SPECIJALNA PROJEKCIJA FILMA „LINIJA ŽIVOTA“ UZ PRISUSTVO AUTORA

01.06.2019., 19:00

Dvorana Kulturnog centra Beograda

Subota, 1. jun u 19.00

SPECIJALNA PROJEKCIJA FILMA „LINIJA ŽIVOTA“ UZ PRISUSTVO AUTORA
Nakon projekcije razgovor sa rediteljem Darkom Bajićem

Nakon uspešne premijere filma LINIJA ŽIVOTA koja je otvorila ovogodišnji Beldocs, na zahtev publike novi dokumentarni film Darka Bajića, od 1. do 5. juna, naći će se na repertoaru bioskopa Dvorane kulturnog centra Beograda. Prvog dana prikazivanja 1. juna u 19h, publici će se nakon projekcije obratiti i autori filma. Publika će imati prilike da postavi pitanja autorima, ali i da podeli svoje mišljenje o filmu.

LINIJA ŽIVOTA je film o čuvenom slikaru i profesoru Milošu Bajiću. Ali i film o životu u 20. veku koji je podneblju Balkana doneo periode velikih razaranja i velikih obnova. O surovosti rata u kojem je ljudski život vredeo onoliko koliko je čovek bio sposoban da radi u monstruoznoj mašineriji koncentracionih logora. O 11 miliona onih koji nisu dočekali šansu da nakon tog rata žive, rade, stvaraju i naprave porodice. I o tome kako je glavni junak ovog filma svojom maštom i umetnošću pobedio smrt.

Reč kritike: „Istinski trijumf, redak i neponovljiv filmski praznik… LINIJA ŽIVOTA je jedan od vrhunaca srpskog filma u ovoj dekadi.“ Miroljub Stojanović, NIN

Beldocs: „Darko Bajić svojim filmom „Linija života“ daje umetnički najznačajniji i najveći pomak u srpskoj dokumetaristici u poslednjih nekoliko decenija“

U filmu su korišćeni i citati iz knjige ,, Zašto se niste ubili: Traženja smisla življena“ Viktora Frankla, u izdanju izdavačkog preduzeća ,,Žarko Albulj“, koja ove godine slavi svoj jubilej – 50 godina postojanja.

Svaki gledalac LINIJE ŽIVOTA u DKC-u će uz kupljenu kartu na poklon dobiti jednu od četiri knjige Viktora Frankla po svom izboru:

,, Zašto se niste ubili: Traženja smisla življena“
,,Kako pronaći smisao života”
,,Psihoterapija i egzistencijalizam”
,,Nečujan vapaj za smislom”     

Viktor Frankl je bio austrijski neurolog i psihijatar, poznat kao osnivač logoterapije – terapije smislom kao osnovne čovekove motivacione snage. Najpoznatiji je po svojoj knjizi ,, Zašto se niste ubili: Traženja smisla življena“ u kojoj opisuje svoja iskustva u koncentracionom logoru i istovremeno govori upravo o traženju smisla življenja u nehumanim i brutalnim okolnostima. Citati iz ove knjige korišćeni su u filmu ,,Linija života“. Njegove knjige su prodavane u svetu u milionskim tiražima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading...