РАДИОНИЦА GAMES & POLITICS – ЗАИГРАВАЊЕ: „НАЂИ ВИНСТОНА СМИТА“

15.06.2019-16.06.2019, 12:00

Субота 15.6.2019. од 12:00 до 15:00
Недеља 16.6.2019. од 12:00 до 15:00
Културни центар Београда, галерија Подроом, Трг Републике 5

Радионицу води: Исидора Тодоровић

Радионица је бесплатна, траје 2 дана и намењена је младима од 15 до 22 године
Број полазника: 10
Обавезно понети мобилни телефон

Радионица се одржава у оквиру изложбе Games & Politics у сарадњи са Goethe-Institutom .

Дођите да кроз игру научимо ко нас прати преко електронских уређаја и зашто.
Кроз радионицу научићемо да користимо и разумемо основне апликације и програме за праћење података и понашања, личности који су нас на то упозорили, као и како критички да се односимо према свакодневној технологији.

Даље, кроз шпијунску игру (планирану у оквиру радионице) научићемо  како то функционише у реалном простору. Правила игре  су једноставна: два тима; играчи за компјутером шаљу играчима у Кнез Михајловој задатке које треба да испуне, први који испуни све задатке је победник! Постоји само један проблем-сваки тим има шпијуна који игра за супротни тим. Чекамо вас на нашим шпијунским играма, нека шпијунирање почне!

Детаљније информације о радионици:

Радионица „Нађи Винстона Смита“ је дводневна радионица намењена разумевању утицаја технологије на друштво и друштва на технологију. Радионица се састоји из два дела.

Први део (први дан) ће садржати предавање и дискусију који описују начине на које технологија може – свесно и несвесно – да утиче на наше понашање и одлуке. Обрађујући теме виртуелног шпијунирања и праћења, сакупљања података ради профилисања као и пласирања дезинформација, први део радионице намењен је генералној едукацији и упознавању са правим алаткама које се користе ради остваривања ових циљева.

Други део радионице је локативна шпијунска игра где се научени алати користе да би се стигло до циља.

Сам концепт радионице „Нађи Винстона Смита“ деривира из Орвелове „1984“, култне тачке о парадигми шпијунирања одређеног система, те је протагониста ове књиге изабран као алатка која у првом делу радионице упознаје систем који га посматра (кроз предавање и дискусију), док је у другом делу и сам жртва шпијунирања од стране самог система (кроз локативну игру осмишљену да праве алатке које се користе за едукацију о опасностима оваквог система).

Ово је забавна радионица која меша правила игре „scavanger hunt“, стварне локације и постојећу технологију како би едуковала о проблемима виртуелног шпијунирања и праћења.

Исидора Тодоровић

Основне и мастер студије завршила на Катедри за нове медије на Академији уметности у Новом Саду где је тренутно и запослена као доцент, као и у функцији шефа катедре. У свом раду истражује технолошки, културолошки и политички контекст уметности, док као изражајна средства често користи формат политичке друштвене игре, интерактивне инсталације и друштвено ангажо%D

Loading...