Tematski Art branč – Predviđanje prošlosti 1-4

11.06.2019., 12:00

Galerija Artget, Trg republike 5/I

Utorak, 11. jun

12.00 – Tematski Art branč

Art branč je format razgovora, prilika za razmenu mišljenja uz kafu i kolače, tačno u podne. Pozvani gost / gošća iz oblasti filozofije, književnosti, sociologije, arhitekture, dizajna, medicine… u 15 do 20 minuta izlaže na temu o kojoj će se u sledećih 45 minuta voditi razgovor između publike i govornika. Tematski Art branč je uz sve navedeno i promocija akuelne knjige. Ovom prilikom najavljujemo:

Malu ediciju od 4 knjige (u kutiji) Predviđanje prošlosti 1-4: Ljuljakonjići, Rašireni skuti, Čovekolike lutke, Oružje u biblioteci Foto Artget – Monografije 5½ Kulturnog centra Beograda, 2019.
Fotografije iz foto-arhiva Muzeja detinjstva, Beograd
Tekstovi: Mileta Prodanović, Aris Movsesijan; Katarina Trifunović, Dragan Bulatović; Mina Đukić, Divna Vukasanović, Goran Kostrović; Borivoj Gerzić

Priređivači / domaćini: Vesna Danilović, Milica Perić, Vladimir Perić

Gosti: autori tekstova

Malu ediciju Predviđanje prošlosti čine četiri tematske knjige nastale izborom iz izuzetno bogate foto-arhive Muzeja detinjstva, u kojoj se nekada brižljivo čuvane a potom odbačene uspomene anonimnih privatnih istorija predano sakupljaju i razvrstavaju. Fotografije, uglavnom nabavljene na buvljim pijacama, kao svedočanstva o detinjstvu, ličnoj i kolektivnoj svakodnevici i različitim sociokulturnim kontekstima odrastanja, poslužile su i kao podsticaj pozvanim autorima tekstova za subjektivna istraživanja i asocijacije o nekim pojavama vezanim za detinjstvo: ljuljakonjićima i raširenim skutima, koji u savremenom detinjstvu nestaju, te o čovekolikim lutkama i oružju, koji u različitim vidovima opstaju do današnjih dana.
Predviđanje prošlosti svakom čitaocu nudi podstrek i za rekonstrukciju vlastite i kolektivne prošlosti, ali i za jasniju spoznaju sadašnjosti i budućnosti.

Loading...