Предавање пионира пост-гравитационе уметности Драгана Живадинова отвара конференцију “Creative Backslash”

12.06.2019., 18:30

Тродневна међународна конференција Creative Backslash: from precarious individuals to resilient organizations  окупиће 17 занимљивих предавача и око 150 делегата из више од 15 земаља у дијалогу о изазовима креативног рада. Конференцију отвара легендарни словеначки уметник и позоришни редитељ Драган Живадинов, својим предавањем у Културном центру Београда, које је бесплатно и отворено за публику.

Од 12. до 14. јуна, Нова Искра ће представити тродневни међународни форум под насловом Creative Backslash: from precarious individuals to resilient organizations у Културном центру Београда и Фабрици. Конференција ће окупити истакнуте предаваче, уметнике, креативне предузетнике, представнике хабова, студенте, професоре и креаторе политика из Турске, Грчке, Велике Британије, Шпаније, Португала, Словеније, Словачке, Француске, као и из других земаља и са Балкана.

Програм ће се кроз предавања, радионице и панел дискусије дотаћи и неке од важних питања као што су однос креативног рада и менталног здравља, “гиг економија”, лични развој, отпорност (resilience) појединаца и дизајн организација, простори ко-креације, учење кроз сарадњу или blockchain као алат за колаборацију. Међу предавачима су Rachel Doern и Александар Бркић са водећег лондонског универзитета Goldsmiths, затим представници хабова Collaborativa, Полигон или CRU Cowork, затим Брано Фрк из словачке организације за дизајн учења Oppus, Драгана Јевтић из Креативног менторства, као и Дарија Медић из Дипло Фондације и Марко Новаковић који стоји иза награђиваног пројекта “Клијент је увек у праву”.

Поред бројних предавања и презентација, четири паралелне радионице водиће професор Јован Чекић са ФМК-а (Креативне стратегије), Атилим Сахин из турске организације ATLOYE (Како градити зајендице), Нана Раденковић испред Нове Искре (Тимска култура) и Ева Велимировић која ће одржати кратки тренинг о личној организацији и планирању. Програм је подељен у три тематска нивоа: alone (индивидуални ниво), together (ниво сарадње) и united (ниво организације).

У среду 12. јуна у Дворани Културног центра Београда (Коларчева 6), у оквиру конференције ће бити одржано и перформативно предавање легендарног словеначког уметника и позоришног редитеља Драгана Живадинова под називом Post-gravity Art. Овај инспиративни и интригантни догађај је отворен за ширу јавност, и бесплатан уз регистрацију на улазу.

Живадинов је са својом последњом, запаженом представом отворио прошлогодишњи Битеф фестивал, а овом приликом ће говорити о својим пројектима усмереним на уметничко истраживање свемира и реализацију космо-кинетичких уметничких пројеката (чак и у нултој гравитацији), који укључују педесетогодишњи театарски процес “Noordung” (1995-2045.), оснивање културног центра европских свемирских технологија KSEVT у Витању и бројне друге уметничке акције које превазилазе наше планетарне оквире. Поред тога што је један од оснивача култног пројекта-државе НСК и позоришне трупе Gledališče sester Scipion Našice, Живадинов је кандидат за космонаута и становник “Звезданог града” надомак Москве.

Учешће на конференцији је бесплатно. Уметници, аутори, истраживачи, креативни професионалци и предузетници, представници хабова, студенти или едукатори заинтересовани за догађај могу се пријавити до 5. јуна у поноћ.

Пројекат Connect 4 Creativity има за циљ да промовише интеркултурални дијалог кроз повезивање креативних хабова и заједница у умрежену заједничку будуц́ност. Connect 4 Creativity је 18-месечни пројекат под вођством Британског савета, у партнерству са Универзитетом Abdulah Gül, и три креативна хаба – Atölye у Турској, Биос у Грчкој и Нова Искра у Србији. Пројекат суфинансирају Европска унија и Република Турска, кроз програм Интеркултуралног дијалога, уз подршку Yunus Emre Института из Турске и Министарства културе и информисања Републике Србије.

Loading...