СПЕЦИЈАЛНА ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА „ЛИНИЈА ЖИВОТА“ УЗ ПРИСУСТВО АУТОРА

01.06.2019., 19:00

Дворана Културног центра Београда

Субота, 1. јун у 19.00

СПЕЦИЈАЛНА ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА „ЛИНИЈА ЖИВОТА“ УЗ ПРИСУСТВО АУТОРА
Након пројекције разговор са редитељем Дарком Бајићем

Након успешне премијере филма ЛИНИЈА ЖИВОТА која је отворила овогодишњи Beldocs, на захтев публике нови документарни филм Дарка Бајића, од 1. до 5. јуна, наћи ће се на репертоару биоскопа Дворане културног центра Београда. Првог дана приказивања 1. јуна у 19h, публици ће се након пројекције обратити и аутори филма. Публика ће имати прилике да постави питања ауторима, али и да подели своје мишљење о филму.

ЛИНИЈА ЖИВОТА је филм о чувеном сликару и професору Милошу Бајићу. Али и филм о животу у 20. веку који је поднебљу Балкана донео периоде великих разарања и великих обнова. О суровости рата у којем је људски живот вредео онолико колико је човек био способан да ради у монструозној машинерији концентрационих логора. О 11 милиона оних који нису дочекали шансу да након тог рата живе, раде, стварају и направе породице. И о томе како је главни јунак овог филма својом маштом и уметношћу победио смрт.

Реч критике: „Истински тријумф, редак и непоновљив филмски празник… ЛИНИЈА ЖИВОТА је један од врхунаца српског филма у овој декади.“ Мирољуб Стојановић, НИН

Beldocs: „Дарко Бајић својим филмом „Линија живота“ даје уметнички најзначајнији и највећи помак у српској докуметаристици у последњих неколико деценија“

У филму су коришћени и цитати из књиге ,, Зашто се нисте убили: Тражења смисла живљена“ Виктора Франкла, у издању издавачког предузећа ,,Жарко Албуљ“, која ове године слави свој јубилеј – 50 година постојања.

Сваки гледалац ЛИНИЈE ЖИВОТА у ДКЦ-у ће уз купљену карту на поклон добити једну од четири књиге Виктора Франкла по свом избору:

,, Зашто се нисте убили: Тражења смисла живљена“
,,Kако пронаћи смисао живота”
,,Психотерапија и егзистенцијализам”
,,Нечујан вапај за смислом”     

Виктор Франкл је био аустријски неуролог и психијатар, познат као оснивач логотерапије – терапије смислом као основне човекове мотивационе снаге. Најпознатији је по својој књизи ,, Зашто се нисте убили: Тражења смисла живљена“ у којој описује своја искуства у концентрационом логору и истовремено говори управо о тражењу смисла живљења у нехуманим и бруталним околностима. Цитати из ове књиге коришћени су у филму ,,Линија живота“. Његове књиге су продаване у свету у милионским тиражима.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading...