22 Foundation, London, 2016)…

……

GAMES AND POLITICS (IGRE I POLITIKA)
6 – 27.06.2019.
Trg republike 5/-1
Galerija Podroom

U saradnji sa Goethe-Institutom 06. juna 2019. u Galeriji Podroom otvara se interaktivna izložba video-igara Games and Politics (Igre i politika). Ova izložba je ujedno i uvodna manifestacija u okviru novog programskog težišta Goethe-Instituta, a to je digitalni svet uopšte – naročito video-igre i gejming, kao i njihova društvena uloga i značaj. Na izložbi Games and Politics posetioci će imati priliku da se upoznaju sa 18 video-igara, od toga 16 u celovitoj verziji i 2 u verziji let’s play. One će im ponuditi iskustva koja će ih sigurno podstaći na razmišljanje o ulozi video-igara u savremenom svetu. Pored samih igara, izložba obuhvata i dva dokumentarna filma na ovu temu. Izložene igre bave se problemima poput kritike medija, migracija, odnosa moći, uloga polova i militarizma, prilazeći im s umetničkog stanovišta. Ne treba, međutim, zaboraviti ni aspekt razvoja video-igara i njihovog korišćenja, kao ni aspekt upotrebe igara u političke svrhe.

Izložba Games and Politics zasniva se na izložbi Global Games Centra za umetnost i medije Cet-Ka-Em (ZKM) iz Karlsruea, sa kojim je Goethe-Institut i sarađivao na njenoj pripremi. Games and Politics traga za odgovorom na pitanje kako tačno kompjuterske igre razvijaju svoj politički potencijal, težeći tome da odredi na koji način i u kojoj meri ova kreativna forma može ponuditi alternative u okviru industrije zabave.

Izložba će biti praćena bogatim programom – radionicama, predavanjima, vođenjima i grupnim igranjem igrica. Više o izložbi i programu nađite ovde.

Galerije Kulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana od 12:00 do 20:00, sem nedeljom, državnim i verskim praznicima.

Program galerija podržavaju Grad Beograd — Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Loading...